Wat staat er op het spel in Aalst?

Valt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) te kloppen? Dat is dé hamvraag in Aalst. N-VA zit er stevig in het zadel. De voornaamste uitdagers zijn Ilse Uyttersprot (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open VLD). Groen hoopt de linkse kiezer te verleiden. Bij de socialisten is er versnippering.

Aalst is stevig in handen van N-VA. De partij van burgemeester D'Haese was in 2012 de grote winnaar en haalde 31 procent van de stemmen binnen. De partij werd zo in één klap de grootste en mocht de burgemeester leveren. De macht van CD&V in de ajuinenstad was gebroken (17,3 procent), kopvrouw Ilse Uyttersprot kon niet aanblijven als burgemeester en was de voorbije zes jaar schepen. Zij trekt opnieuw als lijsttrekker naar de verkiezingen voor CD&V. D'Haese is torenhoog favoriet om zichzelf op te volgen.

SP.A (in 2012 goed voor 16 procent) kwam gebroken uit de voorbije zes jaar. De partij stapte eerst in de meerderheid maar later ontstond er onenigheid over het 'te rechtse' beleid. Dat leidde tot een breuk. De SP.A-schepenen kozen ervoor in de meerderheid te blijven. Ze stapten uit de partij en richtten de SD&P op, de partij komt met de LijstA voor deze verkiezingen. Daar staan ook een aantal onafhankelijken op. Door de breuk trekken de socialisten nu in verdeelde slagorde naar de kiezer. 

De uitdagers

Open VLD wil met Jean-Jacques De Gucht de meerderheid breken. De liberalen waren in 2012 samen met CD&V de tweede grootste partij in Aalst. SP.A doet het zonder schepen en stemmenkanon Ann Van de Steen. Zij stapte, samen met Dylan Caesar, over naar LijstA. Groen Aalst hoopt om stemmen aan de linkerzijde te winnen. Vlaams Belang viel de vorige verkiezingen terug tot 10 procent. 

De stadskas

Aalst is de voorbije jaren zichtbaar veranderd. Er is een nieuw administratief centrum, de nieuwe bibliotheek Utopia, een nieuw sportcomplex en een nieuw zwemcomplex werd al aangekondigd. Leuk voor de inwoners, maar al die verwezenlijkingen kosten geld en daar zijn er ernstige vragen over. De schuldgraad per inwoners is de voorbije vijf jaar verdubbeld. Het bestuur verdedigt zich en zegt dat andere grote steden zoals Gent nog veel meer schulden hebben. Daarenboven belooft de stad dat de gemeentebelastingen niet zullen stijgen om mogelijke financiële putten te dempen. 

Mobiliteitsplan

Het nieuwe mobiliteitsplan, Aalst Ontknoopt, is ook veelbesproken in de Ajuinenstad. De files zijn nog niet geslonken, daarvoor zou het wachten zijn op de aanleg van een verkeerstunnel. Pas in de volgende legislatuur wordt de enige maatregel met grote impact doorgevoerd: eenrichtingsverkeer op de Wallenring. Volgens de oppositie wordt de hete aardappel zo doorgeschoven naar het volgende stadsbestuur.

Veiligheid 

Burgemeester Christoph D’Haese besliste om het politiekorps tegen 2025 uit te breiden met honderd manschappen, een kost die op zeven miljoen euro geschat wordt.  Volgens Open VLD moet er vooral werk gemaakt worden van professionalisering. Een politiekantoor in het station is voor de liberalen essentieel om schermutselingen en vandalisme daar in te perken.  

Carnaval

Er is al lang sprake om de carnavalswerkhallen te verplaatsen. Het punt werd zelfs opgenomen in het bestuursakkoord maar verder is er niets gebeurd. In de werkhallen dreigt er plaatstekort. De vraag naar een nieuwe locatie ontstond onder meer na de brand in de hallen in 2016. Een concrete oplossing laat op zich wachten. 

 

 

Meest gelezen