Federale regering laat gat in de begroting na van 7,7 miljard euro

Het begrotingstekort in 2019 zal oplopen tot 1,67 procent of 7,7 miljard euro. Dat leidt De Tijd af uit de nieuwe economische vooruitzichten van het Federaal Planbureau, en is ons ook bevestigd. "Met een regering in volle bevoegdheid zouden we nog de mogelijkheid hebben gehad om bij te sturen", reageert minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

De nieuwe economische vooruitblik van het Federaal Planbureau is vooral somber over de groei van het bruto binnenlands product. Dat zou dit jaar met 1,3 procent groeien, in plaats van met de verwachte 1,5 procent. 

Daaruit valt af te leiden dat het gat in de begroting fors groter wordt en uitkomt op 1,67 procent, of 7,7 miljard euro. De regering in lopende zaken klopte zich vorige week nog op de borst dat het tekort van vorig jaar was teruggebracht tot 0,79 procent.

Dat grote verschil is dus ten dele te wijten aan die aangepaste groeivooruitzichten, maar ook aan een eenmalige meevaller vorig jaar. Toen werden de boetes opgetrokken voor bedrijven en zelfstandigen die te weinig voorafbetalingen doen, waardoor zij sneller hun belastingen betaalden.

"Veel werk voor volgende regering"

Minister van Economie, Werk en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) geeft in "De ochtend" toe dat deze begroting "een pijnpunt" is voor de centrumrechtse federale regering. "We moeten er niet flauw over doen: dat evenwicht is er nog niet. De volgende regering zal daar dus nog heel wat werk moeten insteken."

Peeters vindt het "heel spijtig" dat de regering in lopende zaken nu geen volwaardige begrotingscontrole meer kan doen, "door het vertrek van de N-VA". Met een regering in volle bevoegdheid "hadden we nog de mogelijkheid gehad om bij te sturen".

Meer jobs, meer koopkracht

De minister wijst er wel op dat het Planbureau ervan uitgaat dat er dit jaar nog ruim 44.000 jobs extra zullen worden gecreëerd. "Het Planbureau zegt ook dat er bijna 22.000 minder werklozen zullen zijn. Een lagere werkloosheidsgraad is ook wel goed nieuws." De werkloosheidsgraad zal dit jaar uitkomen op 5,5 procent. "En ook de koopkracht zal met 2,1 procent stijgen, onder meer door de taxshift", klinkt het nog. 

Uiteindelijk kwam de regering van een begrotingstekort van 3,1 procent. "Er zijn dus wel inspanningen gebeurd. Er is nog altijd geen evenwicht, dat moeten wij erkennen. Maar zeggen dat deze regering geen inspanningen gedaan heeft, is niet correct."

Beluister hier het hele gesprek met Kris Peeters in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen