Radio 2

Al 116 varkensboeren kiezen voor uitkoopregeling uit stikstofplan: 1 op de 4 komt uit Limburg

Zo'n 116 varkensboeren in Vlaanderen willen hun bedrijf stopzetten en laten opkopen door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). 28 daarvan komen uit Limburg. De uitkoopregeling is een van de maatregelen uit het stikstofplan van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Vlaanderen wil tegen 2030 de uitstoot van stikstof halveren. Hoe dat moet gebeuren, is in maart vastgelegd in een stikstofplan, en de uitkoopregeling voor landbouwers is daar een onderdeel van. De regering heeft er 200 miljoen euro voor vrijgemaakt. Varkensbedrijven die een grote impact hebben, komen eerst in aanmerking. Boeren hebben nog tot en met 17 juni de tijd om hun aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Landmaatschappij.  

“Deze varkenscall is een belangrijke stap in de uitvoering van het Krokusakkoord omdat we varkensboeren enerzijds een vrijwillige stopzetting aanbieden en zo een groot aantal onder hen uit de financiële nood helpen", vindt Vlaams minister van Omgeving Demir. "Anderzijds kunnen we zo de varkensstapel verder afbouwen én de uitstoot van ammoniak terugdringen."

Van de 982 landbouwbedrijven die in aanmerking komen voor de uitkoopregeling, hebben 116 al een aanvraag ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij. Dat is ongeveer 12 procent. In Limburg komen 167 varkensboeren in aanmerking. 28 van hen gaan daar op in, dat komt neer op bijna 17 procent en dat is dus hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Vergoeding maar de helft van wat ze moet zijn

Een van die Limburgse varkensboeren die zich kandidaat heeft gesteld, is Nadine Vanvinckenroye uit Nerem. Ze runt een bedrijf met 880 vleesvarkens. "We liggen te dicht bij natuurgebied De Kevie in Tongeren. Onze stal is vanbinnen nog volledig vernieuwd in 2008. Toch stoten we nog te veel uit. Het bedrijf aanpassen aan de huidige milieunormen is een te grote investering." 

Hoewel ze zich kandidaat heeft gesteld, heeft de boerin toch nog bedenkingen. "Je krijgt ook de mogelijkheid om je hele boerderij af te breken. Maar de vergoeding die je voor die werken krijgt, is maar de helft van wat ze zou moeten zijn." 

"Bovendien moet je door een hele administratieve rompslomp", gaat Vanvinckenroye verder. "Er zijn vergunningen nodig voor de afbraak zelf, voor al je installaties en waar die heen gaan. Ook moet je met documenten kunnen bewijzen dat je de werf met goede grond opvult. Als je dat allemaal hoort, heb je dan nog zin om dat te doen?" 

Meest gelezen