Salah Abdeslam staat recht tijdens zijn laatste woorden

"Ik heb fouten gemaakt, maar ben geen moordenaar": Salah Abdeslam krijgt laatste woord op proces aanslagen Parijs

Op het assisenproces over de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs hebben de beschuldigden het laatste woord gekregen. Hoofdverdachte Salah Abdeslam benadrukte dat hij zich niet heeft opgeblazen en dat hij niemand heeft vermoord. "Ik heb fouten gemaakt, maar ik ben geen moordenaar", zei hij. De rechters hebben zich nu teruggetrokken voor de beraadslaging.

Bijna tien maanden na de start, op de 148e zittingsdag, is het proces in Parijs zijn laatste fase ingegaan: de beraadslaging. De vijf rechters van het speciale assisenhof hebben zich teruggetrokken om te debatteren over de schuld en onschuld van de 20 beschuldigden, en om een gepaste straf vast te leggen.

Als allerlaatsten kwamen de beschuldigden zelf nog eens aan het woord. Hoofdbeschuldigde Salah Abdeslam, de enige overlevende van de groep terroristen, maakte er gebruik van om nog eens te benadrukken dat hij zich niet heeft opgeblazen, en dat hij geen mensen heeft vermoord: "Ik heb fouten gemaakt, dat is waar, maar ik ben geen moordenaar. Ik ben niet iemand die mensen doodt. Als u me veroordeelt voor moord, dan zou dat onrechtvaardig zijn." De maximumstraf zou volgens Abdeslam zeker gepast zijn voor de aanslagen van 13 november, "maar niet voor de mensen die hier terecht staan". De zwaarste daders zijn degenen die omkwamen bij de aanslagen, zei Abdeslam.

Abdeslam volgt daarmee het pleidooi van zijn advocaten. Die hadden vorige week gevraagd om hem niet de maximumstraf te geven - levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Volgens hen moet het assisenhof er rekening mee houden dat Abdeslam zich niet heeft opgeblazen en niet heeft geschoten op politiemensen. "Als daar geen rekening mee wordt gehouden, dan zeg je tegen toekomstige terroristen dat het geen verschil maakt of ze tot het einde gaan of niet. Het zal hen aanmoedigen om niet af te haken, want alles is dan toch al verloren." Volgens de aanklagers heeft Abdeslam wel niet vrijwillig afgehaakt, maar werkte zijn bommengordel niet, en heeft hij zich daarom niet opgeblazen op 13 november.

Abdeslam benadrukte nog eens dat zijn excuses aan de slachtoffers oprecht waren. Ook verschillende andere beschuldigden drukten hun spijt of excuses uit. Mohamed Abrini, jeugdvriend van Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek, deed dat verschillende keren: "Ik heb al vóór dit proces mijn spijt en berouw uitgedrukt. Ik heb mensen slecht behandeld. Ik had alles kunnen tegenhouden. Het is erg moeilijk om elke dag hier de slachtoffers te zien. Ik bied mijn excuses aan bij de slachtoffers. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat ze hun leven opnieuw zullen kunnen opnemen."

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de slachtoffers hun leven opnieuw kunnen opnemen

Mohamed Abrini, beschuldigde

De aanklager vraagt voor de 20 beschuldigden straffen van 5 jaar tot levenslang zonder de mogelijkheid om ooit nog vrij te komen. 6 beschuldigden zijn er niet bij op het proces, de meesten van hen zijn wellicht omgekomen in Syrië of Irak. Woensdagavond kennen we normaal gezien de uitspraak.

Wat was er ook weer gebeurd op 13 november 2015?

Op die bewuste vrijdagavond richtten tien terroristen een bloedbad aan in Parijs. Eerst blaast een van hen zich op bij het voetbalstadion Stade de France, waar het Franse elftal op dat ogenblik een vriendschappelijke wedstrijd speelt tegen Duitsland. Later trekken ze al schietend langs terrassen van restaurants en cafés, waar nog enkele terroristen zich laten ontploffen. De avond vol terreur eindigt in concertzaal Bataclan, waar een concert van Eagles of Death Metal aan de gang is. Uiteindelijk vallen er 130 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden.

BEKIJK - Hoe een herfstavond in november uitdraaide op nacht vol terreur in Parijs

Videospeler inladen...

Meest gelezen