Bijna 8 jaar na VRT trekt ook RTBF de stekker uit Teletekst

In de loop van volgende week gaat de Franstalige omroep RTBF stoppen met "le télétexte", Teletekst dus. De VRT heeft er al in 2016 afscheid van genomen. Nu trekken ze dus ook aan de andere kant van het omroepgebouw aan de Reyerslaan de stekker uit het medium.

"Het einde van een tijdperk", kopt de website van de RTBF-nieuwsdienst. De collega’s van de Franstalige omroep gaan in de loop van volgende week het aanbod op Teletekst afbouwen. Na komende vrijdag zal Teletekst er enkel nog gebruikt worden voor ondertiteling.

De boodschap is - uiteraard - ook te lezen op le télétexte:

Bij de VRT heeft Teletekst bestaan van mei 1980 tot juni 2016. Het werd voornamelijk gebruikt voor nieuws- en sportberichtgeving. Al verschenen ook andere praktische informatie zoals het weerbericht, vertrek en aankomsten op de luchthaven van Zaventem, verkeersinformatie en de lottocijfers op Teletekst.

Het was een gebruiksvriendelijke manier om snel mee te zijn met de actualiteit of de sportuitslagen, voor het internet bestond of massaal was doorgebroken. Je moest simpelweg je televisie inschakelen, op de Teletekst-knop duwen en een paginanummer ingeven. Bij VRT kreeg je bijvoorbeeld op pagina 101 in één oogopslag een overzicht van het belangrijkste nieuws.

In de jaren 80 tot 90 werden de nieuwsberichten op Teletekst op de nieuwsdienst gemaakt door een aparte redactie. Die redactie begon na de oprichting van nieuwssite vrtnieuws.net in 2003 en het latere DeRedactie.be (vanaf 2008) ook berichten voor de nieuwswebsite te schrijven.

Initieel verscheen elk bericht eerst op Teletekst en daarna pas op de website: onvoorstelbaar in deze snelle nieuwstijden. Later is dat omgedraaid waarbij de website voorrang kreeg op Teletekst. Na verloop van tijd verscheen zelfs enkel het belangrijkste nieuws nog op Teletekst.

In 2016 is uiteindelijk beslist om het aanbod op Teletekst af te bouwen. In de - toen - nieuwe beheersovereenkomst stond Teletekst niet langer vermeld, waarop de VRT besliste om het medium definitief af te bouwen. Sinds juni 2016 wordt Teletekst op de VRT enkel nog gebruikt voor ondertiteling.

In Nederland wordt het medium trouwens wel nog steeds gebruikt. De NOS heeft eind vorig jaar zelfs geïnvesteerd in een nieuw systeem waardoor het nog jaren verder kan. Het is er nog altijd erg populair. Uit onderzoek blijkt dat NOS-Teletekst op televisie gemiddeld 3,5 miljoen mensen per week bereikt.

Meest gelezen