Sputnik

"Gevallen uit een raam" en "gedood door sjamaan": lijst met verdachte overlijdens van Russische topmannen wordt alsmaar langer

Op kerstdag is opnieuw een steenrijke Rus onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Pavel Antanov, een Russische multimiljonair en politicus, is uit het raam van zijn luxehotel in India "gevallen". Daarmee dikt het lijstje met verongelukte Russische topmannen verder aan. Een overzicht.

Verdachte overlijdens van Russische topmannen dit jaar:

Pavel Antov is een Russische multimiljonair en politicus. Het Russische parlementslid stond in 2019 tweemaal in de lijst van steenrijke Russen van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Zijn fortuin wordt geschat op meer dan 130 miljoen euro. 

Volgens de Britse krant The Daily Mail reisde Antov naar India om er zijn 66e verjaardag te vieren. Volgens officiële rapporten "viel" hij uit het raam van zijn hotelkamer op kerstdag. In juni uitte de steenrijke Rus nog kritiek op de oorlog en de luchtaanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij noemde de aanvallen “Russische terreur”.

Ivan Pechorin was een topmanager bij de Organisatie voor de Ontwikkeling van het Verre Oosten en het Noordpoolgebied. Hij werd dood aangetroffen in Vladivostok nadat hij naar verluidt van zijn luxejacht was gevallen en was verdronken. Hij voer op dat moment met zijn schip in de buurt van Kaap Ignatyev in de Japanse Zee. Eerder overleed ook al de 43-jarige voormalige directeur van het bedrijf. Hij kreeg een beroerte nadat Pechorin de teugels had overgenomen.

Pechorin was verantwoordelijk voor het moderniseren van de Russische luchtvaartindustrie. Hij zou erg nauw samengewerkt hebben met de Russische president Vladimir Poetin. 

Anatoli Gerashchenko was het voormalige hoofd van het Luchtvaart Instituut (MAI) in Moskou. Hij viel er van de trap en overleefde het niet. Getuigen waren er niet. Hij was op slag dood.

MAI is een van de Russische wetenschappelijke onderzoeksinstituten voor ruimtevaarttechnologie. Het is erg nauw verbonden met het Russische ministerie van Defensie. Gerashchenko (72) werkte zich als ingenieur op tot directeur van het instituut, maar is in mysterieuze omstandigheden omgekomen.

Ravil Ulfatovich Maganov was een Russische oligarch die voorzitter was van de nationale oliemaatschappij Lukoil. Aanvankelijk bleek uit een verklaring van Lukoil dat Maganov overleed na een "een ernstige ziekte", maar later werd door Russische persbureaus geciteerd dat het zou gaan om een "toevallige val uit een ziekenhuisraam" vanaf de zesde verdieping. 

Volgens de Russische media werd zijn lichaam gevonden bij het Central Clinical Hospital in Moskou. In dat ziekenhuis worden belangrijke Russische politici en zakelijke elite wel vaker behandeld. Lukoil was overigens een van de weinige Russische bedrijven die zich openlijk uitsprak tegen de Russische invasie van Oekraïne. Het bedrijf riep op tot de "onmiddellijke stopzetting van het gewapend conflict". 

Vladimir Poetin en Rail Maganov

Ook Alexander Soebbotin (43), voormalige topman bij het Russische oliebedrijf Lukoil, kwam in - op zijn minst gezegd - bizarre omstandigheden om het leven. Hij werd gevonden in de kelder van een woning in Moskou na een behandeling door een sjamaan genaamd Magua. 

De sjamanen zouden een sneetje in zijn huid gemaakt hebben en daar het vergif van een kikker in gedruppeld hebben. Soebbotin zou wat misselijk geweest zijn, maar zich later goed gevoeld hebben. Niet veel later kreeg de man echter een hartaanval en overleed hij. 

Avajev werd op 18 april samen met zijn vrouw en dochter dood aangetroffen in zijn huis vlak bij de Russische hoofdstad Moskou. Ze waren neergeschoten met een vuurwapen dat uit zijn eigen verzameling kwam. De deur was van binnenuit vergrendeld. Daarom besloot de politie dat de gewezen vicevoorzitter van de Gazprombank de dader was. Volgens lokale media zou het niet meer geboterd hebben tussen het koppel.

De 67-jarige Anatoli Tsjoebajs, voormalig toppoliticus onder Poetin en bekend Russisch zakenman, werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Volgens zijn vriendin werd hij opgehaald door personen in hazmat-pakken, kledij die vaak gedragen wordt als bescherming tegen biologische en chemische dreiging. Volgens onderzoeksjournalisten van Bellingcat zou de toestand van de zakenman ernstig zijn. Waar de man zich exact in Europa bevindt, is niet geweten. Hij zou wel nog in leven zijn.

Sjoelman was het hoofd van de transportdienst bij Gazprom Invest en was betrokken bij een mogelijke corruptiezaak bij de Russische gasgigant. Hij liet een brief achter waarin hij schreef dat hij de pijn van een aanslepende beenkwetsuur niet meer kon verdragen en daarom uit het leven stapte. 

Sergej Protosenja werd samen met zijn vrouw en dochter dood aangetroffen in hun vakantieverblijf in het Spaanse uitgaanoord Lloret de Mar. Lokale autoriteiten gingen uit van een familiedrama, met Protosenja als dader. Het waren de Spaanse kranten die echter vonden dat heel wat details niet leken te kloppen. Ondanks het bloedbad, was er geen druppeltje bloed te vinden op de kledij van de Protosenja, wat bijna onmogelijk is. 

Protosenja was de voormalige vicevoorzitter van Novatek, de tweede grootste Russische aardgasproducent. 

Een andere topman van Gazprom, Aleksandr Tjoeljakov, werd 25 februari, gevonden in de garage van zijn huis in de buurt van St.-Petersburg. Ook op zijn lichaam zat een afscheidsbrief. Sommige bronnen beweren dat het niet zou gaan om een zelfmoord. 

Watford pleegde op 28 februari zelfmoord in zijn woning in het Engels Surrey, naar verluidt omdat hij door de Russische invasie geen blijf meer wist met zichzelf. De Oekraïner veranderde van naam nadat hij rijk geworden was dankzij de Russische petroleumindustrie. Hij bouwde later ook een vastgoedimperium uit in Londen.

Soengorkin was redacteur bij het staatsblad Komsomolskaya Pravda. Tijdens een zakenreis naar het oosten van Rusland werd hij onwel tijdens het rijden en kreeg hij ademhalingsproblemen. Later stelde een arts vast dat hij een beroerte had gehad. 

Dit is geen exhaustieve lijst. Bepaalde verdachte overlijdens werden niet opgenomen in de lijst omdat ze, naar onze mening, niet hard gemaakt konden worden. 

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of online op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen