Brandweer Vlaamse Ardennen vernietigt nesten van Aziatische hoornaar voortaan gratis

In de Vlaamse Ardennen rekent de brandweer niets meer aan om nesten van de Aziatische hoornaar te vernietigen. Tegelijk start Sint-Lievens-Houtem hulp op voor de imkers in de strijd tegen de Aziatische hoornaars. Want die exoten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de bijensterfte. Met lokmiddelen en selectieve vallen zal de gemeente proberen de honingbijen te beschermen. 

Voortaan kunnen de inwoners van de 13 steden en gemeenten in brandweerzone Vlaamse Ardennen hoornaar-nesten gratis laten verwijderen. De lokale besturen zijn dat overeengekomen. Zo hopen ze dat inwoners sneller de brandweer zullen bellen om zo'n nest te laten vernietigen, want voor sommigen is de drempel misschien wat te hoog. 

Als we onze inwoners willen stimuleren om nesten te melden, geven we hen best een incentive

Tim De Knyf (Nieuw Houtem), burgemeester Sint-Lievens-Houtem

"Als we aan de mensen willen vragen om die nesten te melden, vinden we dat we daar ook iets tegenover moeten stellen", zegt burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem). "Want we willen er mee voor zorgen dat de Aziatische hoornaar onze bijen niet of toch veel minder bedreigt."

Imkers hebben met hun voorjaarsvallen ruim 100 koninginnen gevangen en gedood

Vijf imkers uit Sint-Lievens-Houtem hebben met de gemeente een campagne tegen de Aziatische hoornaar opgezet. "Het is hoog tijd", zegt imker Tom De Geyter, "want vorig jaar hadden we maar liefst 7 nesten van die roofinsecten op ons grondgebied. En de hoornaar is dodelijk voor onze honingbijen. Een collega-imker is vorig jaar een volledige kast bijen verloren aan hoornaars. We hebben heel veel voorjaarsvallen gezet. Daarmee hebben we toch wel ruim 100 hoornaar-koninginnen kunnen lokken, vangen en doden."

Alleen de sterkste koninginnen maken ook een nest. Het is nu af te wachten of er minder nesten zullen zijn na de vangst van die koninginnen. Eens het nest er is, blijft de koningin binnen, en komen alleen nog de werksters buiten. "Dan komt het erop aan de nesten te vinden. We zetten lokpotten, met een mengeling van suiker en alochol. Als daar werksters op afkomen, vangen we die, we geven hen een kleurtje en proberen hen dan te volgen richting nest. We schuiven zelf mee richting nest, om ze daar opnieuw te vangen, het nest te lokaliseren, en het uiteindelijk te laten verdelgen." 

Selectieve vallen en lokmiddelen van gemeente

De eigen voorjaarsvallen zullen de imkers vanaf volgend jaar kunnen vervangen door selectieve vallen die ze krijgen van de gemeente. Een selectieve val is een val waarin alleen de Aziatische hoornaar gevangen kan worden. De Europese hoornaar geraakt niet in de val, omdat die groter is. En onze wespen en bijen kunnen er wel in, maar raken er gewoon weer uit.

"We zullen selectieve vallen aankopen om die gratis aan de imkers te geven", zegt Tineke Heye van de gemeentelijke milieudienst. "In die vallen zit al een mengeling van alcohol en suiker, waarmee ze koninginnen kunnen lokken en doden. We zijn momenteel aan het bekijken welke selectieve vallen we zullen aankopen. Imkers zijn nu verschillende modellen aan het uittesten. We hopen dat we hen zo kunnen helpen om hun bijen te beschermen."

Voorbeeld van een selectieve val van het Vlaams Bijeninstituut
© Vlaams Bijeninstituut

Meest gelezen