Dichter en columnist Bernard Dewulf (61) onverwacht overleden

Bernard Dewulf is overleden. Hij schreef fijnzinnige columns in De Morgen en De Standaard, poëzie, toneel en veel beschouwingen over kunst. Dewulf won in 2010 de Libris Literatuurprijs met "Kleine dagen". Hij was ook stadsdichter van Antwerpen.

Bernard Dewulf, dichter, essayist, toneelschrijver en columnist, is op 61-jarige leeftijd onverwacht overleden. "Hij laat een groot, gevarieerd en veelbekroond oeuvre na," laat zijn uitgever Atlas Contact weten. 

"Kleine dagen" is het bekendste boek van Bernard Dewulf, waarin hij als vader over zijn gezin schreef. Hij won er in 2010 de Libris Literatuurprijs en ook de Inktaap mee. Met de gelijknamige voorstelling reisde hij langs vele Vlaamse zalen.

BEKIJK: de uitreiking van de Libris (Journaal, 11 mei 2010):

Videospeler inladen...

Bernard Dewulf debuteerde in 1995 met de dichtbundel "Waar de egel gaat", wat hem de Vlaamse Debuutprijs opleverde. Hij publiceerde verschillende essaybundels, met titels als "Verstrooiingen", "Naderingen" of "Toewijdingen". Vorig jaar verscheen nog "Tuimelingen". Zijn laatste dichtbundel was "Naar het gras" uit 2018. Dewulf schreef ook theaterteksten; voor "Een Lolita" uit 2013 kreeg hij de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Dewulf schreef eerst voor de krant De Morgen, als redacteur en als columnist. Later ging hij aan de slag bij De Standaard, waar hij onder meer een wekelijkse bespiegeling over kunst maakte.

Bij het voormalige literaire maandblad Nieuw Wereldtijdschrift was Bernard Dewulf ook een tijd hoofdredacteur. Van 2012 tot 2014 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Schrijver en journalist Eric Rinckhout reageert verslagen op het overlijden van Dewulf. "Het overlijden van Bernard Dewulf is helemaal onverwacht gekomen. Het is een harde klap", zegt Rinckhout in "De wereld vandaag".

"Als columnist heeft hij een heel groot en trouw publiek kunnen veroveren met zijn stijl en toon. Als je mij zou vragen wat Bernard Dewulf is als schrijver, dan denk ik vooral aan stijl en toon. Melancholie en zinnelijkheid, zinnelijk is een woord dat hij heel graag in de mond en in de pen nam. Met andere woorden, het erotiserende. Hij werd heel sterk aangetrokken tot het erotiserende karakter van taal en van woorden. Hij keek naar de werkelijkheid zoals hij naar kunst keek, want het was ook het zinnelijke en erotiserende dat hem in de kunst aantrok", aldus Rinckhout.

Bernard Dewulf laat een vrouw en twee kinderen na, over wie hij zo vaak met grote verwondering schreef.

BEKIJK: Bernard Dewulf in gesprek met Johan De Haes over zijn bundel "Verstrooiingen" en het verschil tussen kijken en zien (Cobra, 2012):

Videospeler inladen...

In 2019 was Bernard Dewulf te gast in "Winteruur". Hij las voor uit het kinderboek "Bij uil thuis" van Arnold Lobel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen