Coronablog - Kleine Pukkelpopeditie verkoopt bijna meteen uit, vaccinatiecijfers in Brussel mogelijk onderschat

De vaccinatiecijfers in onze hoofdstad worden mogelijk licht onderschat. Dat meldt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Een deel van die mensen zijn in het buitenland gevaccineerd", klinkt het. En er zal dan toch een kleine Pukkelpopeditie kunnen doorgaan. En intussen hebben al meer dan 8 miljoen Belgen (minstens) een eerste coronaprik gekregen en dat is bijna 70 procent van de hele bevolking. Lees al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brusselse vaccinatiecijfers mogelijk licht onderschat

De Brusselse vaccinatiecijfers worden mogelijk voor een stuk onderschat omdat een deel van de inwoners een dubbele nationaliteit heeft en al in het buitenland gevaccineerd kan zijn. Dat zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie aan persagentschap Belga.

"Een deel van die mensen zijn in het buitenland gevaccineerd en kunnen die vaccinatie laten erkennen als het gaat om een vaccin dat door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA is goedgekeurd", legt Neven uit. Ook vaccinaties met nog niet erkende vaccins kunnen gemeld worden omdat sommige vaccins misschien later nog groen licht krijgen. 

"Het zou kunnen dat 4 of 5 procent van die groep inwoners al gevaccineerd is zonder dat wij het weten, al steek ik mijn hand niet in het vuur voor dat cijfer."

Wat de vaccinatiegraad betreft, hinkt Brussel duidelijk achterop tegenover de andere gewesten. Volgens Inge Neven heeft 61-62 procent van de Brusselaars een eerste prik gekregen. Ter vergelijking: in Vlaanderen is de kaap van de 90 procent voor de eerste prik al overschreden. 

Dan toch kleine Pukkelpopeditie op komst voor 1.500 fans per dag

Er zal dan toch een kleine Pukkelpopeditie georganiseerd worden. Van 19 tot 22 augustus zullen er onder de noemer "Pukkelpopkwartier" verschillende concerten georganiseerd worden in de Muziekodroomsite in Hasselt. Er mogen 1.500 fans per dag aanwezig zijn, een pak minder dan de 66.000 bezoekers die de organisatie oorspronkelijk voor ogen had op de Pukkelpopweide. Anderhalve week geleden trok Pukkelpop de stekker uit die plannen, toen bleek dat ze niet aan de voorwaarden van de regering konden voldoen. Het is intussen bijna helemaal uitverkocht.

De opbouw van de Pukkelpopweide werd anderhalve week geleden ineens stilgelegd.

Ook aan de mini-editie zijn overigens voorwaarden verbonden. Zo moeten bezoekers naast hun toegangsticket ook een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen, met dat ticket bewijs je dat je al minstens twee weken volledig gevaccineerd bent of dat je negatief getest hebt op het coronavirus. Op de concerten zelf moeten bezoekers geen mondmasker dragen en moet de anderhalvemeterregel niet gerespecteerd worden. 

Op het podium van de mini-editie zullen onder meer The Opposites, Zwangere Guy, Whispering Sons, Bazart en Charlotte de Witte optreden. Tickets kosten 35 euro per dag en zijn vanaf vandaag, 13 uur te koop. 

Vaccinatiebus rijdt door het Hageland om de laatste mensen te vaccineren

De eerstelijnszone Zuidoost Hageland (ELZOH) rijdt binnenkort rond met vaccinatiebusjes om nog meer mensen te kunnen vaccineren tegen het coronavirus. "Veel volwassenen hebben zich intussen al laten vaccineren, maar sommige mensen zijn door omstandigheden nog niet in een vaccinatiecentrum geraakt. Ook hen willen we hierdoor de kans geven", vertelt de burgemeester van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots (CD&V). 

Lees meer in dit bericht:

Verenigd Koninkrijk twee weken na Freedom Day: "Er is eigenlijk weinig veranderd"

Twee weken geleden was het Freedom Day in het Verenigd Koninkrijk. Zowat alle coronamaatregelen gingen op de schop. Maar hoe is de situatie vandaag? Is het daar echt vrijheid, blijheid? "Terzake"-reporter Bram Vandeputte sprak met een restaurantuitbaatster, een viroloog en een econoom. Hoe zien zij de toekomst?

Videospeler inladen...

VS hebben wereldwijd al meer dan 100 miljoen vaccins verspreid

De Verenigde Staten hebben wereldwijd al meer dan 100 miljoen vaccins tegen COVID-19 verspreid. Dat maakte het Witte Huis bekend. Volgens de VS zijn dit meer vaccindonaties dan alle andere landen samen.

Het gaat om 111.701.000 doses bestemd voor meer dan 60 landen. Het merendeel van de vaccins werd gedistribueerd via het Covax-mechanisme van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat vaccins verder verdeelt naar ontwikkelingslanden. 

De meeste vaccins gingen naar Indonesië (8 miljoen doses), de Filippijnen en Colombia (6 miljoen of meer), of Vietnam, Bangladesh, Pakistan en Zuid-Afrika Zuid (5 miljoen of meer).

President Joe Biden geeft later vandaag een speech over de inspanningen van zijn regering om vaccinatie internationaal maar ook nationaal aan te moedigen. Hij doet dat in het licht van de zeer snelle verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant.

  

New York verplicht volledige vaccinatie voor indooractiviteiten

Wie in New York indooractiviteiten wil bijwonen - zoals optredens, maar ook een bezoek aan een restaurant of een fitnesscentrum - zal daarvoor een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus moeten voorleggen. De verplichting zal ook gelden voor wie op die plaatsen aan de slag is. Dat heeft burgemeester Bill de Blasio bekendgemaakt. Hij wil daarmee het aantal vaccinaties in zijn stad opkrikken.

De richtlijn toont gelijkenissen met eerdere beslissingen in Frankrijk en Italië, maar zou een unicum zijn in de Verenigde Staten. Het programma start volgens de krant New York Times later deze maand. De echte handhaving volgt vanaf halfweg september, wanneer de schoolpoorten normaal gezien weer opengaan en een pak meer mensen terugkeren naar kantoor in Manhattan.

Als deel van het plan voert New York City een pasje in met de naam "Key to NYC Pass". Dat geldt dan als bewijs van een volledige vaccinatie voor personeel en bezoekers van restaurants, fitnesscentra en optredens. Er is geen mogelijkheid om met een negatieve test zo'n pasje te krijgen.

De burgervader is geen voorstander van het verplicht dragen van een mondmasker binnenskamers. Dat is in andere grote steden wel het geval, zoals Los Angeles County, San Francisco en Washington. Gisteren moedigde hij de New Yorkers wel aan binnen een masker te dragen.

Schotland heft maandag bijna alle coronamaatregelen op, maar het mondmasker blijft

De coronamaatregelen die in Schotland nog van kracht zijn, verdwijnen maandag. Het dragen van een mondmasker op bepaalde openbare plaatsen blijft echter verplicht. Dat heeft de Schotse premier Nicola Sturgeon aangekondigd in het Schotse parlement.

De Britse openbare omroep BBC lijst de versoepelingen op. Wie gevaccineerd is, zal na een hoogrisicocontact met iemand die besmet is met het coronavirus, niet langer tien dagen in quarantaine moeten. De beperkingen op het aantal mensen dat elkaar kan ontmoeten, zullen worden opgeheven.

In de meeste omgevingen zullen de afstandsregels niet meer van tel zijn. Dat betekent dat meer mensen in cafés, in restaurants, op evenementen en op sportwedstrijden zullen kunnen samenkomen. Volgens de Scottish Beer and Pub Association zullen meer dan 200 cafés voor het eerst in vijftien maanden weer de deuren openen, schrijft de BBC. 

Tot 2.000 bezoekers zullen binnenevenementen kunnen bijwonen, tot 5.000 supporters zullen een sportwedstrijd in openlucht kunnen aanschouwen, zonder dat de organisatoren op voorhand toestemming moeten vragen.

Belgian Beer Weekend voor tweede opeenvolgende jaar afgelast

Het Belgian Beer Weekend, dat zou plaatsvinden op de Grote Markt van Brussel in het weekend van 3, 4, en 5 september, wordt net als vorig jaar afgelast. De reden voor die beslissing zijn de geldende coronamaatregelen en de evolutie van de coronapandemie. "In deze omstandigheden is het niet aangewezen een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren", zegt Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers Brouwershuis.

"Toen we de beslissing eind mei namen, waren er hoopvolle signalen dat een aantal maatregelen niet meer van kracht zouden zijn", zegt Maudgal. "We zien nu dat de besmettingsratio toeneemt, dat meer en meer landen opnieuw rode zone worden, en dat België daar waarschijnlijk niet aan zal ontsnappen. We hebben de verschillende protocollen bestudeerd en zijn tot de vaststelling gekomen dat het in deze omstandigheden niet aangewezen is een massa-evenement met internationaal karakter te organiseren."

Het lijkt ons beter onze verantwoordelijkheid te nemen

Krishan Maudgal, directeur van vzw Belgische Brouwers Brouwershuis

Het Belgian Beer Weekend zou gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket maar zelfs dan wordt de organisatie moeilijk, zegt Maudgal. "Het blijft toch de bedoeling dat mensen komen om bier te degusteren. Bovendien zou dat een absurde situatie vormen, dat er binnen de evenementenzone op de Grote Markt geen regels meer gelden maar in de horecazaken daarrond weer wel. Het lijkt ons dan beter onze verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan het inperken van de risico's, zodat we weer zo snel mogelijk kunnen evolueren naar het oude normaal."

VS maakt bekend wereldwijd meer dan 100 miljoen vaccins te hebben verspreid

De Verenigde Staten laten weten dat zij wereldwijd meer dan 100 miljoen doses van het coronavaccin hebben uitgedeeld aan andere landen, meer dan "alle andere landen samen". "Dit is nog maar het begin. Dit weerspiegelt de vrijgevigheid van de Verenigde Staten", klinkt het nog.

De belangrijkste begunstigden tot nu toe zijn Indonesië (acht miljoen doses), de Filipijnen en Colombia (zes miljoen doses of meer), en Vietnam, Bangladesh, Pakistan en Zuid-Afrika (vijf miljoen of meer). Tegen het einde van deze maand zullen de Verenigde Staten beginnen met de verzending van de 500 miljoen doses van het Pfizer-vaccin die zij aan 100 ontwikkelings­landen hebben beloofd.

"Het is belangrijk erop te wijzen dat de Verenigde Staten hun vaccins niet hebben afgestaan om bij andere staten in de gunst te komen. Ons doel is levens te redden", zegt het Witte Huis, op een moment dat China en Rusland er geregeld van worden verdacht hun eigen vaccindistributies te gebruiken voor diplomatieke doeleinden.

Meer dan 3.700 dagelijkse coronabesmettingen in Tokio

In Tokio, waar momenteel de Olympische Spelen plaatsvinden, zijn de voorbije 24 uur 3.709 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat zijn er 861 meer dan dezelfde dag vorige week. Er stierven op een dag tijd zeven mensen, melden de autoriteiten.

De Japanse regering besliste eind vorige week om de noodtoestand omwille van corona in Tokio te verlengen tot 31 augustus. Toch gelden er in de stad geen heel strikte maatregelen. Restaurants en bars zijn bijvoorbeeld open, maar ze mogen geen alcohol opdienen en moeten vroeg de deuren sluiten.

Critici van het beleid vrezen dat de huidige maatregelen niet langer volstaan om een overbelasting van het gezondheidssysteem te voorkomen. De regering antwoordde daarop door te zeggen dat ze strengere maatregelen overweegt, zoals een uitgaansverbod.

België krijgt eerste schijf van 770 miljoen euro uit EU-herstelfonds

Ons land krijgt vandaag 770 miljoen euro uit het EU-herstelfonds. België is daarmee samen met Portugal en het Groothertogdom Luxemburg bij de eerste drie lidstaten die geld ontvangen uit de 'Europese faciliteit voor herstel en veerkracht' (RRF). Dat meldt staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS).

EU-lidstaten waarvan het relanceplan is goedgekeurd, hebben recht op een voorfinanciering van maximaal 13 procent van het totaalbedrag van het relanceplan. Omdat België 5,9 miljard euro uit het Europese herstelfonds krijgt, komt de voorfinanciering van 13 procent neer op 770 miljoen euro.  

Het geld zal worden gestort in de fondsen die de verschillende regeringen (federaal, gewestelijk en op gemeenschapsniveau) hebben opgezet om de investeringen van het Belgische plan voor herstel en veerkracht voor te financieren.

Voor de realisatie van de projecten is een tijdschema afgesproken tussen België en de Europese Commissie

Staatssecretaris Thomas Dermine

"Het is nu aan de verschillende regeringen om het relanceplan uit te voeren. Voor de realisatie van de projecten is een tijdschema afgesproken tussen België en de Europese Commissie. Daarvan hangt de betaling van de volgende schijven van de Europese financiering af", zegt Dermine. Wat Wallonië betreft, kan de timing voor de realisatie wel nog aangepast worden "om absolute prioriteit te kunnen verlenen aan de heropbouw na de overstromingen van juli", besluit de staatssecretaris.

Worden kleinere feesten binnenkort opnieuw mogelijk zonder veel gedoe?

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil tegen het einde van de maand bekijken of kleinere feesten weer in zo normaal mogelijke omstandigheden kunnen plaatsvinden. Terwijl grotere evenementen georganiseerd mogen worden met het Covid Safe Ticket, wil Verlinden dat toegangssysteem niet meteen invoeren voor kleinere feesten. "We hebben altijd de keuze gemaakt om niet te evolueren naar een pasjesmaatschappij."

Lees hier meer: 

Boete van bijna 16.000 dollar voor twee Canadezen met vals vaccinatiebewijs

Twee Canadezen die met het vliegtuig van de Verenigde Staten naar Canada reisden met een vals vaccinatiebewijs krijgen elk een boete van bijna 16.000 euro. Naast hun vals bewijs, leefden de twee ook het verplichte hotelverblijf niet na. 

Volgens de Canadese autoriteiten is het eerste keer dat vliegtuigpassagiers betrapt werden met een vals vaccinatiebewijs om het land binnen te komen. Meer details over hoe ze zijn betrapt, werden niet vrijgegeven. In maart van dit jaar waarschuwde de Amerikaanse FBI al dat er valse vaccinatiedocumenten in omloop waren. Op sociale media werd door anti-vaxers uitgelegd hoe men die documenten kon produceren. In juli werd in de VS een arts uit North-Carolina opgepakt die valse vaccinatiebewijzen uitreikte aan patiënten.

Voor het eerst in meer dan een jaar duikt het coronavirus opnieuw op in Wuhan

China vecht opnieuw tegen een uitbraak van het coronavirus. In het land waar het virus voor het eerst werd vastgesteld, was de epidemie al een jaar zo goed als uitgeroeid, maar de deltavariant gaat nu ook daar rond. Ook al blijft het aantal nieuwe besmettingen in vergelijking met andere landen beperkt, in China is dat genoeg om drastische maatregelen te nemen.

Lees hier meer: 

Opnieuw 18 besmettingen op Olympische Spelen

Op de Olympische Spelen in Tokio zijn nog eens achttien mensen positief op COVID-19 getest, wat sinds begin juli een totaal van 294 besmettingen maakt. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt. 

Eén van de nieuwe gevallen is een Griekse synchroonzwemmer die in het olympisch dorp vertoefde. Er zijn ook vijf officials bij en iemand van de media. Van de achttien besmette mensen wonen er twaalf in Japan.

Het olympisch dorp

Vergeleken met de recente recordaantallen nieuwe besmettingen in Tokio en elders in Japan blijft het aantal Spelen-gerelateerde gevallen laag. Officials beklemtonen steeds weer dat de deelnemers strikte coronaregels naleven en in de Japanse hoofdstad in een "parallelle" wereld leven.

Volgens de organisatoren van de Olympische en de Paralympische Spelen zijn tot en met zondag al 41.997 mensen uit het buitenland naar Japan afgezakt voor beide evenementen.

De cijfers van vandaag

  • Op zondag 1 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 8.038.426 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 83,5 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 69,8 procent. 6.826.579 van hen zijn volledig gevaccineerd, 73,4 procent van alle volwassenen en 59,3 procent van de totale bevolking. Wetenschapsinstituut Sciensano laat wel weten dat de cijfers van sommige vaccinatiecentra in Brussel en Vlaanderen nog ontbreken in deze cijfers. 
  • In Vlaanderen zijn 4,2 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 77 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 72 en 70 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 54 procent.
  • Van 27 juli tot en met 2 augustus werden elke dag gemiddeld 38 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 34 procent meer dan de week ervoor.
  • Maandag meldden de ziekenhuizen 41 opnames (+3 in vergelijking met de dag ervoor). 17 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (+2).
  • Maandag lagen er in totaal 368 covidpatiënten in het ziekenhuis (+26).
  • 97 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+3), 46 onder hen hebben beademing nodig (-1). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis hetzelfde gebleven. Maar het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gedaald (-16%).
  • In de week van 25 tot en met 31 juli overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 109 procent meer dan een week eerder (al zeggen die percentages weinig bij zulke lage cijfers). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.247 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 24 en 30 juli werden per dag gemiddeld 1.557 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is weer 5 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.128.924 besmettingen geregistreerd.
  • Er wordt ook wel merkelijk minder getest. Tussen 24 en 30 juli werden dagelijks gemiddeld 53.446 tests afgenomen. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 24 en 30 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,2 procent (0,6 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,20. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Soms loopt het mis bij een coronatest

Het kan soms wel eens misgaan bij het afleggen van een coronatest, al is dat volgens neus-keel-oorarts Frans Indesteege gemakkelijk te vermijden. Hij legt uit dat de meeste neveneffecten bij zo'n test het resultaat zijn van een slechte afnametechniek. "Niet doorduwen bij weerstand", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Lees hier meer: 

Meest gelezen