Aanslag nabij Dolmabahçe-paleis in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul is een mislukte aanslag uitgevoerd vlak bij het voormalige paleis van de Ottomaanse sultans. Twee aanvallers zijn opgepakt, maar elders in het land zijn dan weer acht Turkse militairen gedood door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Vanmiddag waren een explosie en geweerschoten gemeld nabij het vroegere Ottomaanse paleis Dolmabahçe in Istanbul. Dat was tussen 1856 en 1922 het laatste paleis van de Turks-Ottomaanse sultans.

Volgens de politie zijn bij de aanval geen doden of gewonden gevallen en zijn twee verdachten opgepakt. De twee verdachten zouden gewapend zijn geweest en behoren tot een terroristische groep, is meegedeeld, maar om welke groep het gaat, is niet duidelijk.

Nog vandaag heeft de extreemlinkse Turkse groep DHKP-C de eerdere aanslag op het Amerikaanse consulaat in Istanbul opgeëist. Een andere aanslag in de buurt zou het werk zijn van de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK, met wie de DHKP-C soms samenwerkt.

In Turks-Koerdistan zijn dan weer acht Turkse militairen gedood toen een bermbom ontplofte net op het ogenblik dat hun voertuig daar voorbijreed.

Politieke en militaire crisis in Turkije

De nieuwe golf van geweld komt op een ogenblik dat Turkije verwikkeld zit in een politieke en militaire crisis. Na de parlementsverkiezingen van juni had de moslimpartij AKP van president Tayyip Erdogan voor het eerst sinds meer dan een decennium geen absolute meerderheid meer. Gesprekken over een coalitieregering met de republikeins-seculiere CHP zijn mislukt en het land stevent af op nieuwe verkiezingen.

Vorige maand werd Turkije dan op een niet mis te verstane manier meegesleurd in de burgeroorlog in buurland Syrië toen een bom ontplofte nabij de grensstad Suruç, waar 33 jonge Koerden zijn vermoord.

Die aanslag werd opgeëist door de terreurgroep IS die delen van Syrië en Irak bezet houdt, maar tegelijk kwam er een einde aan het bestand tussen Turkije en de Turks-Koerdische rebellenbeweging PKK. Die beschuldigt er de Turkse regering van om onder één hoedje te spelen met IS en heeft daarop opnieuw aanslagen uitgevoerd tegen Turkse doelwitten.

Turkije heeft dan weer een "oorlog tegen de terreur" afgekondigd, maar bombardeert vooral stellingen van de PKK in Syrië en Irak en dat net op een ogenblik dat de Syrische Koerden met steun van de VS-vliegtuigen IS terugdrijven in Noord-Syrië. Om VS-kritiek af te weren, mag Amerika de Turkse luchtmachtbasis van Incirlik gebruiken om IS te bombarderen en zo hoopt Ankara om een kloof te drijven tussen de VS en de Koerden.

Meest gelezen