Scotty Turner on Unsplash

WWF: "België moet ruim 600 miljoen euro per jaar meer uitgeven om biodiverser te worden"

België moet veel meer geld uitgeven dan wat nu het geval is om zijn ambities op het vlak van biodiversiteit waar te maken. Er gaapt een kloof tussen ambities en concrete acties, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) op de Internationale Dag van de Biodiversiteit vandaag. WWF-België becijferde de kloof op 603 miljoen euro per jaar. 

Het WWF stelde een rapport samen onder de noemer "Onze natuur is goud waard: investeren in biodiversiteit, investeren in de toekomst". WWF-België schat dat de Belgische overheden 855,5 miljoen euro aan biodiversiteitsbeleid besteedden in 2020.

Ook in 2021 en 2022 investeerde ons land in klimaatadaptatie en biodiversiteit. Maar om al hun verbintenissen na te komen en de ambities waar te maken, moet het budget van 2020 fors worden opgetrokken. "603 miljoen euro lijkt veel, maar vertegenwoordigt maar 0,13 procent van het BBP of 0,22 procent van de totale overheidsuitgaven. Dit bedrag is ook vele malen kleiner dan de minstens 13 miljard euro die België in 2019 uitgaf aan subsidies voor fossiele brandstoffen", zegt het WWF.  

Het is belangrijk om in de biodiversiteit te investeren, benadrukt WWF-België: "Het verlies aan biodiversiteit en de ineenstorting van ecosystemen behoren tot de grootste bedreigingen voor de mensheid in het komende decennium."

Reine Spiessens, beleidsmedewerker Biodiversiteit bij WWF-België, zegt dat de investering zal lonen: "Investeren in biodiversiteit is investeren in schone lucht, water en voedsel, en helpt in de strijd tegen de klimaatverandering. Biodiverse systemen zijn ook beter bestand tegen extreem weer en herstellen zich sneller."  

Belgische burgers starten intussen ook zelf initiatieven op 

WWF-België

Volgens het WWF steunen de Belgen hun roep voor een betere bescherming van de biodiversiteit. Zo zouden al ruim 14.000 Belgen rechtstreekse berichten hebben gestuurd naar de bevoegde ministers in België en naar Europarlementariërs om hun wens voor een ambitieuze Europese natuurherstelwet kenbaar te maken.

Burgers verenigen zich op lokaal vlak om zelf actie te ondernemen, zegt het WWF-België. Via het "Fonds voor de Natuur bij ons" - een initiatief van het WWF - kwam er geld vrij voor 47 natuurprojecten waaronder het aanplanten van voedselbossen, het aanleggen van gemeenschapstuinen, en acties om bijen, padden of bevers te redden, kanalen of rivieren schoon te maken of natuurlijke vijvers aan te leggen.  

Kabinet-Demir: "Ongeziene budgetten uitgetrokken"

In een reactie laat Andy Pieters, woordvoerder van minister Demir, ons het volgende weten: "Investeren in de bescherming van ons leefmilieu en in natuurherstel is sinds het aantreden van minister Demir een prioriteit. Temeer omdat proper water, gezonde lucht en een sterk ecosysteem leiden tot een goede gezondheid voor alle Vlamingen."

"Milieubeleid is de facto gezondheidsbeleid. Er werden ongeziene budgetten uitgetrokken op dat vlak, ondanks de vele uitdagingen die er zijn. Anno 2022 werd het jaarlijkse regulier beleidskrediet met minstens 100 miljoen euro verhoogd in vergelijking met 2019, wat gezien de budgettaire beperkingen een enorme inspanning is." 

Meest gelezen