Videospeler inladen...

Burgemeesters Denderstreek vragen meer geld: "Wij zijn gemeenten, maar hebben de problemen van steden"

De burgemeesters van Ninove en Denderleeuw vragen meer geld om de problemen in hun gemeenten aan te pakken. Dat doen ze na de uitzending van “Pano” over de voedingsbodem van Vlaams Belang in de Denderstreek. “We hebben de problemen van steden, maar hebben er niet de financiële middelen voor. Bij deze een oproep om de criteria op basis waarvan die fondsen worden toegewezen te herbekijken”, zegt SP.A-burgemeester Jo Fonck van Denderleeuw in “De ochtend” op Radio 1.

Na de klinkende verkiezingsoverwinning van het aan Vlaams Belang-gelieerde Forza Ninove ging “Pano” op zoek naar de voedingsbodem van de partij in de Denderstreek. Burgemeesters Tania De Jonge (Open VLD) en Jo Fonck (SP.A) van Denderleeuw erkennen de verklaringen die in de reportage werden belicht.

Beide burgemeesters erkennen dat er de laatste jaren een probleem is van een sterke toestroom van migranten uit Brussel. “De cijfers zijn de laatste jaren enorm gestegen”, zegt burgemeester De Jonge van Ninove. “Maar je moet daar ook mee omgaan (...) Wij moeten veel meer inzetten op integratie en inburgering. Wij doen dat voor een groot stuk, maar dat wordt niet gehoord.”

Daarnaast merken de burgemeesters op dat de kansarmoede in hun gemeenten gestegen is. Die wordt volgens hen gebruikt om te polariseren. Burgemeester Fonck van Denderleeuw ziet dat de welvaart van bepaalde inwoners van zijn gemeente wordt aangetast doordat basisvoorzieningen zoals energie en voeding duurder worden. “Dan krijg je twee groepen die tegen elkaar worden uitgespeeld, maar uiteindelijk heeft niemand er onmiddellijk een antwoord op.”

“We krijgen verschillende culturen samen en hebben als lokaal bestuur zeer veel moeite om die te verzoenen en de kloof te overbruggen”, erkent Fonck. “Als dan bepaalde politieke partijen nog verder gaan polariseren, is daar niemand bij geholpen, dat hebben we in het verleden gezien.”

“Stiefmoederlijk behandeld”

Om die twee problemen - toestroom van migranten en kansarmoede - aan te pakken, vragen beide burgemeesters meer geld van de Vlaamse overheid. “Als gemeente worden wij stiefmoederlijk behandeld”, vindt de burgemeester van Denderleeuw. Fonck vindt dat het gemeentefonds uit 1860 moet worden aangepast.

“In dat fonds zijn twee categorieën: plattelandsgemeenten en steden. Maar wij zijn geen gemeente meer. Daarvoor zijn we te groot. We hebben de problemen van steden, maar hebben er niet de financiële middelen voor. Bij dezen een oproep om de criteria op basis waarvan die fondsen worden toegewezen te herbekijken”, zegt Fonck.

Wij zijn van oordeel dat wij onderbedeeld worden.

Tania De Jonge (Open VLD), burgemeester van Ninove

De burgemeester van Ninove herinnert eraan dat zij (op initiatief van Open VLD-burgemeester Guido De Padt van Geraardsbergen) met een aantal andere gemeenten al naar het Grondwettelijk Hof is gestapt om de parameters van het gemeentefonds te actualiseren. De gemeenten kregen daarbij vorig jaar ongelijk.

“Wij zijn van oordeel dat wij onderbedeeld worden. De parameters zijn niet meer actueel en aangepast aan de veiligheids- en armoedecijfers”, klaagt De Jonge. Ze geeft daarbij het voorbeeld van Ronse, “een stad die veel kleiner is dan Ninove krijgt een extra impuls van 1,7 miljoen euro per jaar, terwijl Ninove 208 euro per inwoner krijgt en geen enkele extra impuls.”

“In Denderleeuw krijgen we 211 euro per inwoner, terwijl een grootstad als Antwerpen zo’n 1.200 euro is”, voegt Jo Fonck toe. “Wij hebben niet alleen minder inwoners - we zitten net boven de kaap van de 20.000 - maar krijgen ook 5 tot 6 keer minder dan de grote steden, terwijl wij ook problemen hebben in onze scholen en met het managen van de toestroom.”

Bekijk hier het volledige gesprek met burgemeesters De Jonge en Fonck in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen