Mechelen.
© Zoonar.com/Nikolai Sorokin - creative.belgaimage.be

10 mensen trekken naar rechter tegen avondklok in provincie Antwerpen: "Ze hebben een punt", zeggen grondwetspecialisten

Een groep van 10 mensen trekt naar de rechter omdat ze de avondklok in de provincie Antwerpen in strijd vinden met de Grondwet. De avondklok werd vorige week ingevoerd in de hele provincie. Volgens hoogleraars Grondwettelijk Recht Johan Vande Lanotte en Stefan Sottiaux hebben ze een punt.

10 mensen menen dat de avondklok in de provincie Antwerpen ongrondwettig is en daarom trekken ze naar de rechter. De avondklok werd vorige week ingevoerd door gouverneur Cathy Berx in de hele provincie Antwerpen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel houdt in dat niemand tussen 23.30 uur en 6 uur op de straat mag zijn, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen naar bijvoorbeeld het werk, een dokter of het ziekenhuis. 

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Van de pot gerukt"

Volgens hoogleraar Grondwettelijk Recht Stefan Sottiaux hebben ze wel degelijk een punt: "Die avondklok komt eigenlijk neer op een soort huisarrest. Dat is niet altijd ongrondwettig, maar je moet er wel sterke argumenten voor hebben. Je gaat moeten bewijzen dat er geen andere manieren zijn, dat je echt alles geprobeerd hebt om samenscholingen in de late uren te vermijden, want daar gaat het om."

Zeker buiten de stadscentra zijn er vragen bij te stellen, gaat Sottiaux voort: "Je kan je er nog iets bij voorstellen in bepaalde wijken in de grootstad, maar in landelijke gemeenten in de Kempen is zo'n avondklok van de pot gerukt."

Ook ex-SP.A-politicus en grondwetspecialist Johan Vande Lanotte denkt dat de klagers een punt hebben. "De overheid mag beperkingen opleggen om onze volksgezondheid te beschermen, maar men moet bewijzen dat dat absoluut noodzakelijk is, zeker wanneer het een zo verregaande maatregel als een avondklok is", zegt hij in "Het Journaal".

"In deze is het echte argument dat men het samenscholingsverbod, dat een normale maatregel is, niet genoeg kan afdwingen zonder avondklok. Dat is een vrij zwakke argumentering. Als we zeggen: "We kunnen snelheidsovertreders niet allemaal controleren, dus gaan we niet meer toelaten om op de autostrade te rijden", dan zouden we dat niet aanvaarden." 

"De avondklok is niet in verhouding. Ik denk dus dat ze een punt hebben. Dat betekent nog niet dat je voor de Raad van State een procedure wint. Er zijn ook nog formele procedurele zaken die moeten overwonnen worden. Dat kan ik van hieruit niet beoordelen."

Bekijk hier het gesprek met grondwetspecialist Johan Vande Lanotte in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen