Treecological: Bomen planten om een vliegreis te compenseren

Wie graag de wereld wil verkennen, maar ook milieubewust wil leven, kan vanaf nu bomen planten ter compensatie. Via Treecological.be, een initiatief van BOS+ en Ecolife, kunt u berekenen hoe groot uw CO2-uitstoot is en hoeveel hectare bos er nodig zal zijn om uw reis te compenseren.

Wie dit jaar al de wijde wereld introk, moest voor sommige verplaatsingen nu eenmaal het vliegtuig of de auto nemen. BOS+ en Ecolife sloegen met Treecological.be de handen in elkaar om mensen bewuster te maken van de nood aan duurzame mobiliteit.

"Met dergelijke projecten streven we naar een koolstofarme samenleving", vertelt Bert de Somviele, directeur van BOS+. "Het is belangrijk zo duurzaam mogelijk om te gaan met transportmiddelen. Maar soms kan het niet anders en moet je lange afstanden afleggen met de auto of het vliegtuig."

"150 jaar compenseren"

De klimaatkwestie dwingt ons tot actie, geeft De De Somviele aan. "Uit studies blijkt bovendien dat er snel moet worden gehandeld: oplossingen leiden maar beter binnen dit en tien jaar tot resultaten. Een bos dat we vandaag aanplanten, zal gedurende ongeveer 150 jaar netto CO2 uit de lucht halen, maar wij houden enkel rekening met de CO2-opslag van de eerste 10 jaar. Het zou immers totaal absurd zijn om de uitstoot van je droomreis dit jaar pas in 2165 helemaal gecompenseerd te zien."

Daarom biedt Treecological.be drie verschillende mogelijkheden aan: je kan je reis met het vliegtuig of de auto compenseren op één jaar, op vijf jaar of op tien jaar. "Het geld wordt vervolgens gebruikt om bebossingsprojecten in Vlaanderen en in het buitenland te financieren. Vaak werken we samen met lokale overheden of privé-eigenaars van grond die graag meer groen willen. Wij begeleiden ze met onze expertise op diverse aspecten en planten samen die bossen."

Duurzame verplaatsingen

De medewerkers van het labo Bos&Natuur van de UGent maken al een paar jaar gebruik van het principe van Treecological. “Maar we proberen in de eerste plaats om ons zo duurzaam mogelijk te verplaatsen", vertelt het hoofd van het labo Kris Verheyen.

"We denken twee keer na voor we ons verplaatsen. Voor korte verplaatsingen hebben we een plooifiets, maken we gebruik van het openbaar vervoer,…Vergaderingen houden we via videoconferenties. Dit is op alle vlakken pure winst: je stoot geen CO2 uit, je bent duurzaam bezig en je verliest geen tijd met verplaatsingen."

Soms kunnen de ongeveer 30 medewerkers van het labo een verre verplaatsing niet vermijden. Het is dan dat er wordt teruggevallen op CO2-compensatie. "Vanuit onze achtergrond is dit logisch. Op het einde van het jaar maken we een som van het aantal reizen en berekenen we het bedrag dat we moeten storten aan BOS+ om onze uitstoot te compenseren."

Gemiddeld bedraagt dit bedrag 700 euro. Dat is niet zoveel. "Het komt niet zo vaak voor", verklaart Verheyen. "Als coördinator zit ik het vaakst op een vliegtuig en we werken voornamelijk in Europa. Het is belangrijk om eerst te vermijden en dan pas aan compensatie te denken." Soms wordt dit ook buiten de kantooruren doorgetrokken. "Een van onze medewerkers is recent naar Albanië gegaan door afwisselend de trein en de boot te nemen."

Nadenken over duurzame manieren

Maar maken deze bomen wel een verschil, of is het slechts een manier om ons geweten te sussen? Reinhart Ceulemans, professor ecologie aan het departement Biologie van de Universiteit Antwerpen, begeleidde diverse onderzoeken hieromtrent.

Hij nuanceert: "Bomen planten is een goed initiatief, maar je mag er geen wonderen van verwachten. Het planten van bomen is een manier om CO2-emissies tegen te gaan, want ze kunnen koolstofdioxide opnemen, maar het is niet voldoende."

Het is volgens Ceulemans belangrijk om een mentaliteitswijziging te bereiken. "Iedereen zou moeten nadenken over meer duurzame manieren van transport en hoe je omgaat met energie. Zijn verre reizen noodzakelijk, kunnen we ze niet op een andere manier doen? Als reizigers hun trip willen compenseren met bomen, dan moeten ze zeer veel bomen planten. Een reis naar Bali kan helaas niet eenvoudig worden gecompenseerd door een aantal bomen te planten", legt hij uit.

De Somviele knikt: "Het belangrijkste is dat we zo duurzaam mogelijk leven en proberen om onze CO2-uitstoot tot het minimum te beperken. De beste CO2-molecule is een CO2-molecule die we niet uitstoten. Als iedereen de levensstijl van de Vlaming zou overnemen, dan zouden we vier keer onze planeet nodig hebben. Het is pas als sluitstuk van die duurzamere mobiliteit dat de restuitstoot aan CO2, die er sowieso zal blijven, door de aanleg van bos kan worden gecompenseerd."

Meest gelezen