Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Duizenden vrouwen betogen tegen "cultuur van verkrachting" in Uruguay na groepsverkrachting van 30-jarige vrouw

In Uruguay hebben duizenden vrouwen betoogd tegen wat ze een "cultuur van verkrachting" noemen. Het protest is een reactie op een groepsverkrachting van een 30-jarige vrouw, vorig weekend. Uruguay is een vrij vooruitstrevend land als het over de sociale bescherming van vrouwen gaat, maar de autoriteiten treden onvoldoende op tegen gevallen van seksuele agressie, luidt de kritiek.

"Neen, is neen" en "Het is geen vermoeden, het is een verkrachting", waren maar twee van de vele slogans die vrouwen riepen of op borden met zich mee droegen. Met duizenden trokken ze vrijdag door de straten van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Ook in andere steden in het land werd gemanifesteerd.

De vrouwen klagen een "cultuur van verkrachting" aan na berichten over een groepsverkrachting vorig weekend en andere recente gevallen van seksuele agressie.

Een vrouw  van 30 trok vorig weekend na een cafébezoek samen met een man naar een appartement, waar ze seks met wederzijdse instemming hadden. Maar kort daarop kwamen minstens 3 andere mannen het appartement binnen en werd de vrouw door hen en de eerste man verkracht.

De verkrachting werd nadien vastgesteld in een medisch onderzoek. Vier mannen zijn intussen gedagvaard, maar voorlopig op vrije voeten.

Bekijk hier enkele beelden van het vrouwenprotest in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo:

Videospeler inladen...

Volgens een openbaar aanklager belast met onderzoek naar seksuele misdrijven, gaat het om een "ongezien" misdrijf in Uruguay. De Uruguayaanse president LuĂ­s Lacalle Pou had het eerder deze week al over een "walgelijke en afwijkende" situatie. Hij verwacht een passende straf die een voorbeeld moet zijn. "We zouden ons moeten schamen", reageerde hij.

Vrouwenorganisaties in het land roepen op tot betere seksuele voorlichting en eisen concrete acties van de overheid om vrouwen te beschemen.

Uruguay staat, in een zeer patriarchaal continent, bekend als een vrij vooruitstrevend land wat betreft wetgeving en sociale bescherming van vrouwen. Aan het begin van de 20e eeuw nam het land baanbrekende wetten aan over vrouwenkiesrecht en zaken als echtscheiding enkel op vraag van de vrouw. Uruguay haalde ook als een van de weinige landen in de regio vrijwillige abortus uit de strafwet. 

Maar de groepsverkrachting doet vragen rijzen over de inspanningen die de Uruguayaanse overheid levert om slachtoffers van seksuele misdrijven te beschermen en verkrachters te straffen.

AFP or licensors

Meest gelezen