Rob Engelaar

Zes tips om vlot en veilig op winterse wegen te fietsen

De eerste gladheid heeft vanmorgen tientallen valpartijen veroorzaakt. Nogal wat fietsers lieten zich blijkbaar verrassen en kwamen onzacht in aanraking met het wegdek. Nu de donkere winter voor de deur staat, geven we enkele handige tips mee voor de zachte weggebruiker. 

Tip 1: Wees zichtbaar

Zorg ervoor dat je een goed voor- en achterlicht hebt. Vooraan is een wit licht verplicht, achteraan een rood licht, een knipperlicht is toegestaan. 

Als je vaak door het donker fietst, is het geen slecht idee om te kiezen voor een lamp met een fellere lichtbundel zodat je van op grote afstand zichtbaar bent. Bovendien heb je dan zelf ook een beter zicht. 

Reflecterende stroken of kleding maken dat andere weggebruikers jou ook extra goed zien. Een tip die ook voor voetgangers relevant is.

Tip 2: Pas je rijstijl en snelheid aan

Op een fietspad in winterse omstandigheden fiets je best niet te snel. Op die manier hoef je ook niet al te hard te remmen, wat bij glad weer extra gevaarlijk is. Remmen doe je overigens best met beide remmen tegelijk.

Hou ook voldoende afstand, van andere fietsers én van de rand van de weg waar sneeuw en ijs zich kunnen ophopen. Let sowieso goed op het wegdek. Glinsterende ondergrond kan betekenen dat daar een laagje ijs ligt. En mijd wegmarkeringen, ze kunnen verraderlijk glad zijn.

Bij winters weer is het nuttig om je zadel iets lager te zetten. Zo ligt het zwaartepunt lager en verhoog je de stabiliteit van je fiets.

Tip 3: Controleer je banden

Controleer het profiel van je banden. Een goed profiel geeft betere grip net als bredere banden. Zorg er ook voor dat je de juiste bandenspanning hebt. Op een gladde of besneeuwde weg is het beter om wat minder lucht in je banden te hebben, dat geeft meer grip.

En winterbanden? Ja, ook voor fietsen bestaan die. Het zijn banden met een speciaal profiel (of eventueel spikes) die soepel blijven bij lage temperaturen. Ze geven grip, een kortere remweg en een goed wegcontact. Maar er hangt wel een steviger prijskaartje aan.

Tip 4: Controleer je batterij

De batterij van je elektrische fiets verdient extra aandacht als het kouder wordt. Ze loopt namelijk sneller leeg als het koud is. Je kunt dus minder kilometers fietsen met een volle batterij in de winter. Regelmatig opladen is dus de boodschap. Dat doe je best binnenshuis bij kamertemperatuur.

Als je de fiets langere tijd niet gebruikt, is het belangrijk om de batterij minimaal eens per maand op te laden. Berg een batterij ook nooit leeg op om diepontlading te voorkomen. 

Harold Versteeg

Tip 5: Maak je fiets schoon en smeer 'm

Als het regent of sneeuwt, blijft er vaak vuil hangen aan je ketting of andere bewegende delen van je fiets. Laat het niet aankoeken en verwijder het regelmatig. Het verlengt de levensduur van je fiets én je tweewieler zal vlotter bollen.

Maak de ketting af en toe schoon. Gebruik hiervoor ontvetter en een hard borsteltje, zoals een oude tandenborstel. Spoel de ketting vervolgens met wat water, droog die met een vod en smeer die daarna met kettingolie of -was.  Gebruik niet te veel smeermiddel.

Controleer ook of alle boutjes en moeren van je fiets nog goed vast zitten. Smeer ze in, bijvoorbeeld met vaseline: zo geef je roest minder kans.

Lauw water en wat afwasmiddel zijn goed om je frame schoon te maken. Gewoon een emmer en een spons volstaan als poetsgerief. Een schuursponsje of hogedrukspuit is uit den boze. Wel goed afdrogen. Op YouTube staan tal van filmpjes waarin getoond wordt hoe je best je fiets poetst.

Zeker als er strooizout op de weg of het fietspad ligt, is het zaak om je fiets snel schoon te maken om te voorkomen dat het zout de laklaag van je fiets aantast, met corrosie tot gevolg.

Tip 6: Kaart slecht geruimde fietspaden aan

Hoewel er gestrooid wordt, kan het zijn dat niet alle fietsroutes sneeuw- en ijsvrij zijn gemaakt. De Fietsersbond wijst er dan ook op dat iedereen de gemeente kan wijzen op haar verantwoordelijkheid om de fietspaden te vegen. Immers, "Hoe meer mensen dit doen, hoe sneller de gemeente in actie zal schieten."

Daarom stelde de Fietsersbond een voorbeeldmail op om naar het gemeentebestuur te sturen als het nodig is. Als het om gewestwegen gaat, contacteer je best het Agentschap Wegen en Verkeer. Die wegen vallen namelijk onder hun bevoegdheid. In het Brussels Gewest richt je je best tot mobielbrussel@mbhg.irisnet.be. 

Geacht College,

Ik stelde vast dat op DATUM het fietspad op de LOCATIE niet sneeuwvrij werd gemaakt. Nochtans maken veel schoolkinderen en mensen die naar het werk fietsen gebruik van dit fietspad. Het gevolg is dat fietsers ofwel op het gladde fietspad moeten rijden, ofwel de rijbaan moeten gebruiken. U begrijpt dat dit gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Om valpartijen en erger te voorkomen, wil ik u vragen om dit fietspad zo snel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken.

Erg bedankt voor de opvolging,

Met vriendelijke groeten,

NAAM

BEKIJK - In VRT NWS Live beantwoordden Joost Kaesemans van Touring en Wies Callens van de Fietsersbond vragen van gebruikers over fietsen op gladde wegen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen