Politiezones van Roeselare en Diksmuide doen voortaan samen slachtofferbejegening

Vanaf maandag doen de politiezone RIHO en de politiezone Polder samen hun slachtofferbejegening. Een team van een 14-tal politie-agenten zal in een beurtsysteem slachtoffers en hun familie bijstaan. Dat moet voorkomen dat de andere politieagenten dit werk,  dat veel aandacht tijd en fijngevoeligheid vergt, snel tussen hun andere interventies moeten doen. Het klinkt op het eerste gezicht raar maar ook de teams van slachtofferbejegening moeten snel zijn en dat komt door ons gedrag op de sociale media.

De politiezones RIHO en Polder bestaan uit zeven steden of gemeenten. De grootste daarvan zijn Roeselare en Diksmuide. Ze zullen voortaan hun slachtofferbejegening samen doen. Uit een groep van een 14-tal politieagenten zullen duo's worden samengesteld die in een beurtsysteem deze job op zich zullen nemen. Lies Laridon, voorzitter van de politiezone Polder doet meteen een oproep: "We leven in een maatschappij waar nieuws heel snel gedeeld wordt op sociale media, ik zou de mensen eigenlijk willen oproepen om daar toch omzichtig mee om te gaan, zodat gespecialiseerde mensen van slachtofferbejegening de tijd vinden om de familie op een deskundige manier in te lichten." Of nog duidelijker gesteld: het gebeurt dat iemand vermist is en dat de politie aankomt bij mensen die het slechtste nieuws al weten, omdat ze beelden zagen voorbijkomen op hun smartphone. 

Ook hulp voor de helpers

De politieagenten van de slachtofferbejegening zullen een opleiding krijgen, zodat ze op een deskundige manier hun job kunnen doen, maar zij zullen ook ondersteund worden, zegt Kris Declercq, voorzitter van politiezone RIHO: "Slecht nieuws brengen en omgaan met slachtoffers kan ook voor getrainde politiemensen psychisch erg belastend zijn. Ook voor hen liggen burn-out en psychische klachten op de loer. Daarom krijgen ze ook opleiding en begeleiding." 

Meest gelezen