Macron stelde het plan voor aan een stuwmeer in de Alpen.

President Macron predikt soberheid: nieuw waterplan moet Frankrijk voorbereiden op droogtes zoals in snikhete zomer van 2022

De Franse president Emmanuel Macron heeft in het zuiden van Frankrijk een nieuw "soberheidsplan" voor waterverbruik voorgesteld. Onder meer het opkrikken van het hergebruik van water, efficiënter verbruik in de landbouw en kernenergiesector en het duurder maken van overmatig waterverbruik moeten Frankrijk voorbereiden op toekomstige droogtes.

Macron stelde zijn plan voor aan het meer van Serre-Ponçon, in het departement Hautes-Alpes, in het zuiden van het land. Dat is een stuwmeer dat als gevolg van de klimaatverandering minder goed gevuld dreigt te raken. 

Het nieuwe plan moet Frankrijk voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering en meer bepaald op toekomstige droogtes zoals die in de zomer van vorig jaar. Frankrijk kende in die snikhete zomer de op één na ergste uitdroging van de bodem. Macron wil vermijden dat zijn land opnieuw met watertekorten wordt geconfronteerd.

50 maatregelen

Het plan omvat een vijftigtal maatregelen. Zo moet er veel meer water hergebruikt worden. De Franse regering mikt op 10 procent van het gebruikte water, vandaag wordt minder dan 1 procent hergebruikt. In 5 jaar tijd zullen 1.000 projecten worden gelanceerd om water te recycleren en te hergebruiken, maakt de regering zich sterk.

Daarnaast wordt het gebruik van water in de landbouw en kernenergiesector, maar ook in andere sectoren, grondig tegen het licht gehouden. De regering maakt ook 180 miljoen euro vrij voor het herstel van lekkende waterleidingen in de meest risicovolle steden. Weglekkend water is een groot probleem in Frankrijk. In het hele land lekt gemiddeld 20 procent van het water weg, in sommige steden is dat zelfs de helft.

Er komt ook een app die burgers waarschuwt wanneer het waterverbruik in hun regio een kritisch niveau heeft bereikt, naar het model van een soortgelijke app om minder elektriciteit te verbruiken. Ook de "progressieve tarifering" van water, waarmee sinds 2017 al in enkele regio's wordt geëxperimenteerd, zal worden veralgemeend. Dat houdt in dat de prijs van het water boven een bepaald basisvolume hoger zal liggen, om overmatig verbruik te ontraden.

De Franse overheid gaat ook het jaarbudget van de waterleidingbedrijven elk jaar met 500 miljoen verhogen. Die bedrijven financieren een groot deel van de projecten die bedoeld zijn om water beter te beheren en te hergebruiken.

Macron riep aan het meer van Serre-Ponçon iedereen op tot verantwoordelijkheid en noemde onder andere de energiesector, de industrie, het toerisme, de vrijetijdssector en de landbouw. 

Protest

Tijdens zijn bezoek aan het zuiden werd de Franse president geconfronteerd met demonstranten die hun onvrede uitten over de pensioenhervorming, die al weken de aanleiding is voor massaal protest in Parijs en andere steden. "Er is protest, maar dat betekent niet dat alles moet stoppen", zei Macron. "In het licht van verandering zijn er noodzakelijkerwijs beperkingen, we moeten ze uitleggen, delen en iedereen bewustmaken van hun verantwoordelijkheden."

Maar ook de waterproblematiek is een heet hangijzer. Dat bleek afgelopen weekend nog, toen twee mannen in coma belandden na gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de politie tijdens protest tegen de bouw van een waterreservoir voor de landbouw in het westen van het land.

De landbouwsector zegt die reservoirs nodig te hebben om hun gewassen in de zomer te kunnen besproeien, milieuactivisten vinden dat de landbouw water verspilt en gemeenschappelijk goed in beslag neemt. Ook daarover zei Macron dat die werken zullen doorgaan. "Water is onmisbaar voor onze voedselsoevereiniteit", klonk het.

Meest gelezen