Man die 3,5 jaar geleden juf Mieke uit Herentals vermoordde, wordt geïnterneerd

De man die eind 2020 juf Mieke gedood heeft, wordt geïnterneerd. Dat heeft de raadkamer in Turnhout beslist. De redenering is dat de feiten wel beredeneerd en planmatig gebeurden, maar dat de man geestesziek is. 

Meer dan een jaar lang bleef het een raadsel wie zorgjuf Mieke uit Herentals vermoord had. De vrouw werd op 10 november 2020 met 101 messteken vermoord in haar woning. Maar door wie? Daar beten de speurders hun tanden op stuk.  

Er waren wel sporen naar de dader: zo werd er in de woning een schoenspoor en bloed van de dader aangetroffen. Op basis van dat DNA kon bepaald worden dat de dader een man was. 

Pas bijna 1,5 jaar later kwam het tot een doorbraak. Op vraag van de onderzoeksrechter was een uitvoerig DNA-onderzoek opgestart. Aan onder meer 100 oud-leerlingen van de vrouw werd gevraagd om een DNA-staal af te staan. Een van hen - een dertiger - legde nog voor hij dat staal had afgestaan, bekentenissen af. 

In de jaren 90 had hij bij juf Mieke in het tweede leerjaar gezeten. Volgens onze informatie zou hij daar naar eigen zeggen een trauma opgelopen hebben en gepest of vernederd geweest zijn. Dat zou mogelijk een motief zijn voor de moord. Zijn DNA kwam dan ook helemaal overeen met het DNA dat aangetroffen werd in het huis van juf Mieke. 

Bekijk: hoe de dader gevonden werd

Videospeler inladen...

Ontoerekeningsvatbaar

Maar de man zal dus niet naar de gevangenis moeten. Hij wordt geïnterneerd. Dat is geen straf, maar een beveiligingsmaatregel. De argumentatie van de raadkamer is dat de man de feiten dan wel beredeneerd en planmatig pleegde, maar dat hij geestesziek is.

Drie psychiaters hebben hem daarvoor grondig onderzocht en geoordeeld dat er op het moment van de feiten én nu sprake is van een geestesstoornis. "Hij heeft daar kunnen vertellen wat zijn trauma's waren, wat hem bewogen heeft die dag. Het gaat over een medisch onderzoek. Het is dus zijn beleving en het is geen waarheidsbevinding", legt Kristof Aerts van het Antwerpse parket uit.

Maar omdat er sprake is van ontoerekeningsvatbaarheid is er nu een internering uitgesproken onder de kwalificatie van moord. "Er is dus wel sprake van voorbedachtheid. Dat gaat dan over de wijze waarop hij naar de woning gegaan is en de manier waarop de feiten gepleegd zijn. 101 messteken wijzen op extreem geweld."

Mijn cliënten hebben daar vrede mee

Kristel Jansens - advocate nabestaanden

Er kan wel nog beroep aangetekend worden tegen de beslissing. Maar de familie heeft zich alvast nooit verzet tegen internering. "Mijn cliënten hebben daar vrede mee. Ze vonden het vooral belangrijk dat het juridisch juist benoemd werd als moord. Dat het niet in een opwelling uitgevoerd is, maar planmatig en beredeneerd."

In de vorige aflevering van de podcast "Onder ons: Crimi" hebben justitiejournalisten Philip Heymans en Fatma Taspinar uitgelegd wat internering precies inhoudt. Beluister hem hieronder. 

Meest gelezen