Foto: Junior Verbeeke

Weerstations in Knokke-Heist moeten landbouwers helpen om minder pesticiden te gebruiken

De gemeente Knokke-Heist heeft 2 weerstations gekocht. Die moeten landbouwers helpen om minder pesticiden te gebruiken. Landbouwers gebruiken die vaak preventief, om bijvoorbeeld schimmel te voorkomen op aardappelplanten wanneer het lang nat blijft. Maar dat is niet altijd nodig. Betere voorspellingen en monitoring moet hen helpen om duurzamer te werken.

In Westkapelle, bij Knokke-Heist, staan sinds kort 2 meetstations die onder meer de temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid en het zogenaamde bladnat meten. De stations moeten boeren helpen om duurzamer te werken, want nu worden er meer pesticiden gebruikt dan strikt noodzakelijk. "Dat komt omdat heel wat collega's preventief spuiten, terwijl het niet altijd nodig is", zegt landbouwer Chris Dhondt. "Neem nu die schimmelproblemen bij de aardappelplanten. Als het dan stopt met regenen en die plant kan sneller opdrogen, dan hebben we gespoten voor niks. Dat is duur en op termijn ook belastend voor het milieu."

Beter doseren op het juiste moment

De milieueffecten van te veel pesticiden bleken 2 jaar geleden al in Knokke-Heist, toen BeeOdiversity een controle deed van het bijenbestand en er actieve stoffen zijn teruggevonden van gewasbeschermingsmiddelen. Het is toen dat het idee voor de meetstations ontstaan is.

“Tot voor kort was het dichtstbijzijnde weerstation voor de landbouwers hier 11 kilometer verderop", vertelt Dhondt. "Maar dat is te ver om precies te kunnen meten. Met de huidige toestellen kunnen we het weer en de toestand van de planten beter in het oog houden, waardoor we veel preciezer kunnen bepalen wanneer we moeten spuiten en hoeveel." 

De aankoop en het onderhoud van de weerstations zal de gemeente 30.000 euro kosten. Maar dat heeft Knokke-Heist over voor een meer milieuvriendelijke en efficiënte landbouw. 

Foto: Junior Verbeeke

Meest gelezen