AFP or licensors

Strijdende partijen in Soedan verlengen bestand dat eigenlijk niet werd gerespecteerd: ook vandaag weer gevechten

In het Oost-Afrikaanse land Soedan hebben de strijdende partijen een akkoord bereikt om het staakt-het-vuren dat vorige week was afgesproken nog eens met vijf dagen te verlengen. Het akkoord wordt toegejuicht door Saudi-Arabië en de Verenigde Staten, maar echt veel reden om te juichen is er eigenlijk niet: ook vandaag werd weer fel gevochten in de hoofdstad Khartoem en in de regio Darfoer.

Het bestand tussen de twee rivaliserende generaals - Abdel Fattah al-Burhan van het reguliere leger en Mohamed Hamdan Dagalo van de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces) - is bedoeld om humanitaire hulp voor de burgerbevolking toe te laten.

In realiteit blijkt het bestand eigenlijk nauwelijks te bestaan, want ook vandaag is weer gevochten in de hoofdstad Khartoem en in de westelijke regio Darfoer.

In de noordelijke en zuidelijke voorsteden van Khartoem was er artillerievuur te horen. Duizenden families zitten noodgedwongen thuis, velen zonder elektriciteit en stromend water. Burgers zijn bang om geraakt te worden door verdwaalde kogels.

In Darfoer is de toestand zo mogelijk nog erger. In het noorden van die regio waren er gevechten tot in een lokaal vluchtelingenkamp. Daarbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. De Verenigde Naties hebben het over flagrante schending van het bestand.

Nog volgens de VN zijn 25 van de 45 miljoen Soedanezen afhankelijk van humanitaire hulp. Uit een telling door de niet-gouvernementele organisatie Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) blijkt dat het oorlogsgeweld tot nu toe al meer dan 1.800 mensenlevens heeft geëist. Meer dan een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen in Soedan zelf, en nog eens 350.000 anderen zijn naar het buitenland gevlucht.

De gevechten tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhan, de facto de leider van Soedan, en militieleider Mohamed Hamdan Dagalo barstten halfweg vorige maand los. Eigenlijk was het de bedoeling om de Rapid Support Forces - ooit opgericht om een eerder conflict in Darfoer te beëindigen - in het reguliere leger te integreren, maar dat blijkt tot nu toe onhaalbaar te zijn. 

De gewelddadige machtsstrijd in Soedan is de zoveelste aflevering in de bloedige geschiedenis van het land, dat sinds 1956 onafhankelijk is. 

Meest gelezen