Coronablog - Night of the Proms voor zorgpersoneel uitgesteld, Brussel en Wallonië donkerrood op Europese kaart

Als we naar de coronacijfers kijken, dan zien we dat er de voorbije week elke dag gemiddeld 125 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen belanden. De druk op de zorg neemt toe. Zo wordt de speciale editie van de Night of the Proms voor het zorgpersoneel in november verschoven. Intussen kleurt Europa oranje en (donker)rood. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Recordcijfers in Rusland: stad Moskou sluit bedrijven, scholen en restaurants

In Rusland schieten de coronacijfers opnieuw de hoogte in. Het aantal besmettingen en overlijdens staan op het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie. Daarom heeft de stad Moskou beslist om tot 7 november alle 'niet-essentiële' zaken te sluiten. De Russische regering weigert drastische maatregelen als een lockdown.

Volgens de meest recente cijfers zijn de laatste 24 uur in Rusland 40.096 nieuwe besmettingen gemeld en 1.159 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn de hoogste dagelijkse cijfers sinds het begin van de pandemie. In Moskou is de situatie het ergst.

Het bestuur van de Russische hoofdstad heeft daarom beslist om de meerderheid van de bedrijven, scholen, schoonheidssalons, winkels, sportzalen en alle andere niet-essentiële zaken tot en met 7 november te sluiten. Ook de restaurants moeten dicht, al mogen zij wel afhaalmaaltijden voorzien. Enkel plaatsen waar geneesmiddelen, voedingsmiddelen of levensnoodzakelijke producten worden verkocht mogen open blijven.

Britten schrappen alle landen van "rode" coronalijst

De Britse autoriteiten hebben alle landen vanwaar reizigers die het Verenigd Koninkrijk inreizen in quarantaine moeten, weggehaald van de rode lijst. Tot voor kort stonden daarop enkel nog zeven landen in Latijns-Amerika.

Reizigers die vanuit een land op de rode lijst aankomen in het Verenigd Koninkrijk, moeten op eigen kosten tien dagen in een speciaal quarantainehotel verblijven. Dat kost hen ongeveer 2.700 euro. Bij een positieve testuitslag moeten ze nog langer in het hotel blijven. Mensen onder de achttien jaar en mensen die zijn ingeënt, moeten negatief testen om zonder beperking het land in te kunnen reizen. Onlangs stonden nog 54 landen en territoria op de lijst, maar op 11 oktober werden er 47 geschrapt. Sinds donderdag is ze volledig leeg. De gezondheidsautoriteiten houden de rode lijst nog wel aan voor landen waarvan ze veel besmettingsgevaar vrezen. 

Voor reizigers uit landen die niet op de rode lijst staan, geldt nu de regel dat ze zich vooraf moeten aanmelden bij de autoriteiten, en een coronatest moeten laten doen. Ze moeten ook verplicht tien dagen in quarantaine.

Volgend Overlegcomité zou zich over coronapas op de werkvloer buigen

Het voorstel van technologiefederatie Agoria voor een verplichte coronapas op de werkvloer krijgt steun van enkele andere werkgeversorganisaties zoals het VBO en UNIZO. Werknemers zouden moeten bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, recent negatief getest hebben, of genezen zijn. Maar de socialitistische vakbond ABVV is tegen de invoering gekant. En loonverlies voor werknemers zonder Covid Safe Ticket gaat al helemaal te ver, zegt Rohnny Champagne van ABVV Metaal.

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zegt dat het de bedoeling is om de coronapas op de werkvloer tijdens het volgende Overlegcomité te bespreken. Een volgend Overlegcomité zou voor de tweede helft van november zijn. 

Minister Dermagne ziet twee mogelijke knelpunten. Er moet nog bepaald worden of/en welke sanctie er komt voor wie geen geldige coronapas kan voorleggen. De vraag is ook of de verplichting in strijd is met het principe van de vertrouwelijkheid van de gezondheidsgegevens van werknemers tegenover hun werkgever. 

Europa kleurt oranje en rood

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een nieuwe kaart met kleurcodes gepubliceerd: Europa kleurt voornamelijk oranje en rood. Het Brusselse Gewest en Wallonië zijn een donkerrode zone (= de afgelopen twee weken meer dan 500 besmettingen per 100.000 inwoners) geworden.

De Europese kleurcodes zijn een aanwijzing voor de lidstaten om voorwaarden op te leggen bij terugkeer, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests.

Night Of The Proms voor zorgpersoneel wordt uitgesteld

De twee edities van de Night of the Proms speciaal georganiseerd voor het zorgpersoneel worden uitgesteld naar de lente. Het gaat om de concerten van 19 en 20 november in het Sportpaleis.

"Helaas laat de huidige situatie met stijgende coronacijfers zorgmedewekers niet toe om zorgeloos van deze concerten te genieten. De sector neemt opnieuw zijn verantwoordelijkheid op om de komende weken nogmaals de te verwachten toevloed aan patiënten van de vierde golf te verzorgen en de reguliere zorg te blijven voorzien", klinkt het. 

Night of the Proms-organisator Jan Vereecke laat ook weten dat er intussen een extra (derde) show in aantocht is. "Er staat immers nog veel zorgpersoneel op de wachtlijst", zegt hij. "We hopen zo snel mogelijk een nieuwe datum te kunnen vastleggen."

(archieffoto)

Nationale Bank: "Economie groeit met 1,8% en zit weer boven niveau van voor de coronacrisis"

De Belgische economie is in het derde kwartaal (juli tot september) met 1,8 procent gegroeid. Dat blijkt uit een eerste schatting van de Nationale Bank (NBB). Het niveau van economische activiteit van voor de coronacrisis is intussen bereikt en overstegen, luidt het.

De groei van de Belgische economie trekt verder aan. In het eerste kwartaal steeg het bruto binnenlands product met 1,2 procent, daarna volgde een kwartaal met 1,7 procent groei en volgens de eerste raming zou het derde kwartaal dus 1,8 procent hebben opgeleverd. 

De Nationale Bank waarschuwt wel dat de geraamde groeicijfers "omgeven zijn met een grotere onzekerheid dan gebruikelijk". Door een gebrek aan administratieve gegevens, vooral voor de maand september, moest de NBB rekenen via een aangepaste methode.

Moskou gaat een week op slot

Vandaag zijn in de Russische hoofdstad Moskou een reeks coronamaatregelen ingegaan. Bijna het volledige openbare leven gaat al zeker een week op slot. Rusland kampt met een lage vaccinatiegraad en wordt geconfronteerd met stijgende coronacijfers.

Restaurants, schoonheidssalons, kleding- en meubelwinkels, sportscholen en andere diensten die als niet-essentieel worden beschouwd, zullen tot 7 november gesloten blijven. Enkel winkels waar medicijnen en levensmiddelen verkocht worden, mogen volgens burgemeester Sergej Sobjanin open blijven. Ook de meeste bedrijven en overheidsdiensten moeten tijdens deze periode hun werkzaamheden staken. 

Tegelijk heeft president Vladimir Poetin op nationaal vlak een "afkoelingsweek" aangekondigd van 30 oktober tot 7 november, waarin mensen niet zullen werken. Zijn hoop is dat mensen op die manier hun verplaatsingen zullen beperken, al blijkt dat veel - ook niet-gevaccineerde - Russen van plan zijn om op vakantie te gaan. 

In Rusland is het dagrecord van het aantal coronabesmettingen én het aantal corona-overlijdens gesneuveld. Volgens cijfers van de regering zijn er in 24 uur tijd 1.159 mensen overleden aan het virus en raakten er 40.096 mensen besmet. Het aantal coronadoden ligt al de hele week boven de 1.000 per dag.

Minister Weyts: "Ik zie het niet zitten dat kinderen van 6-7 jaar maskers moeten dragen"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verdedigt de beslissing om lagereschoolkinderen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker in de klas te laten opzetten. Hij wijst er in "De ochtend" (Radio 1) op dat het grootste aantal besmettingen is gevonden bij het vijfde leerjaar.

"Daarnaast waren er ook vorig jaar al mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar. Dat is dus niet zo heel nieuw. Ik zie het ook niet zitten dat kinderen van 6-7 jaar mondmaskers moeten dragen. Naarmate de leeftijd daalt, daalt ook de effectiviteit van die maatregel: jonge kinderen moeten dat ook kunnen ophouden, zien het nut niet. De oudere kinderen begrijpen dat beter, gaan daar matuurder mee om."

Beluister hier het integrale gesprek met Ben Weyts in "De ochtend" op Radio 1:

De hele discussie over mondmaskers voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar van het lagere onderwijs woedt hevig, met zowel voor- als tegenstanders. We bundelen voor jou hier alle reacties: 

Socialistische vakbond zoekt logica bij de nieuwe onderwijsmaatregelen

De socialistische onderwijsvakbond ACOD begrijpt niet waarom alleen de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar opnieuw een mondmasker moeten dragen. Dat is gisteren uit het onderwijsoverleg gekomen. De vakbond ziet de logica niet.

"We zien dat in het basisonderwijs de verspreiding van het virus in alle leerjaren ongeveer hetzelfde is. Laat me het vergelijken met een appartementsgebouw dat 6 verdiepingen telt. Op elke verdieping bestaat een even groot brandgevaar. Op de vijfde en zesde verdieping gaan we nu een brandblusapparaat hangen en op de andere verdiepingen niet", schetst Nancy Libert van de socialistische vakbond.

Op de vijfde en zesde verdieping gaan we een brandblusapparaat hangen, op de andere verdiepingen niet

de socialistische onderwijsvakbond vergelijkt

Zowel het gemeenschaps- als katholiek onderwijs vinden de mondmaskers  een zware maar noodzakelijke maatregel voor de leerlingen.

Beluister hier het volledige gesprek met Nancy Libert in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen