"Vivaldi"-partijen stemmen vraag om ontslag van regering-Wilmès weg na hard debat in de Kamer

In het parlement is de vraag om het ontslag van de regering-Wilmès weggestemd na een fel debat. De eerste zitting na de zomer werd meteen ook een eerste krachtmeting tussen de partijen die een nieuwe "Vivaldi"-regering willen vormen (socialisten, groenen, liberalen en CD&V) en oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. Terwijl een motie van wantrouwen werd weggestemd door de "Vivaldi"-partijen, stelden ze zichzelf ook een deadline: tegen 1 oktober moet een nieuwe regering een regeerverklaring afleggen. Lees hier van minuut tot minuut terug hoe het debat vanmiddag verliep.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Vivaldi-partijen" stemmen motie van wantrouwen weg

De zeven partijen van de nieuwe regering die in de maak is, hebben de vraag van de oppositie voor ontslag van de regering-Wilmes weggestemd.

PS, SP.A, MR, Open VLD, CD&V, Ecolo en Groen hebben de minderheidsregering-Wilmès een verlenging van twee weken gegeven. Tegelijkertijd zetten ze een regeringsverklaring op de Kameragenda van 1 oktober. Tegen dan moet er dus een nieuwe federale regering zijn.

N-VA, Vlaams belang en PVDA hadden een motie van wantrouwen ingediend tegen de huidige minderheidsregering-Wilmès. De oppositiepartijen beschuldigden de eerste minister van woordbreuk omdat ze beloofd had vandaag opnieuw het vertrouwen te vragen aan het parlement, wat dus niet is gebeurd.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" over het Kamerdebat:

Videospeler inladen...

Hoe reageren Vlaams Belang en PVDA op het wegstemmen van hun motie van wantrouwen?

Zowel Barbara Pas (Vlaams Belang) als Peter Mertens (PVDA) is er niet over te spreken dat hun motie van wantrouwen tegen de regering-Wilmès vandaag is weggestemd in de Kamer. Ze stonden erop dat de minderheidsregering vandaag verantwoording af zou leggen in het halfrond en opnieuw het vertrouwen zou vragen van het parlement. 

In “Terzake” hekelt Pas de manier waarop de minderheidsregering in het zadel is gekomen en nu ook blijft. Ze vindt dat de keuze van de kiezer niet gerespecteerd worden en vindt dat het parlement er zich minstens over moet kunnen uitspreken. 

Hoewel hij een politieke antipode is van Vlaams Belang, zit Peter Mertens hier op dezelfde lijn. Bovendien vraagt hij om een breuk, een nieuw beleid om de coronacrisis aan te pakken. Waarop Pas en Mertens -natuurlijk- wel sterk van mening verschillen, is het communautaire thema.

Bekijk hier het volledige debat tussen Barbara Pas en Peter Mertens in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Waarom kozen de Vivaldi-partijen voor deze weg?

Het zou democratischer geweest zijn als premier Wilmès haar belofte had gehouden om vandaag opnieuw de steun aan het parlement te vragen.

"Maar dat zou betekend hebben dat de socialisten, die mee onderhandelen over een nieuwe regering, vanuit de oppositie opnieuw steun zouden moeten geven aan de regering-Wilmès. Maar de socialisten zijn net aan het werken om die regering weg te krijgen.” 

Wetstraatjournalist Bart Verhulst legt in “Het Journaal” uit waarom het vanmiddag niet tot een vertrouwensstemming is gekomen in de Kamer:

Videospeler inladen...
Men heeft tijdens dit debat niet geantwoord op de vraag: waarom heeft men het engagement niet nageleefd? Dit is een Vivaldi-oefening geweest. Vivaldi zal dit nummertje nog veel opvoeren. Wij gaan dit spelletje niet meespelen. Mevrouw de premier, u heeft de kans gemist om uw engagement na te komen.
N-VA-fractieleider Peter De Roover tijdens de replieken.
Wij gaan een motie van wantrouwen indienen. Er is wantrouwen. Er moet een breuk komen, niet die centristische soep. Met Vivaldi wordt het weer een mengelmoes zoals de afgelopen 30 jaar. Durf buiten de lijnen te kleuren.
PVDA-PTB-fractieleider Raoul Hedebouw tijdens de replieken

Premier Wilmès: "Ik ben hier zoals beloofd"

Premier Sophie Wilmès (MR) bevestigt in haar repliek dat ze 6 maanden geleden had beloofd om vandaag opnieuw het vertrouwen aan het parlement te vragen. "De regering is nu, zoals gepland, aanwezig in de plenaire vergadering. We voeren een debat waarvan alleen het parlement de uitkomst kan bepalen. U zult aan het einde van het debat kunnen beslissen onder welke voorwaarden deze regering nog zal kunnen werken."

Bekijk hier de volledige toespraak van de premier in de Kamer:

Videospeler inladen...
Een tip voor mijn goede collega, Peter De Roover, laat u vooral niet opnaaien door het Vlaams Belang. Extremer dan extreemrechts kan je toch nooit worden
Vincent Van Quickenborne, Open VLD-fractievoorzitter

Oppositie bijzonder kritisch over langer aanblijven van premier Wilmès

De interpellaties openen met forse kritiek van onder meer N-VA, Vlaams Belang en PVDA-PTB aan het adres van premier Wilmès. "U heeft gelogen", stelt Raoul Hedebouw van PVDA-PTB. "U heeft gezegd: ik kom binnen zes maanden het vertrouwen te vragen. En dat gebeurt niet vandaag. Mensen zijn het vandaag kotsbeu dat politici hun woord niet houden."

Ook Barbara Pas van Vlaams Belang haalt stevig uit. "U heeft vandaag twee mogelijkheden: ten eerste, het vertrouwen vragen. Als er iets of wat vertrouwen is tussen de onderhandelende Vivaldi-partijen zou dat een formaliteit moeten zijn. Maar u heeft ook een andere mogelijkheid, die in een normale democratie evident zou moeten zijn: het ontslag aanbieden van deze regering."

Onafhankelijk parlementslid Jean-Marie Dedecker treedt haar bij: "De enige oplossing voor dit land is nieuwe verkiezingen. Maar daarvoor bent u te bang. Bang voor de kiezer."

U heeft ook een andere mogelijkheid, die in een normale democratie evident zou moeten zijn: het ontslag aanbieden van deze regering

Barbara Pas, Vlaams Belang

N-VA-fractieleider Peter De Roover vraagt zich nogmaals luidop af waarom de regering-Wilmès per se nog twee weken langer moest aanblijven. "Zou het kunnen zijn dat u beseft dat de mensen die u 6 maanden geleden hebben gesteund dat nu niet meer doen? U hebt geen schrik van de N-VA, wel van de PS. Zou het kunnen dat u geen vertrouwensstemming vraagt, omdat u weet dat de PS u dat niet gunt?"

Ondanks de harde woorden, zit er niet veel spanning in de interpellaties, analyseert Wouter Verschelden van Newsweek in "Villa Politica". "Je weet toch al hoe het gaat aflopen. De Vivaldi-partijen hebben netjes afgesproken wat ze straks gaan doen, een eenvoudige motie indienen. Zo kan een stemming over die motie van wantrouwen, die onder andere het Vlaams Belang wil, vermeden worden. We krijgen veel theater maar weinig spanning."

Kristof Calvo (Groen): "Vragen aan de premier zijn legitiem, maar de manier waarop, daar neem ik afstand van"

Groen-fractieleider Kristof Calvo zegt dat hij een beetje verrast was door de commotie aan het begin van de plenaire zitting. "Het is heel logisch dat alle fracties vragen hebben voor de eerste minister. Maar dat debat komt nu. Zulke commotie kunnen we missen als kiespijn. De vragen zijn legitiem, maar de manier waarop, daar neem ik afstand van."

Volgens Calvo is het logisch dat aan de premier is gevraagd om, in deze coronatijden, even op post te blijven. 

Vivaldi zal ook op sterke linkse oppositie kunnen rekenen de komende jaren

Peter Mertens, PVDA-voorzitter

Minister Maggie De Block over verwoest vluchtelingenkamp op eiland Lesbos: "Normaal dat wij hen de hand reiken"

Ook de opvang van vluchtelingen uit het verwoeste opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos kwam aan bod in de Kamer. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) bevestigde nogmaals dat ons land 100 à 150 kwetsbare asielzoekers uit Moria zal opvangen, samen met 12 niet-begeleide minderjarigen. "Dit is een humanitaire noodsituatie, het is normaal dat wij een hand reiken aan Griekenland."

Minister van Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Onder meer bij Vlaams Belang is daar onvrede over. "Niemand hier wil die mensen niet helpen", zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "Maar onze harten openzetten, wil niet zeggen dat we onze grenzen moeten openzetten. Het is een slecht idee om 150 vluchtelingen naar hier te halen. We moeten die mensen daar helpen en werk maken van pushbacks naar veilige hotspots buiten de Europese Unie."

Servais Verherstraeten (CD&V) over uitspraken De Crem: "Hij uit zorgen die er zijn in onze partij"

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten reageert in "Villa Politica" op de uitspraken van Pieter De Crem (CD&V). "Hij uit zorgen die er zijn in onze partij. Ik heb die zorgen ook, maar die gaan we dan ook vertolken aan de onderhandelingstafel. Ik zou zo'n interview niet gegeven hebben, maar de zorgen zijn er nu eenmaal."

Verherstraeten zegt dat CD&V niet zomaar in een coalitie moet stappen, maar benadrukt dat hij blij is dat er naar oplossingen wordt gezocht met de zeven onderhandelende partijen. "Ik had graag gehad dat dat had kunnen gebeuren met de twee grootste fracties van de twee landsgedeelten, N-VA en PS. Dat is niet gelukt. Ik vind dat jammer, maar wij maken de keuze om het op een andere manier te proberen."

Volgens Wouter Verschelden van Newsweek is het duidelijk dat de verlokking van de macht voor CD&V hier aanwezig is. "Verherstraeten deed het interview een beetje gemakkelijk af. Zijn woorden gaan afschilderen als een bezorgdheid, is een eufemisme. Je ziet ook dat er bezorgdheid is over de rol van de CD&V in de formatiegesprekken. Het belooft niet veel goeds."

Premier Wilmès waarschuwt nogmaals: "Het coronavirus is nog altijd even gevaarlijk"

Na een reeks vragen over de coronacrisis komt premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw aan het woord. "Het reproductiegetal ligt vandaag op 1,36, midden augustus was dat 0,94", waarschuwt ze. "De stijging is niet hetzelfde als in het voorjaar, maar de trends blijven onrustwekkend. Het virus neemt toe in alle leeftijdscategorieën."

"Ik herhaal dat, want ik hoor nog te vaak dat het virus niet ernstig is. We moeten deze situatie au sérieux nemen. We streven allemaal naar een vorm van normaliteit, en dat is misschien nog het sterkste aanwezig bij de jongeren. Maar het virus is nog altijd even gevaarlijk en het circuleert meer en meer. We zullen allemaal inspanningen moeten blijven doen."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) hamert er nogmaals op om altijd en overal - "ook in uw eigen huis" - de basisregels van afstand, handen wassen en mondmaskers te blijven navolgen. "Als we dat allemaal samen zouden opvolgen, zouden we ernstigere maatregelen moeten kunnen vermijden. Niemand wil terug naar een lockdown."

In een democratie zou men op zijn minst terug naar de kiezer moeten. Het minimum minimorum is dat het parlement zich uitspreekt over de gang van zaken. Ik kan niet anders dan zelf een vertrouwensstemming uitlokken en zorgen dat ze kleur bekent.

Barbara Pas, fractieleider van Vlaams Belang
Je vraagt je vooral af: was dit allemaal nodig? Dat geldt voor N-VA, maar ook voor de regering-Wilmès: was het nodig om deze regering niet in lopende zaken verder te zetten? Want over wat spreken we: amper twee weken?
Wouter Verschelden van Newsweek in "Villa Politica"

De Roover: "De premier komt het vertrouwen niet vragen, ze komt antwoorden op een interpellatie, wat haar plicht is"

In een interview in "Villa Politica" toont NVA-fractieleider Peter De Roover zich nog altijd bijzonder misnoegd. "De premier komt het vertrouwen niet vragen, ze komt antwoorden op een interpellatie, wat haar plicht is." De regering doet dus niet wat ze op 17 maart heeft gezegd dat ze ging doen. "Ze moet doen wat ze toen officieel heeft meegedeeld."

De voorzitter van de Kamer, Patrick Dewael (Open VLD) moet volgens De Roover een bondgenoot zijn in die vraag. Dat is volgens hem niet het geval. "Het is toch een absoluut dieptepunt dat hij zich niet aan de kant van zijn instelling zet, maar aan de kant van een regering die er nog niet is? Het is iets waar we in de toekomst met de nodige argwaan naar moeten kijken." 

Wilmès: "Zal blijven werken met respect voor dit parlement"

De Roover blijkt ook de eerste vraagsteller te zijn, wat hem de kans geeft om zijn vraag over de regering-Wilmès onmiddellijk opnieuw te stellen: "Welke projecten en plannen hebt u de komende weken op stapel staan, als u niet in lopende zaken gaat? Vindt u dan niet dat u dat hier moet komen uitleggen?"

Wat gaat u doen als er op 1 oktober nog geen regering is?

Peter Mertens (PVDA-PTB)

Ook Peter Mertens (PVDA-PTB) stelt direct eenzelfde soort vraag: "Wat gaat u doen als er op 1 oktober nog geen regering is? Gaat u opnieuw uw woord breken of gaat u opnieuw het vertrouwen vragen?" 

Premier Wilmès heeft, in afwachting van het debat later deze namiddag, al een kort antwoord klaar: "Ik heb mij geëngageerd om binnen de krijtlijnen te werken van het vertrouwen dat ik zes maanden geleden heb gekregen, namelijk de aanpak van deze coronacrisis. Dus als we nu het vertrouwen krijgen, zullen we dat blijven doen, onder controle van het parlement en met respect voor dit parlement."

Onmiddellijk commotie in de Kamer

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover vraagt bij de opening van de zitting onmiddellijk om een regeringsverklaring van premier Wilmès en een vertrouwensstemming over de minderheidsregering. Hij wordt door Kamervoorzitter Patrick Dewael onmiddellijk doorverwezen naar het debat daarover later deze namiddag. "Na de interpellatie kunnen alle soort van moties naar voren gebracht."

Onder meer De Roover zelf, Jean-Marie Dedecker en Barbara Pas van Vlaams Belang voeren luidkeels protest. Dewael probeert, met enige moeite, verder te gaan met de agenda.

"Twee primeurs" in de Kamer vandaag?

Normaal had premier Wilmès opnieuw de steun moeten komen vragen voor haar minderheidsregering, ze had dat 6 maanden geleden beloofd. "Maar dat gaat dus niet gebeuren", zegt VRT NWS-Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "De onderhandelaars voor de nieuwe regering hebben afgesproken dat premier Wilmès nog kan blijven zitten tot 1 oktober. Tegen dan moet er een nieuwe regering zijn."

Maar de oppositiepartijen zijn daar niet over te spreken. "Zij gaan toch proberen een stemming over de steun aan Wilmès uit te lokken. De partijen van de nieuwe regering die in de steigers staat, zullen dat proberen te verhinderen."

"Zo krijg je straks twee primeurs: N-VA en Vlaams Belang die in de oppositie aan één zeel trekken en de partijen van de toekomstige Vivaldi-regering die kleur moeten bekennen om dat manoeuvre tegen te houden."

Meest gelezen