Martins Rudzitis

Minister Vandenbroucke maakt 20 miljoen euro vrij voor jeugdpsychiatrie, "te weinig", vinden kinder- en jeugdpsychiaters

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat 20 miljoen euro vrijmaken voor extra personeel en opnamecapaciteit in de kinder- en jeugdpyschiatrie. Sinds de coronacrisis is de nood aan psychische hulp voor kinderen en jongeren fors toegenomen. De Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie had meer verwacht en reageert teleurgesteld: "20 miljoen euro klinkt fantastisch, maar het zijn eigenlijk slechts kruimels." 

Het is al langer bekend dat de strenge coronamaatregelen hun sporen nalaten op het mentale welzijn. Steeds meer kinderen, jongeren en jongvolwassenen kampen met klachten als angst, depressieve gevoelens en een toenemend gevoel van onzekerheid. 

"De laatste tijd zien we een duidelijke toename van de vraag naar opname in onze kinder- en jeugdpsychiatrie, ook op de psychiatrische diensten van onze algemene ziekenhuizen", zegt minister Frank Vandenbroucke in een persbericht. 

"Kinderen en jongeren met ernstige problemen, zoals eetstoornissen of tekens van zelfverwonding. Kinderen die dus dringend hulp nodig hebben." 

"Alleen is de situatie vandaag dat een dringende opname vaak niet kan en ouders de boodschap krijgen om 6 maanden te wachten voor er plaats is voor hun kind."

Daarom wordt de opnamecapaciteit voor dringende psychische hulp tijdelijk opgeschaald op andere afdelingen in de ziekenhuizen, laat Vandenbroucke weten. Met gespecialiseerde teams zullen kinderen en jongeren ook op die afdelingen de nodige en dringende hulp krijgen."

Een kind met een gebroken arm wordt meteen geholpen in het ziekenhuis. Hetzelfde moet gebeuren voor kinderen met ernstige psychologische problemen
Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Minister Vandenbroucke maakt ook 20 miljoen euro vrij om extra personeel aan te trekken. "De bedoeling is dat die ingezet worden in een begeleidingstraject, met focus op de periode voor en na de opname. Om die kinderen en jongeren dus tijdelijk te begeleiden in hun thuissituatie. Die extra krachten laten ook toe om sneller te schakelen, waardoor ook sneller plaatsen vrijkomen voor nieuwe opnames."

"Elk kind in nood verdient hulp. Nu en meteen en niet over een aantal maanden. Als een kind met een gebroken arm naar het ziekenhuis gaat, krijgt die meteen een gips. Hetzelfde moet gebeuren voor kinderen met ernstige psychologische problemen", besluit Vandenbroucke.

Kinder- en jeugdpsychiaters reageren teleurgesteld

De Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie was vanmorgen naar minister Vandenbroucke en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) getrokken om aan de alarmbel te trekken. 

"70 procent van de artsen zegt dat de wachtlijsten sinds corona fors zijn toegenomen. Bijna de helft van de huisartsen zegt dat het tot 6 maanden kan duren voor minderjarigen de juiste psychische hulp krijgen", klinkt het. "Soms duurt het zelfs nog veel langer."

We hadden meer verwacht van ons overleg met de ministers vanmorgen
Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie

De kinder- en jeugdpsychiaters reageren teleurgesteld dat minister Vandenbroucke "slechts" 20 miljoen euro vrijmaakt. "Alle hulp is welkom en we zijn blij dat we gehoord zijn, maar we hadden toch meer verwacht", zegt voorzitter Sofie Crommen van de Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

"20 miljoen euro, dat klinkt fantastisch, maar eigenlijk ligt er 200 miljoen klaar voor de geestelijke gezondheidszorg. Wetende dat kinderen en jongeren 20 procent van de totale bevolking uitmaken, hebben ze eigenlijk recht op zeker 40 miljoen euro."

"En dan spreek ik nog niet over de historische achterstand die er is", zegt Crommen. "De kinder- en jeugdpsychiatrie heeft al jaren een chronisch tekort aan middelen. We zijn blij dat er noodmaatregelen komen vanuit de overheid, maar onze hoop was dat er ook verder dan vandaag werd gekeken en dat er structurele investeringen zouden komen. Daarvoor zijn we vanmorgen eigenlijk naar de kabinetten van de ministers getrokken."

Beluister ook het gesprek met kinderpsychiater Sofie Crommen uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Meest gelezen