Google Streetview

Burgemeesters over problemen met verbale agressie en pesterijen in politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen: "Voorbarig en stemmingmakerij"

De burgemeesters van Boortmeerbeek en Keerbergen vinden het jammer dat de eerste resultaten van een onderzoek naar het welzijn van het personeel van de politiezone nu al bekend zijn geraakt. De ene noemt het "stemmingmakerij", de andere zou "heel verbaasd zijn" als de beschuldigingen kloppen. Pas eind deze maand krijgen de burgemeesters meer gedetailleerde info over de problemen rond verbale agressie en pesterijen waarover verschillende politiemensen melding hebben gemaakt.

De burgemeesters van Boortmeerbeek en Keerbergen reageren afwachtend op de eerste resultaten van een onderzoek naar het welzijn op het werk in de politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen. Maandag raakte bekend dat er binnen de politiezone problemen zijn met pestgedrag en verbale agressie, vooral van oversten naar het personeel toe. De burgemeesters willen vooral geen voorbarige conclusies trekken omdat ze naar eigen zeggen nog niet over alle nodige informatie beschikken. Ze benadrukken dat ze voorlopig enkel de statistieken van de onderzoeksresultaten hebben gezien. De uitgebreidere achtergrondinfo wordt hen pas eind deze maand bezorgd door de externe onderzoekers.

Gelekt rapport

"Het is heel spijtig dat deze zaak zo in de pers komt", steekt Karin Derua (Open VLD), de burgemeester van Boortmeerbeek, van wal. "We hebben het volledige rapport nog niet eens kunnen bespreken, maar mensen hebben de eerste resultaten al aan de pers bezorgd. Het is altijd gevaarlijk om conclusies te trekken op basis van onvoldoende informatie." Haar collega-burgemeester in Keerbergen treedt haar daarin bij. Hij wijst met de vinger naar de politievakbond voor het lekken van de onderzoeksresultaten. "Natuurlijk is dit een ernstige zaak en dit moet goed worden onderzocht, maar we hebben de gedetailleerde uitleg nog niet gekregen. Op dit moment wordt dit gebruikt om een beetje aan stemmingmakerij te doen", reageert Erik Moons (Open VLD).

Natuurlijk is dit een ernstige zaak en dit moet goed worden onderzocht, maar we hebben de gedetailleerde uitleg nog niet gekregen

Erik Moons (Open VLD), burgemeester van Keerbergen

Derua geeft toe dat ze al eerder op de hoogte was van mogelijke problemen binnen het korps. "Een politieagent heeft daar terloops bij mij melding over gemaakt. Ik heb toen geantwoord dat die mensen met ons moesten komen praten." Dat laatste is volgens de burgemeester nooit gebeurd. "Volgens mij zijn hier een paar stappen overgeslagen. Veel problemen kan je oplossen door samen aan tafel te gaan zitten en te praten met elkaar. Waarom hebben die mensen nooit een afspraak gemaakt met het politiecollege om de problemen aan te kaarten?" vraagt de burgemeester zich af.

Ook Moons geeft de politieoversten over wie er klachten zijn liever het voordeel van de twijfel. "Wij zijn hier vroeger nooit over ingelicht. Ik heb alleszins nooit rechtstreeks een klacht ontvangen. Het is wel zo dat er verschillende mensen uit het korps zijn weggegaan, maar dat gebeurt op wel meer plekken. We mogen geen overhaaste conclusies trekken." Burgemeester Derua blijft pal achter korpschef Wim D’haese en de betrokken officieren staan. "Het zou mij echt verbazen als de beschuldigingen kloppen. Ik ken die mensen al jaren en bepaalde zaken die nu worden beweerd, kloppen niet. Ze worden nu in diskrediet gebracht, maar ik ken hen als mensen die als een moeder of vader zorgen voor hun personeel. Ik heb het gevoel dat dit nooit zo ver hadden moeten komen en dat is spijtig."

Ze worden nu in diskrediet gebracht, maar ik ken hen als mensen die als een moeder of vader zorgen voor hun personeel

Karin Derua (Open VLD), burgemeester van Boortmeerbeek

Beschuldigingen

"Ik kan niet bevestigen of die dingen gebeurd zijn of niet, want ik was daar niet bij", benadrukt Derua, "maar ik kan morgen ook in de krant laten schrijven dat iemand mij heeft lastig gevallen of bedreigd zonder dat daar bewijzen van zijn. Ze hebben mij ook ooit beschuldigd van bedreigingen en zelfs pesterijen terwijl daar niets van aan was", klinkt het scherp.

Zo'n 15 procent van de ondervraagde politiemensen geeft in de enquête aan dat ze tijdens het afgelopen halfjaar slachtoffer zijn geworden van pesterijen of verbale agressie op de werkvloer. In de meeste gevallen van leidinggevenden naar personeelsleden toe. "Natuurlijk is dat veel, maar in Vlaamse politiezones antwoordt gemiddeld blijkbaar 11 procent van de mensen "ja" op die vraag. Je moet die resultaten dus toch wat nuanceren", vindt burgemeester Moons.

De burgemeester van Haacht, Steven Swiggers (Open VLD), was voorlopig niet bereikbaar ondanks verschillende pogingen van onze redactie. In Het Nieuwsblad liet de burgemeester maandag weten dat ook hij de uitgebreide bespreking van de resultaten afwacht. "Als de preventiedienst nadien stappen nodig vindt, zullen die zeker worden gezet."

Meest gelezen