Grootste douaneactie tegen illegale sigaretten in ons land: "Productiesites schieten als paddenstoelen uit de grond"

De douane is vanmorgen binnengevallen op een tiental plaatsen in ons land waar illegale sigaretten werden geproduceerd. Bij de actie werden 150 douaniers ingezet,  ze gebeurde in samenwerking met onder meer de Europese politiedienst Europol. Het totale aantal verdachten dat werd opgepakt, staat voorlopig op 40. Het gaat om de grootste actie van de douane in de strijd tegen de illegale handel in sigaretten.

Een loods langs de drukke A12 in Schelle, tussen Brussel en Antwerpen, was een van de locaties waar de douane vanmorgen binnenviel. Hier werden 18 mensen op heterdaad betrapt terwijl ze valse sigaretten aan het maken waren. 

Maar onder meer ook in Eeklo en Tongeren en op enkele plaatsen in Wallonië werden huiszoekingen uitgevoerd. "Dit is de grootste actie van de douane ooit in de strijd tegen de productie van illegale sigaretten", stelt Kristian Vanderwaeren, de administrateur-generaal van de douane. "In totaal werden er vanmorgen 150 douaniers ingezet."

Bekijk hieronder het verslag van Bart Cortoos uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De douane heeft bij de actie zeker 4 volledige productiesites kunnen ontmantelen. "De verschillende machines om de sigaretten te maken zijn hier aanwezig, van machines voor het drogen van de ruwe tabak, het versnijden ervan, het rollen van sigaretten tot het verpakken voor transport." 

Ons land blijkt steeds meer een draaischijf voor de illegale productie van sigaretten omdat het dicht bij grote afzetmarkten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ligt. "Daar kan nog meer verdiend worden aan de valse sigaretten omdat de prijzen daar nog hoger zijn dan in ons land. Hier kost een pakje tot 8 euro en daar wordt normaal gezien 6 euro aan accijnzen op geheven. Als je die accijnzen dan ontwijkt, kan je veel geld verdienen."

"Productiesites als in Schelle zien we dan ook als paddenstoelen uit de grond schieten", vertelt Vanderwaeren. "Vaak kunnen we zo'n productielijn na een aantal maanden sluiten, maar we zien nieuwe sites vaak al na twee maanden opnieuw ontstaan. Vorig jaar konden we er 18 ontmantelen, dat was toen een record." Intussen zijn het er dit jaar al 19. 

De productiesites die vandaag werden opgerold, werden opgezet door één criminele organisatie. "Het gaat meestal om netwerken met een basis in Oost-Europa, grote netwerken met voldoende mensen om in te zetten. Hier in Schelle bleken bijvoorbeeld mensen uit Oekraïne, Roemenië en Bulgarije aanwezig." 

Het gaat vaak om voormalige arbeiders uit Oost-Europese fabrieken die op de sites werken. Zij werkten in fabrieken waar vroeger sigaretten werden gemaakt, maar die gesloten werden. Hun expertise wordt door de criminele organisatie gebruikt. De arbeiders zelf kunnen met het maken van illegale sigaretten een veelvoud van hun oude loon verdienen. Maar ze wonen vaak ook in slechte omstandigheden tijdens hun verblijf in ons land. 

"De arbeiders blijven vaak binnen en eten en slapen in primitieve omstandigheden", vertelt Vanderwaeren. "De tabakslucht hangt ook overal in het gebouw." En die blijkt gevaarlijker dan gedacht. "De tabak die wordt gebruikt voor het maken van de illegale sigaretten wordt niet gecontroleerd. Er kunnen bijvoorbeeld allerlei ongezonde stoffen in zitten." 

Bij de actie vandaag kon de douane enkele tientallen miljoenen sigaretten in beslag nemen en enkele tientallen tonnen tabak.

Meest gelezen