Gerecht reageert op onvrede over uitspraak in proces-Sanda Dia: "Opruiende taal van politici is ontoelaatbaar"

Het College van de hoven en rechtbanken, de spreekbuis van de rechters in ons land, heeft gereageerd op de onvrede over de uitspraak in het proces-Sanda Dia. Het college heeft begrip voor het feit dat mensen het oneens zijn met de uitspraak. Maar dat politici opruiende taal gebruiken, is "ontoelaatbaar en onaanvaardbaar", zo vinden de rechtbanken. 

"Het is onbegrijpelijk dat sommige politici opruiende taal gebruiken en impliciet een alternatief sanctionerend circuit steunen. Dan begraaft men de rechtszekerheid en de rechtstaat. Dit is ontoelaatbaar en onaanvaardbaar."

In niet mis te verstane woorden haalt het College van de hoven en rechtbanken uit naar politici die zich de afgelopen dagen negatief uitlieten over het arrest van het Antwerpse hof van beroep. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi had het op TikTok over "werkstrafjes" voor de Reuzegommers. De PVDA beschouwt de uitgesproken straffen als een voorbeeld van klassenjustitie.

Zo begraaft men de rechtszekerheid en de rechtstaat
Het college van hoven en rechtbanken

Het gerecht toont begrip voor mensen die zich niet kunnen vinden in het arrest, maar dat mag er nooit toe leiden dat mensen het recht in eigen handen nemen. Politici moeten het signaal van onvrede oppikken en er een ernstig debat over voeren in het parlement, vinden de rechtbanken.

Het college roept politici op hun rol in de samenleving ernstig te nemen en "geen complottheorieën te voeden, geen maatschappij-ontwrichtende uitspraken te doen, met kennis van zaken over de rechterlijke procedures te communiceren, er alles aan te doen om het vertrouwen van de burger in de instellingen te herstellen door in verbinding te gaan, uitleg en duiding te geven en niet door te polariseren."

De rechtbanken waarschuwen dat de opruiende taal over justitie de democratie in gevaar brengt: "Wanneer men aan één van de poten van de democratische stoel zaagt, wankelt de hele stoel."

Persrechter verdedigt arrest

In "Het journaal" kwam ook persrechter Els De Brauwer van het hof van beroep van Antwerpen terug op het arrest en de heisa erover. "Iedereen heeft het recht om het er niet mee eens te zijn", zei ze. 

Van klassenjustitie is geen sprake volgens De Brauwer: "Het hof heeft geoordeeld op basis van het strafdossier en wat de partijen hebben gepleit. Met hun afkomst of financiële draagkracht heeft het hof geen rekening gehouden."

BEKIJK - Persrechter over klassenjustitie: "Afkomst en financiële draagkracht van veroordeelden spelen geen rol in het oordeel van het hof":

Videospeler inladen...

Meest gelezen