Politicoloog Dave Sinardet denkt dat de stap opzij van Jinnih Beels veel kan opengooien in Antwerpen.
Foto: Belga

Politicoloog Dave Sinardet na stap opzij Jinnih Beels in Antwerpen: "Dit leidt tot schizofrene situatie"

Volgens politicoloog Dave Sinardet heeft de beslissing van Jinnih Beels om de Antwerpse lijst van Vooruit niet te trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober heel wat gevolgen voor de partij, ook op nationaal niveau. "Dit leidt tot een rare situatie, want de Antwerpse Vooruit-leden moeten de federale campagne in met een lijsttrekker die ze niet meer steunen." Tegelijk denkt hij dat haar beslissing de lijstvorming in Antwerpen wel weer kan opengooien. 

Jinnih Beels heeft haar beslissing om in de stad Antwerpen af te zien van het lijsttrekkerschap gisteravond aangekondigd tijdens een vergadering van de Antwerpse afdeling van de partij. Het is nog niet duidelijk wie haar plaats zal overnemen. 

Volgens Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB, leidt dit tot een rare situatie, omdat Jinnih Beels op 9 juni wel nog altijd lijsttrekker is voor de Kamer voor de provinciale kieskring Antwerpen bij de federale verkiezingen.

Veel Antwerpse Vooruit-leden moeten nu naar de federale verkiezingen met een lijsttrekker die ze niet meer steunen

Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB

"Veel Antwerpse Vooruit-leden moeten nu naar de federale verkiezingen met een lijsttrekker die ze niet meer steunen", legt Sinardet uit. "Dat leidt tot een schizofrene situatie."

Langer tijdsperspectief

Volgens Sinardet is het belangrijk om deze gebeurtenis in Antwerpen in een langer tijdsperspectief te plaatsen. "De deelname van Vooruit aan het stadsbestuur in Antwerpen lag na de vorige lokale verkiezingen van in het begin moeilijk", legt hij uit.

"In december 2018 heeft slechts een vrij nipte meerderheid van Vooruit de toetreding in het college gesteund. Velen vonden het bestuursakkoord te mager. De partij vond zelfs maandenlang geen 3e schepen, normaal wordt daar in partijen voor gevochten." 

"Op papier leken Beels en Meeuws uiteindelijk wel een goeie combinatie: Meeuws kon als dossiervreter inhoudelijk wegen, Beels communiceert beter en is charismatischer. Uiteindelijk is er wel een groot conflict ontstaan tussen hen, dat voor een groot stuk de afdeling verder heeft meegesleept. Beels heeft misschien onderschat dat Meeuws op veel steun kon rekenen en dat zij daar niet voldoende aan gewerkt heeft de voorbije jaren."

Gooit dit alles weer open in Antwerpen?

Vooruit is nu trouwens al de tweede partij die momenteel geen lijsttrekker meer heeft in de stad. Eerder gooide Orry Van de Wauwer (CD&V) al de handdoek in de ring. Volgens Sinardet gooit dit de lijstvorming in Antwerpen wel opnieuw open. 

"Misschien kan zelfs een kartel met Groen opnieuw overwogen worden", denkt Sinardet luidop na. "Je kan immers de analyse maken dat de wortel van veel problemen is dat Vooruit niet sterk genoeg staat of stond tegen een zeer dominante N-VA. De linkse zijde heeft zich bij de vorige verkiezingen uit elkaar laten spelen in Antwerpen, terwijl ze ook als een links blok hadden kunnen praten over toetreding tot het stadsbestuur." 

De regels voor de lokale verkiezingen zijn intussen ook gewijzigd. "De grootste lijst mag coalitiegesprekken opstarten en levert sowieso de burgemeester als die lijst tot de meerderheid toetreedt. Dat is een bijkomende aanmoediging om kartellijsten te vormen, dus wie weet dat die gesprekken weer opgestart worden ook al is het water tussen Vooruit en Groen op nationaal niveau zeker niet minder diep geworden de voorbije jaren." 

Meest gelezen