Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor een groot deel vernield.

Aannemer vernielt deel van Sint-Arnolduspark in Tiegem: "Aanslag op de biodiversiteit"

Een aannemer heeft een deel van het Sint-Arnolduspark in Tiegem verwoest. De populaire boshyacinten zullen er waarschijnlijk nog doorkomen, maar andere bloemen en insecten zijn verloren. De Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos heeft de zaak onderzocht en dient een klacht in.

Natuurpunt Krekel Anzegem heeft al jaren de toestemming om een hectare in het populaire Sint-Arnolduspark te beheren. De organisatie laat er de natuur eigenlijk haar gang gaan en ze zorgen dat de biodiversiteit gestimuleerd wordt. Zo plaatsten ze bijvoorbeeld een boswal, wat een speeltuin is voor insecten. 

Dat stuk natuur kan slordig ogen, maar het is wel gezond. Of beter "was" gezond. Een aannemer heeft een groot deel van het bos "opgekuist". Alle natuurlijke elementen zijn verdwenen en er blijft alleen nog egale grond over. 

Proper, maar niet gezond

"Sommigen zijn blij met zo'n "proper" stukje bos", vertelt Carlos Van De Ginste van Natuurpunt Krekel Anzegem. "Voor ons is het werk van 30 jaar verwoest. Die aannemer heeft een aanslag op de biodiversiteit gepleegd. Neem nu het verrot hout, wij laten dat liggen voor de spechten en voor de insecten. Dat is nu verdwenen." 

"Hij heeft trouwens niet alleen de grond opgekuist, maar door met machines op rupsbanden over andere natuur te rijden, is er veel vernietigd. De populaire boshyacinten gaan er nog wel doorkomen, maar de bosanemonen, de slanke sleutelbloem en de heel zeldzame zwarte rapunzel gaan we kwijt zijn, vrees ik." 

Zo moet het bos er normaal uitzien in het voorjaar.

Burgemeester gaf opdracht

De aannemer is de pineut van het verhaal, maar hij voerde alleen maar een opdracht uit. Die kreeg hij van de burgemeester. Hij deed dat uit noodzaak zegt hij, na klachten van wandelaars in het park. De burgemeester geeft wel toe dat hij te snel heeft gehandeld. "Er lagen hele grote hopen snoeihout en daar zaten ratten onder, bruine ratten. Ja, we kunnen dat toch zo niet laten, dus ik heb gezegd dat moet opgekuist zijn. Maar goed, ik moest in overleg gegaan zijn met Natuur en Bos. Daarvoor echt waar, mijn verontschuldigingen. Ik wil geen ruzie met die mensen. Maar ik ben toch content dat het opgeruimd is."

Zondag houdt Natuurpunt Krekel Anzegem ook een jaarlijkse nieuwjaarswandeling. Daar gaat de organisatie nog eens dubbel en dik protesteren tegen wat er gebeurd is. 

Meest gelezen