Claudia uit Riemst getuigt vanuit New York: "Racisme en agressie zijn hier dagelijkse kost"

Terwijl de protesten in de Verenigde Staten in verschillende steden blijven duren, ziet Claudia Schiepers uit Riemst het allemaal van dichtbij gebeuren. Ze woont al enkele jaren in de buurt van New York, en schijnt haar licht over de (al dan niet gewelddadige) protesten en de dood van George Floyd. 

Claudia is afkomstig uit Riemst en woont al enkele jaren in New Jersey, zo’n 20 kilometer van New York. Normaal werkt ze in Manhattan, maar door de coronacrisis zit ze nog even thuis.

Ondanks dat in verschillende steden een avondklok geldt, staan duizenden mensen op straat om te protesteren tegen politiegeweld naar zwarte mensen toe. “De sfeer is grimmig”, vertelt Claudia. “Maar de mensen zijn ook gewoon heel erg boos. Er zijn mensen gestorven die absoluut niet hadden moeten sterven. Ik begrijp dus waarom zoveel mensen boos zijn, en waarom dit allemaal gebeurt.”

Zelf heeft Claudia ook al mee betoogd. “Twee dagen geleden ben ik met mijn dochter naar een kinderprotest geweest. Daar wilde ze heel graag naartoe. Dat verliep vreedzaam.”

“Zeg niet: spijtig dat er iemand gestorven is, maar die rellen moeten stoppen. Zeg wél: spijtig van die rellen, maar het doden van die mensen moet stoppen.

Vanuit de Verenigde Staten zie je zowel beelden van vreedzame protesten, als van betogingen die uitdraaien op geweld. Op dat laatste komt heel wat commentaar. Ook de broer van George Floyd veroordeelde dat geweld al. Claudia heeft er een duidelijke mening over. “Je kan niet zeggen: spijtig dat er iemand gestorven is, maar die rellen moeten stoppen. Wat je wél moet zeggen is: spijtig van die rellen, maar het doden van die mensen moet stoppen. Het moet gedaan zijn met moorden op zwarte mensen. Daarom zijn die protesten zo belangrijk.”

De Limburgse zoekt de oorzaak van het aanhoudende racisme en politiegeweld tegen zwarten Amerikanen ver in de geschiedenisboeken. “Na de slavernij en openlijke discriminatie tegen zwarten is er nooit een schuldbekentenis gekomen, nooit een afrekening. De wet is veranderd, en de regering heeft beslissingen gemaakt, waardoor de mensen hun gedrag moésten aanpassen. Blanke mensen wilden niet veranderen, het werd hen opgedragen. Daarom zijn er nog steeds heel wat blanke mensen die denken dat het niet meer dan normaal is om zwarten als minder te beschouwen. Daar hebben zwarte mensen nu genoeg van.”

Een vriend van mij zat gewoon te wachten in zijn auto. De politie is toen gebeld want een zwarte man in een auto, dat kon niet.

“Ik woon in een stad die heel divers is”, vult Claudia aan. “50 procent van de bewoners is zwart. Maar ik heb veel vrienden die constant met microagressie te maken krijgen. Een vriend van mij is fotograaf en zat eens gewoon in zijn auto te wachten totdat het evenement waar hij moest zijn zou beginnen. De politie is toen gebeld want een zwarte man in een auto, dat kon niet. En zulke dingen zijn dagelijkse kost”, zucht ze. “Dit kan toch niet normaal zijn.”

Over de aanpak van president Donald Trump in de hele zaak is Claudia gelaten. “De tijd waarin we nog een normale reactie van de president verwacht hadden, is al lang voorbij”, zegt ze schouderophalend. “Er is een enorm gemis aan leiderschap op dit moment.”

Als je Republikein bent, zeg je neen tegen een mondmasker. Democraten zijn vóór een mondmasker. Het is allemaal politiek geworden.

En dan is er nog steeds zoiets als een coronacrisis. Dat lijkt nu even naar de achtergrond te verdwijnen. “Het leeft nog wel, want er sterven nog enorm veel mensen door het virus. In New York dalen de cijfers wel, maar in de rest van het land zijn de aantallen nog hoog. En net op die plekken doen veel mensen alsof er niets meer aan de hand is. Het is ook allemaal politiek geworden. Dat zie je ook met de mondmaskerkwestie. Als je Republikein bent, zeg je neen tegen een mondmasker. Democraten zijn dan weer vóór een mondmasker dragen.”

Meest gelezen