Foto: James Arthur Photography

Toeristen of terroristen? Dit zijn de regels voor groepen fietsers en automobilisten op de weg

Duizenden Vlamingen gaan elk weekend met de koersfiets een toertje maken. Een heerlijke ervaring. Ben je met 3 wielervrienden, of ga je op pad in een groep van 20 mensen? Dat maakt wel degelijk een verschil want dan gelden er andere verkeersregels. En wat zijn de regels die automobilisten moeten volgen wanneer ze een groep wielertoeristen tegenkomen? VRT NWS zocht het uit met Sofie Lenaerts van ons wekelijks magazine 'Kijk uit' op VRT1.

We beginnen eigenlijk met VRT-weerman Bram Verbruggen. Hij is zelf een fervente wielertoerist en merkt dat veel wielerfans, maar ook automobilisten soms nog steeds niet vertrouwd zijn met de verkeersregels. Dat kan leiden tot onbegrip en zelfs tot verkeersagressie tussen wielertoeristen en andere weggebruikers.

Hier gaan nog dramatische ongevallen van komen
Bram Verbruggen, weerman VRT

"Ik ben de afgelopen weken een paar ritjes gaan doen, in een grote groep, en ik merk dat sommige automobilisten totaal geen idee hebben over wat kan en niet kan", zegt Verbruggen.

"In een groep mogen we op de rijbaan rijden, maar dan krijg je dus toeterende automobilisten die denken dat wij in fout zijn, of ons in een bocht voorbijsteken om dan vast te stellen dat er een tegenligger aankomt, waarna de auto zich tussen de groep fietsers moet smijten", aldus de weerman.

"Maar tegelijkertijd zie ik ook dat wielerverenigingen soms een loopje met de richtlijnen nemen."

Dus: voor eens en voor altijd, wat zijn nu de regels?

Voor wielertoeristen die met twee of in een kleine groep (tot 14 mensen) rijden

  • Volg steeds de normale verkeersregels.
  • Je wordt volgens de verkeerscode niet beschouwd als een groep dus je moet op het fietspad blijven of zoveel mogelijk rechts van de rijbaan als er geen fietspad is.
  • Je mag trage fietsers inhalen door een smal fietspad te verlaten, maar let op voor achterliggers, auto's bijvoorbeeld. Breng jezelf dus niet in gevaar.
  • Je mag met 2 naast elkaar rijden, maar in de bebouwde kom moet je achter elkaar rijden wanneer je kruisend verkeer zou hinderen.
  • Buiten de bebouwde kom, doorgaans zijn dat bredere wegen, mag je ook met 2 naast elkaar rijden. Zodra er achteropkomend verkeer is, rijd je achter elkaar aan.

Voor wielertoeristen in een groep van 15 deelnemers of meer

  • ·Je mag op de rijbaan voor auto's rijden, maximaal met 2 naast elkaar, en je moet gegroepeerd blijven. Rij ook niet te dicht tegen elkaar, zo vermijd je botsingen in de groep wanneer er eens bruusk geremd moet worden.
  • Je mag (moet niet) gebruik maken van (minstens) 2 wegkapiteins. Die leggen het andere verkeer stil met een bordje C3 op kruispunten of rotondes die niet door verkeerslichten geregeld worden.
  • Werk je zonder wegkapiteins, wees dan extra op je hoede want je kan dan het verkeer niet stil laten leggen. Blijf vooral bij elkaar, anders riskeer je dat je groep door bijvoorbeeld auto's doorbroken wordt.
  • Bij zeer grote groepen moet je ook gebruik maken van begeleidende wagens – die regels vind je heel helder op de website van de Vlaamse Wielrijdersbond.
  • Daarnaast blijven wel enkele gewone verkeersregels gelden: je wacht voor een rood licht, en je verleent voorrang van rechts.

Voorrang van rechts

Weerman Bram Verbruggen waarschuwt automobilisten. "Een groep van 15 mensen of meer moet inderdaad ook de voorrang van rechts respecteren. Maar je weet hoe dat gaat: op een lokale weg met om de paar honderd meter voorrang van rechts vergeten sommige wielergroepen dat al eens, die rijden vlot door."

De snelheden in een dergelijke groep liggen doorgaans hoog, telkens een bruuske stop maken bij elke zijstraat kan ook tot ongevallen leiden. Rij je met de auto en kom je uit een zijstraat? Wees in het weekend extra voorzichtig.

Voor wielertoeristen die op een jaagpad rijden

Jaagpaden langs kanalen en rivieren zijn erg populair bij wielertoeristen want je kan er flink doortrappen. Ze zijn echter ook geliefd bij wandelaars, gezinnen met kinderen en tragere fietsers. Vooral hier is wat gezond verstand en wederzijds respect nodig.

  • Je maximumsnelheid is 30 kilometer per uur, aan sluizen of overgangen door borden soms maar 10 kilometer per uur.
  • Let op tragere fietsers, matig je snelheid bij het voorbijsteken.
  • Bij het voorbijsteken: let ook op voetgangers, die zijn wettelijk verplicht om, zoals op andere wegen, links te lopen. Rij ze niet aan wanneer je tragere gebruikers van het jaagpad voorbij steekt, het is helaas al gebeurd.

Voor automobilisten: blijf kalm en heb een beetje geduld

De verkeerscode is wat ze is: een groep van wielertoeristen van 15 mensen of meer mag wel degelijk op de rijbaan voor auto's rijden. Je claxon gebruiken in de hoop dat ze opzij gaan, gaat Ă©cht niet helpen.

  • Je mag een groep wel inhalen, maar denk ook aan je eigen veiligheid en aan die van de groep fietsers. Een grote wielergroep kan langer zijn dan je denkt. Denk dus na voor je gaat inhalen. Voor je het weet, is er een tegenligger, en dan zit je flink in de problemen. Zorg ervoor dat je enkele honderden meters kan vooruitkijken voor je gaat inhalen, dus zeker niet in een bocht.
  • Hou bij het inhalen 1 meter zijdelingse afstand in de bebouwde kom tot de fietsers en 1.5 meter erbuiten, haal niet in als aan die voorwaarden niet voldaan is, dat is de wegcode.
  • Volg de aanduidingen van de wegkapiteins wanneer een wielergroep van 15 mensen of meer passeert: ze zijn uitgerust met armbanden en bordjes C3, die betekenen dat je er even niet door mag.

Meest gelezen