Biodiversiteit in de stad: Gentse bijen wonen in "cabriokorf" op vroeger stadion AA Gent

Op de terreinen van het vroegere voetbalstadion worden bijen gehouden in een bolvormige constructie met open dak. "Ze zitten er als het ware in een cabrio", vertelt Tim Joye van het collectief Reaktor 21vzw.Ā  Het project is niet alleen goed voor de biodiversiteit in de stad, het verbindt ook de mensen uit de buurt.

Op het vroegere terrein van voetbalploeg KAA Gent, het Ottenstadion, is het project "Beesphere" al een jaar bezig om de bijenpopulatie in de buurt te versterken. Met het project wil Reaktor21vzw de buurt betrekken in het houden van bijen, maar vooral ook meer bloemen en planten laten groeien in de tuinen, zodat de bijen voldoende voedsel hebben. Dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. "Heel veel imkers hebben ontzettend grote verliezen geleden. De bijen zijn vaak verzwakt omdat ze niet de juiste voeding vinden. Hoe beter zij zich kunnen voeden, hoe sterker zij de winter ingaan en kunnen overleven", legt Tim Joye van Reaktor21vzw uit.Ā 

De bijen moeten geholpen worden met de juiste voeding, daarom vragen we aan buurtbewoners om planten en bloemen te zaaien in hun tuinen
Tim Joye van Reaktor21vzw

Meer bloemen en planten in tuinen

"We stimuleren mensen om veel verschillende bloemen -en plantensoorten in hun tuin te laten groeien." Meer groen voor bijen betekent meer voedsel voor de bij, betekent meer bestuiving dus ook meer plantjes en bloemen. Maar hoe zit dat in een stedelijke context? "Mensen in de steden beginnen ook door te hebben dat meer groen goed is voor de biodiversiteit, maar ook gewoon aangenamer", zegt Joye. Het is frisser in de zomer wat dan weer belangrijk is voor de klimaatopwarming. "Vlaanderen is al heel erg bebouwd, meer groen kan hittestress in steden helpen voorkomen, en het is dan ook nog eens heel goed voor de bij."

(lees verder onder de foto)

De Beepod

"Wij werken met ons collectief samen met wetenschappers, kunstenaars en buurtbewoners aan dit project om de bij centraal in deze wijk in Gentbrugge te plaatsen", legt Tim Joye van het project uit. Een jaar geleden is het collectief daarvoor begonnen met het bouwen van een visueel heel speciaal gebouw: "Dat is de 'Beepod'. Het ziet eruit als een halve bol waar sedumplantjes opgroeien, ook goed voor de biodiversiteit. In die bol staan een tweetal bijenkasten. De bijen kunnen langs de bovenkant uitvliegen, want het dak is opengelaten zoals een cabriolet. Zo kunnen die bijen voedsel halen in alle tuintjes in de buurt."

De bovenkant van de bol is open, zo kunnen de bijen naar alle tuinen in de buurt vliegen
Tim Joye van Reaktor21vzw

De zwarte bij

"Wij zijn met ZwarteBij.org in zee gegaan omdat de zwarte honingbij met uitsterven bedreigd is. Dat is een bij die hier altijd heeft rondgevlogen, de echte originele bij eigenlijk.Ā  Andere soorten bijen zijn in de loop der jaren geĆÆmporteerd omdat die vooral heel productief zijn in het maken van honing. De zwarte bij is daardoor in het gedrang gekomen. Vzw ZwarteBij.org wil de zwarte bij opnieuw introduceren. Dat is alleen maar positief, want hoe meer bijensoorten er rondvliegen, hoe beter voor de biodiversiteit."

Lees verder onder de foto van de zwarte bijen

Beesphere

Buurtbewoners zijn enthousiast

Het project is goed onthaald door de buurt: "Mensen hebben soms een panische angst voor bijen, maar de buurtbewoners reageerden verrassend goed op ons project. Soms komen ze zelfs zaad tonen dat ze willen planten in hun tuin voor de bijen. Op die manier is het een heel interessant en sociaal project geworden."Ā 

Project Beesphere is een project van Reaktor21vzw in samenwerking met vzw ZwarteBij.org en KWEEK (nvdr kleinschalige plantenkwekerij die zich specialiseert in bijenvriendelijke bloemen -en plantensoorten). Dankzij het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf SOGent kan het project nog tot 2021 op het terrein blijven.

Meest gelezen