AFP or licensors

Belg Bas Smets bij laatste 4 kandidaten in wedstrijd om omgeving van Notre-Dame opnieuw in te richten

De Belgische landschapsarchitect Bas Smets is met zijn bureau geselecteerd voor de wedstrijd om de omgeving van de Notre-Dame opnieuw in te richten. Dat heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo bekendgemaakt. “Ons plan zal beoordeeld en bekritiseerd worden. Dat maakt het des te spannender en ambitieuzer”, reageert Smets op zijn selectie.

Terwijl het hout van duizenden eiken ligt te drogen om het dak van de Notre-Dame in ere te herstellen na de dramatische brand van twee jaar geleden, denken de Parijzenaren al een stap verder: ze hebben een wedstrijd uitgeschreven om de omgeving van de beroemde kathedraal meteen ook een grondige facelift te geven.

Van de 39 bureaus die zich kandidaat hadden gesteld om die ontwerpklus binnen te halen, zijn er nu 4 geselecteerd. Onder hen is het bureau van de Belgische landschapsarchitect Bas Smets, die jarenlang in Parijs werkte.

Complex

Smets is zich ervan bewust dat vele ogen op hem gericht zullen zijn. “Het is het meest bezochte monument van Frankrijk en het zit ook bij de vijf meest bezochte monumenten ter wereld, met 12 miljoen bezoekers per jaar, het dubbele van de Eiffeltoren”, vertelt Smets uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.  

“De opdracht is ook heel complex”, zegt de landschapsarchitect. “Het gaat over 4 hectare buitenaanleg, gaande van het plein dat voor de Notre-Dame tot het park ligt, tot aan de Seine, waar heel de openbare ruimte herdacht moet worden.”

Voor corona stonden de bezoekers daar vaak in de verschroeiende hitte te wachten.
Landschapsarchitect Bas Smets

De opdrachtgever stelt ook een aantal eisen die niet evident zijn om in één ontwerp te gieten, vertelt Smets: de toegang tot het voorplein en de kathedraal goed organiseren terwijl het de omgeving ook “klimaatrobuust” moet zijn, zodat het aangepast is op de effecten van de klimaatverandering. 

Nu is de plaats voor de Notre-Dame een groot, verhard plein. “Voor corona stonden de bezoekers daar vaak in de verschroeiende hitte te wachten. Zij moeten dus in de toekomst op een betere manier kunnen wachten om binnen te gaan”, vertelt Smets.

Weldoordacht

Wat Smets precies van plan is, kan hij nog niet zeggen. “Ik denk dat we met het team de tijd gaan nemen om alles goed te bestuderen om dan met een weldoordacht plan te komen en zeker niet te snel een idee te vormen.” 

Smets was gisteren nog ter plaatse en is nog onder de indruk van het plaatsbezoek. “We zijn ook binnen mogen gaan, met zo’n speciale Tsjernobylpakjes aan, tegen de loodvergiftiging. Het is bijna 1.000 jaar geschiedenis die daar in het midden van Parijs staat, het nulpunt van Frankrijk. Het is even bekomen van zoveel emotie om daar te mogen werken.”  

Deadline

Concreet is Bas Smets mandataris van een team, dat de komende 8 à 10 maanden zal samenwerken met Franse stedebouwkundigen, architecten en specialisten inzake monumentenzorg, verlichting en veiligheid. “Een groot team waarmee we minstens om de twee weken in Parijs zullen vergaderen om het project op te starten.”

Maar het is dus nog een wedstrijd, waarin Smets en zijn team hun plannen zullen moeten bewijzen. Dat gebeurt in twee stappen, legt hij uit. “De eerste stap is eind dit jaar, waarbij een presentatie aan een jury moet worden gegeven. Daarna krijgen we tijd tot de zomer van volgend jaar om het finale ontwerp te maken en voor te leggen aan diezelfde jury.”

Smets gaat ervan uit dat alle vier de teams 25 procent kans maken om de wedstrijd te winnen. “Als niet-Fransman kan het misschien moeilijker zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat het beste project door de jury bekroond zal worden.”

Terwijl de renovatie van de Notre-Dame zelf klaar moet zijn tegen de Olympische Spelen van 2024, worden de werken aan de omgeving in 2025 aangevat.

Eén jaar na de verwoestende brand in de Notre-Dame maakten we deze compilatie van beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen