De jobstudent hield geen fysieke gevolgen over aan het voorval. (beeld ter illustratie)
Annie Spratt / Unsplash

Jobstudent van Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek besproeid met onbekende vloeistof door man in tractor in Borgloon 

In Borgloon is een jobstudent van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) dinsdag het slachtoffer geworden van een geval van agressie. De jongeman was vogels aan het tellen toen een onbekende in een tractor langsreed en hem onderspoot met een onbekende vloeistof. Het INBO vermoedt dat het om pesticiden gaat en heeft een klacht ingediend bij de politie. De verdachte is uitgenodigd voor verhoor door de politie. De Boerenbond veroordeelt het voorval. 

"De jobstudent was vogels aan het tellen voor een wetenschappelijk project over biodiversiteit in landbouwgebied. Hij is medisch onderzocht en gelukkig zijn geen schadelijke gevolgen vastgesteld", vertelt Koen Van Muylem van het INBO. 

Toch tilt het onderzoeksinstituut zwaar aan het voorval. "Dit kan niet door de beugel. Daarom hebben we een klacht ingediend bij de politie. We willen tegelijkertijd iedereen die zich inzet voor ons duidelijk maken dat we het opnemen voor hen in zulke gevallen. We gaan ervan uit dat dit een geïsoleerd geval zal blijven."

De verdachte zou naar verluidt eerst nog vriendelijk gezwaaid hebben voor de sproei-installatie aanging
Politiezone Kanton Borgloon

Politiezone Kanton Borgloon laat ondertussen weten dat de verdachte is uitgenodigd voor verhoor. "Het gaat om een man uit Borgloon. Hij heeft volgens de standaardprocedure enkele dagen tijd gekregen om zich te melden. Naar verluidt zou de verdachte eerst nog gezwaaid hebben naar het slachtoffer. Toen ging ineens de sproei-installatie aan. De jongeman kon de nummerplaat nog lezen, en zo zijn we bij de persoon uitgekomen."  

Van Muylem benadrukt dat het instituut begrijpt dat de boeren met frustraties zitten en onrustig zijn, maar dat praat niet goed wat er gebeurd is. "Er is altijd dialoog mogelijk. Je kan gerust op onze medewerkers afstappen om hen te vragen wat ze aan het doen zijn. Frustratie leidt tot emotionele handelingen die niet te accepteren zijn." 

Medewerkers van natuurorganisaties vaker slachtoffer van agressie

Volgens het INBO gaat het om een geïsoleerd geval van fysieke agressie. "Onze mensen en andere veldwerkers krijgen wel vaker met agressie te maken, maar dat is meestal verbale agressie. Ze hebben ook training gekregen om er correct mee om te gaan. Dit geval gaat een stap verder." 

Bovendien moeten medewerkers zich aan een strikte code houden. "Er zijn ethische afspraken voor mensen die de baan op gaan. Bij jobstudenten is het iets anders. Zij rijden bijvoorbeeld niet in een herkenbare wagen van het instituut. Maar ook zij weten wat ze moeten zeggen en kunnen zich identificeren met een document." 

Project is er net voor de landbouw

Het ironische aan de situatie ontgaat de woordvoerder van INBO niet: "Het project waaraan de jobstudent meewerkte is net gericht op samenwerking met de landbouw. We willen boeren op de hoogte houden en informeren over de soorten vogels die we observeren. Alleen zo kunnen we constructief een toekomstplan opstellen. Er was ook geen enkel signaal vooraf dat het tot een conflict zou komen."

Het is dus ook voor de landbouw belangrijk dat het INBO onafhankelijk zijn werk kan doen. "We moeten kunnen tellen waar het nodig is. Die locaties worden statistisch bepaald om tot resultaten te komen die gelden voor heel Vlaanderen", besluit Van Muylem. 

In een reactie laat de Boerenbond weten dat ze het voorval betreurt. "We zijn niet op de hoogte van het concrete geval, maar geweld en intimidatie zullen we altijd ten strengste veroordelen. Voor zover wij weten, is dit ook een losstaand geval. We roepen op om hoffelijk en respectvol met elkaar om te gaan." 

Meest gelezen