Proximus gaat 5G uittesten, wellicht pas tegen 2020 beschikbaar

Proximus gaat de 5G-technologie uittesten, die nog snellere internetverbindingen toelaat. Het zal wel nog jaren wachten zijn vooraleer we de voordelen ervan kunnen ervaren. Eerst is het de beurt aan 4,5G, dat volgend jaar in een aantal steden wordt geïntroduceerd.

5G laat in een testomgeving snelheden toe tot 70 gigabit per seconde, wat honderd keer sneller is dan het huidige 4G. Concreet zou men hiermee een film in slechts enkele seconden kunnen downloaden. Geert Standaert, hoofd technologie bij Proximus, wijst erop dat deze evolutie nodig is om te beantwoorden aan de forse stijging van het mobiele dataverkeer.

Niet alleen omdat steeds meer mensen een smartphone gebruiken en video explosief groeit, maar ook doordat apparatuur steeds meer met elkaar communiceert via het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om slimme bewakingscamera's of thermostaten. In de toekomst komen daar ook nieuwe toepassingen bij zoals zelfrijdende auto's, waardoor internetverbindingen dus razendsnel en zonder hapering moeten kunnen functioneren.

Pas klaar tegen 2020

5G zit nog in een testfase en er wordt verwacht dat de technologie pas tegen 2020 beschikbaar zal zijn. Proximus werkt voor de test samen met het Chinese Huawei, dat internationaal pioniert. De bedoeling van de samenwerking is om zaken uit een labo-omgeving in het echte leven te gaan uittesten, legt Standaert uit. "We willen een heel goed begrip krijgen van de mogelijkheden van 5G. Dan kunnen we daar, bij de investeringen in ons netwerk, nu al rekening mee houden".

Zeker is bijvoorbeeld dat het netwerk op bepaalde drukke plaatsen moet worden verdicht. Proximus heeft hiervoor al een test lopen in het centrum van Antwerpen, waar dertien zogenoemde "small cells" of kleine antennes werden geplaatst om de snelheid van de netwerkverbinding op piekmomenten te verbeteren. Volgend jaar zullen ook andere plaatsen volgen, waar er nood is aan extra densiteit.

Tegelijk wordt in 2017 gestart met het uittesten van 4,5G in een aantal Belgische steden. Die technologie laat een pieksnelheid toe van 450 megabit per seconde: driemaal sneller dan 4G. Tegen 2020-2021 moet nagenoeg heel België gedekt zijn.

Meest gelezen