Videospeler inladen...

Boris Johnson blaast warm en koud in drie brieven aan de EU over uitstel brexit,  Europese leiders gaan overleggen 

De Europese president Donald Tusk meldt op Twitter dat hij een brief heeft ontvangen met het verzoek tot uitstel van de brexit van Boris Johnson. Maar die brief zou niet ondertekend zijn door de Britse premier. Tusk gaat nu de Europese leiders raadplegen.

Voor alle duidelijkheid: het brexitakkoord dat Boris Johnson donderdag met de EU heeft gesloten, is niet afgewezen in het Britse parlement. Daar is wel een amendement aangenomen dat de goedkeuring van het akkoord verbindt aan het stemmen van alle noodzakelijke uitvoeringswetten die de brexit moeten begeleiden. Over het akkoord zelf is vandaag niet gestemd.

Europa kijkt vooralsnog de kat uit de boom. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie onthoudt de EU dat er over het akkoord zelf niet gestemd is. Wel is het nu aan de Britse regering om de EU zo snel mogelijk te informeren over de volgende stappen.

De Europese president Donald Tusk schrijft op Twitter dat hij een brief heeft ontvangen van Boris Johnson. Tusk en Johnson hebben zaterdagavond ook een telefonisch onderhoud gehad. 

Volgens BBC-journaliste Laura Kuenssberg heeft Boris Johnson drie documenten naar de Europese Unie verstuurd. De eerste brief bevat de aanvraag tot extra uitstel van de brexit zoals het parlement vandaag geamendeerd heeft. Die brief zou niet ondertekend zijn.

Een tweede brief is een begeleidende nota van Tim Barrow. Barrow is een Britse diplomaat die de huidige permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk bij de Europese Unie is. De derde brief is wel ondertekend door Boris Johnson. In die brief beargumenteert Johnson dat hij vindt dat nieuw uitstel geen goed idee is.

De ambassadeurs van de 27 overblijvende lidstaten -de EU27 zoals dat heet- komen morgen bijeen over de kwestie. Ongetwijfeld zal er onrust zijn bij de Europese leiders over het akkoord dat donderdag gesloten is. Hoe dan ook, moeten zij opnieuw de koppen bijeensteken als Londen vraagt om nieuw uitstel van de brexit. Het zijn de Europese lidstaten die daarover beslissen.

Frankrijk: "Uitstel is in niemands belang"

Een land staat alvast niet te trappelen om nog meer uitstel te verlenen. Volgens een medewerker van de Franse president Emmanuel Macron is "uitstel in niemands belang. Het is nu aan het Britse parlement om te zeggen of het dat akkoord goedkeurt of verwerpt. Er is een stemming over de inhoud nodig", zo luidde het in het Elysée. 

Het gaat hier wel niet om een officieel standpunt. In het verleden had president Macron evenwel al gewaarschuwd tegenover nieuw uitstel omdat hij voort wil gaan met andere problemen zoals economie, sociaal beleid en migratie. 

Hoe werkt dat uitstel van brexit?

Het is niet Europa dat de Britten verplicht om opnieuw uitstel van de brexit te vragen. Die is het gevolg van de Benn Act, een wet die onlangs door het Britse parlement werd goedgekeurd op voorstel van de socialist Hilary Benn. Volgens die wet moet de regering de EU om uitstel verzoeken als er op middernacht 19 oktober geen akkoord over de brexit is goedgekeurd.

Volgens het Europese Verdrag van Lissabon zijn het de Britten die eventueel uitstel van een vertrek kunnen vragen. Het gaat dan om een verlenging van de termijn vastgelegd in het uittredingsartikel 50. De vraag is gericht aan alle 27 overblijvende lidstaten en die zijn niet verplicht om dat uitstel toe te kennen. Ze moeten het wel unaniem doen.

Er is al twee keer uitstel gevraagd, telkens door voormalig premier Theresa May. De eerste keer was dat een kort uitstel tot 12 april toen duidelijk werd dat het akkoord over de brexit niet tegen de voorziene datum van 29 maart goedgekeurd zou worden. De volgende keer ging het om een langer uitstel tot 31 oktober. 

Ontslagnemend vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) in "Terzake" over de jongste wendingen in de brexitsaga:

Videospeler inladen...

Onze reporter Willem Van Mullem in "Terzake" over de Europese reacties op de gebeurtenissen in Londen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen