Stripfiguur Jommeke krijgt nieuwe tekenaar: twintiger Dieter Steenhaut ziet jongensdroom in vervulling gaan

De 25-jarige illustrator Dieter Steenhaut zal als derde tekenaar meewerken aan de stripverhalen van Jommeke. Het nieuwste album "Rare vogels" is zijn eerste wapenfeit. Het stripfiguurtje werd in 1955 bedacht door Jef Nys en sinds 2009 ontfermen tekenaars Philippe Delzenne en Gerd Van Loock zich over de avonturen van Jommeke. Vanaf album 315 zijn er dus drie tekenaars die de traditie van Nys voortzetten.  

“Nieuwe tekenaar van Jommeke gezocht”, zo luidde een advertentie in kranten in 2020. Het oog van Dieter Steenhaut – illustrator, striptekenaar en muziekproducer - viel op die advertentie en hij twijfelde geen seconde om zich aan te melden. Steenhaut was nog maar 23 jaar op dat moment en liep stage bij cartoonist Lectrr.  

Na heel wat selectieprocedures en gesprekken kreeg Steenhaut de dag voor zijn afstuderen het verlossende nieuws dat hij het tekenaarsduo Philippe Delzenne en Gerd Van Loock mag versterken. Zij verzorgen al sinds 2009 de avonturen van Jommeke. 

"Echt een jongensdroom die in vervulling gaat. Toen ik twee jaar was, ontmoette ik Jef Nys en signeerde hij mijn album met “Van harte voor Dieter!” Hij had eens moeten weten dat een van zijn opvolgers toen in die kinderwagen voor hem zat”, lacht Steenhaut.  

BEKIJK - "Ik ben van kinds af aan al grote fan van Jommeke, dus dit is een jongensdroom", zegt Dieter Steenhaut in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vaste Jommekesstijl

Drie jaar lang werd Steenhaut achter de schermen klaargestoomd, totdat hij de Jommekesstijl helemaal onder de knie had. "Dat begon bij het tekenen van zijn hoofd, wat heel wat tijd vraagt om juist te krijgen. Het is niet evident om een hele strip lang, prent per prent, altijd exact dezelfde figuur te tekenen. Gelukkig kreeg ik goede begeleiding van Philippe Delzenne, die al 40 jaar ervaring heeft."  

Als mijn man dit zou zien, zou hij heel tevreden zijn. Hij was wel altijd streng, dus een opmerking hier en daar zou wel volgen, maar geslaagd is Dieter zeker

Jo Nys, weduwe Jef Nys

Niet alleen de hoofdfiguren leren tekenen, vroeg tijd. "Een heel decor tekenen met bomen, gras, architectuur... dat is ook een uitdaging. In die drie jaar heb ik ook geleerd hoe je een verhaal beeldmatig spannend houdt", vertelt Steenhaut. 

Steenhaut zal vooral de vaste stijl van Nys aanhouden voor de hoofdfiguren, maar er is ook plaats voor eigen inbreng. "Zo zit mijn grootvader in het eerste album dat van mij verschijnt. Hij weet het zelf nog niet, dus dat wordt een mooie verrassing." 

"Rare vogels"

Het traject van de afgelopen jaren werpt duidelijk zijn vruchten af, want zijn eerste album "Rare vogels" verschijnt morgen in de winkelrekken. Het is een gag-album en gaat op die manier terug naar de roots van Nys. "Het zijn korte verhalen van één pagina met telkens een grap. Zo startte Nys ook in het eerste album. Ik vind het fijn er op die manier in te rollen." 

De nieuwste strip van Jommeke verschijnt op 31 mei

De tekeningen in "Rare vogels" worden volledig verzorgd door Steenhaut, maar het scenario kwam van Willy Linthout en Ann Smet. "Normaal schrijven we voor heel andere strips met inhoudelijk complexe verhaallijnen, dus dit was een uitdaging, maar ook een heel aangename afwisseling", zegt Linthout. 

"We zijn beiden met Jommeke opgegroeid, ik volgde de eerste avonturen zelfs nog elke dag in de krant", gaat Linthout verder. "We hebben geprobeerd de grappen terug te brengen naar alledaagse dingen, zodat kinderen altijd kunnen volgen. Het was heel dankbaar dit verhaal te schrijven", vult Smet aan. 

Frisse wind

Ook de weduwe van Jef Nys, Jo Nys, heeft het volste vertrouwen in de nieuwe tekenaar. “Het doet me een plezier dat hij - als talentvolle tekenaar en Jommeke-fan – zijn jeugdheld wil verderzetten. Als mijn man dit zou zien, zou hij heel tevreden zijn. Hij was wel altijd streng, dus een opmerking hier en daar zou wel volgen, maar geslaagd is Dieter zeker." 

Ze is blij dat de verhalen van Jommeke nog steeds zo leven bij het publiek. "Heel mooi hoe Dieter Jommeke altijd gevolgd heeft. Je voelt dat hij de manier van tekenen in zijn vingers heeft. Ik ben blij dat Jommeke zo nog een lang leven tegemoet gaat", sluit Nys af. 

Jommeke door de jaren heen 

Jef Nys bedacht Jommeke in 1955. De afgelopen 68 jaar gingen zijn strips al meer dan 65 miljoen keer over de toonbank. Het is daarmee de meest gelezen strip in Vlaanderen na Suske en Wiske. Jommeke reist met zijn vrienden Filiberke, Annemieke, Rozemieke, professor Gobelijn, Flip en vele anderen de hele wereld rond om anderen uit de nood te helpen. De jongen uit Zonnedorp probeert vooral jonge lezers aan te spreken.  

Vanaf 1972 kreeg Nys achter de schermen steun van andere tekenaars en scenaristen. Na zijn overlijden in 2009 zijn vooral tekenaars Philippe Delzenne en Gerd Van Loock, al jarenlang trouwe medewerkers, de drijvende krachten achter de stripreeks. Ze houden daarbij rekening met het “Jommekes charter”, dat zegt dat Jommeke nooit in verband mag worden gebracht met alcohol, geweld of politieke partijen.

Meest gelezen