KTC Azalea

Rechter beslist: geen padel meer 's avonds en op zondag in Brugse club door geluidsoverlast

De Brugse tennis- en padelclub KTC Azalea heeft van de rechter een verbod opgelegd gekregen om nog ’s avonds en op zondag padel te spelen. De buren dienden een klacht in voor geluidshinder. "Het leidde tot ernstige gezondheidsklachten", zegt de advocaat van de buurtbewoners. De club zelf reageert ontgoocheld. Het gaat voor alle duidelijkheid om een uitspraak in kort geding, de uitspraak ten gronde volgt nog.

Padel is de laatste jaren enorm populair geworden. Padelvelden schieten als paddenstoelen uit de grond en hier en daar gaat dat ook gepaard met hinder. De buren van een Brugse club bijvoorbeeld hebben last van geluidsoverlast. "Het leidt tot ernstige gezondheidsklachten, slapeloosheid en hartritmestoornissen", zegt Joris Van Cauter, de advocaat van de buurtbewoners in "De wereld vandaag" op Radio .

Volgens Van Cauter gaat het in het Brugse geval om oude tennisvelden die vervangen zijn door padelterreinen. "Een tennisplein wordt vervangen door twee à drie padelterreinen", legt hij uit. "Men gaat dus van 2 spelers naar soms 12 spelers die in een kooi spelen met een voortdurend pulserend geluid dat in niets te vergelijken valt met tennis. Het geluid is veel intenser, doordringender en het weerkaatst akoestisch."

"Tegelijk is tennis meer een zomersport en wordt padel het hele jaar door gespeeld", gaat Van Cauter verder. "De sport kreeg door corona een enorme boost. De terreinen zijn daardoor vaak van ’s morgens vroeg tot middernacht bezet. Als je daar op enkele meters van woont, dan zorgt dat voor heel wat overlast."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

De buurtbewoners hebben nu dus gelijk gekregen van de rechter in kort geding. In KTC Azalea mag nu enkel nog tussen 10 en 19 uur padel gespeeld worden. Op zaterdag moet er al om 16 uur gestopt worden en op zondag mogen de padelrackets niet bovengehaald worden. Als de club de beslissing van de rechter naast zich neer legt, riskeren ze een boete van 1.000 euro per overtreding per terrein.

In afwachting van een beslissing ten gronde wordt een deskundige aangesteld om de situatie te onderzoeken. "Onze club wordt niet gesloten, maar met deze maatregelen komt het wel dicht in de buurt", reageert Tom Vuylsteke, de voorzitter van KTC Azalea aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Voor de meeste mensen met normale werkuren of een gezin, is het niet mogelijk om voor 19 uur te padellen."

Wettelijk kader nodig?

Meester Van Cauter pleit voor een beter juridisch kader, zodat niet elke buur met overlast naar de rechter moet. "Op Vlaams niveau moet door minister Zuhal Demir (N-VA) een initiatief genomen worden", zegt hij daarover.

Ook de Brugse schepen van Sport Franky Demon (CD&V) vraagt Demir om in te grijpen en zo snel mogelijk een wettelijk kader te voorzien. "Minister Demir moet regelgeving voorzien die sportplezier en de nachtrust van buurtbewoners verzoent", zegt hij in een persbericht. "Zonder rechtszekerheid komt de sport in gevaar, met alle gevolgen van dien voor uitbaters en spelers."

Het kabinet van minister Demir kaatst de bal terug. "De hete patat doorschuiven naar Vlaanderen omdat je iets zelf niet durft te beslissen binnen je eigen bevoegdheden, dat is de bedoeling niet", klinkt het scherp. "In het Vlaams Parlement zijn de partijgenoten van meneer Demon voorstander van de gemeentelijke autonomie en willen ze de vrijheid, ook in functie van padel, niet beknot zien."

De gemeenten hebben volgens het kabinet van Demir alle nodige instrumenten om in te grijpen. "Ze kunnen vergunningen geven, weigeren of intrekken", klinkt het. "Ze kunnen ook reglementen maken die beperkingen opleggen waar nodig. Je moet die instrumenten alleen durven gebruiken."

Aangetoond dat geluidshinder impact kan hebben op de gezondheid

Dick Botteldooren van de UGent bevestigt in "De wereld vandaag" dat geluidshinder een grote impact op de gezondheid kan hebben. "Padel is een relatief nieuw fenomeen, maar verschillende studies naar geluidhinder in het algemeen tonen aan dat geluidshinder een impact kan hebben op de gezondheid", zegt Botteldooren.

Er is de autonome reflex van het lichaam op geluiden. "Typisch op geluidspieken bereidt het lichaam zich voor om op de vlucht te slaan of om te vechten. De hartslag gaat omhoog. Dat verklaart een stuk van de effecten, zeker wanneer het gaat over de hartziektes enzovoort. Anderzijds heb je de stress die het geluid kan veroorzaken. Op zich gaat die stress hogere bloeddruk en allerlei andere negatieve fenomenen veroorzaken. Eigenlijk is de vuistregel dat 80 procent van de problemen met interpretatie te maken heeft en 20 procent met het geluid op zich", legt Botteldooren uit.

De impact van geluidshinder verschilt van persoon tot persoon. "Er zijn veel manieren om om te gaan met geluid. Sommige mensen gaan focusseren op het geluid en die gaan steeds meer hinder krijgen. Andere mensen gaan relativeren en het geluid negeren. Die gaan minder hinder ondervinden. Dat kan in twee richtingen gaan, dat is niet te voorspellen."

Meest gelezen