Videospeler inladen...

Hoe komt een terrorist aan oorlogswapens? Wapenexpert: "In België is het bestrijden van illegale wapenhandel geen prioriteit"

Na de terroristische aanslag van maandagavond rijst de vraag opnieuw: hoe kan iemand met een terroristisch motief een oorlogswapen in handen krijgen? Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut en wapenexpert, beantwoordt vier vragen in “VRT NWS Laat”.

1. Hoe komt de dader aan zo’n oorlogswapen?

"Het onderzoek loopt nog, maar we gaan ervan uit dat de dader op illegale manier het wapen heeft verworven op de criminele markt", zegt Duquet. Je kan in België ook op een legale manier wapens kopen, maar het is onwaarschijnlijk dat de dader een wapenvergunning kon verkrijgen. "Dat is een lange procedure", zegt Duquet. "Er wordt eerst gecheckt of de koper niet veroordeeld is geweest voor bepaalde criminele feiten en men kijkt ook of de politie geen zachte informatie heeft over de persoon."

2. Zijn er veel illegale wapens te vinden in ons land?

Volgens Duquet zijn er heel veel wapens te vinden op de illegale markt in België. "Het wapen dat de dader heeft gebruikt is een AR-15, dat is een semiautomatisch of automatisch aanvalsgeweer. Er zijn veel varianten van, dus is het nog onduidelijk of het gaat over de semi- of volautomatische variant."

Zo'n wapen is volgens Duquet zeer gewild voor het plegen van aanslagen, omdat een terrorist daarmee veel slachtoffers kan maken op korte termijn. "Maar het is wel opvallend dat de dader aan zo'n wapen kon komen, want die komen niet vaak voor op de illegale markt in België."

Eigenlijk weet de politie zelfs niet hoeveel wapens ze elk jaar precies in beslag nemen en in welke context dat gebeurt

Het grote probleem is dat niemand weet hoeveel illegale wapens er exact in omloop zijn. "Eigenlijk weet de politie zelfs niet hoeveel wapens ze elk jaar precies in beslag nemen en in welke context dat gebeurt." 

Wat Duquet wel met zekerheid weet is dat dat aantal de laatste jaren gestegen is. En dan vooral in grote steden als Brussel, Antwerpen en Luik. "Door de drugscriminaliteit is er heel veel vraag naar dat soort wapens. Bovendien zijn het niet alleen de grote criminelen die tegenwoordig aan dat soort wapens raken, maar ook de kleine."

3. Waar komen die wapens vandaan?

Die wapens komen op heel veel verschillende manieren in ons land terecht. "Een groot deel komt van het voormalige Joegoslavië. Die wapens zijn meer dan 20 jaar na het conflict nog in omloop en worden gesmokkeld naar ons land."

Maar er zijn ook andere bronnen. “Wapens die bijvoorbeeld gestolen worden bij legale wapenbezitters, wapens die ooit geneutraliseerd werden en vandaag worden omgebouwd om ermee te kunnen schieten. Alarmpistolen kunnen ook omgevormd worden tot schietende wapens", aldus Duquet. "De laatste tijd bestellen mensen ook via de post losse onderdelen om dan zelf hun wapen samen te stellen. En er komen ook steeds meer 3D-geprinte wapens bij".

4. Hoe wordt die illegale wapenhandel bestreden?

"Dat is in België geen prioriteit", zegt Duquet. "In Europa worden wel steeds meer Europese samenwerkingen opgezet, maar in België niet. Dat zie je in de behandeling van dossiers. Bij een drugsvangst met vuurwapens gaat veel aandacht naar de drugs, om te achterhalen waar ze vandaan komen. Maar naar het vuurwapen zelf doet men veel minder onderzoek."

Nochtans kan dat wel gebeuren door het serienummer te traceren. "Zo kan men het netwerk in kaart brengen dat ervoor zorgt dat die wapens hier terechtkomen. Maar de bevoegde diensten hebben te weinig mensen, te weinig middelen, te weinig steun om de initiatieven te nemen, waardoor zij ook de lokale politie te weinig kunnen ondersteunen. Dat is een blinde vlek."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut en wapenexpert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen