Videospeler inladen...

Johan Vande Lanotte (SP.A): "Merkwaardig genoeg zijn vervroegde verkiezingen nu niet mogelijk"

Volgens oud-minister en grondwetspecialist Johan Vande Lanotte (SP.A) betekent het ontslag van de regering-Michel in feite dat vervroegde verkiezingen nu niet meer kúnnen. Dan kan volgens hem alleen maar in een aantal specifieke gevallen: na een motie van wantrouwen, na de afkeuring van een motie van vertrouwen, als de grondwet in herziening wordt gesteld of als de Kamer uitdrukkelijk beslist dat er vervroegde verkiezingen moeten komen.

Coup de théâtre vanavond: premier Charles Michel die zegt dat hij naar de koning gaat om het ontslag van de regering aan te bieden. Geen grote verrassing, maar wel een daad met verstrekkende gevolgen. "Je hebt nu een ontslagnemende regering, een regering in lopende zaken", zegt Vande Lanotte in "De afspraak".  

Het zijn paradoxale tijden

Johan Vande Lanotte (SP.A)

"Merkwaardig genoeg betekent dit dat er geen vervroegde verkiezingen kúnnen komen", aldus de grondwetspecialist. "Dat kan maar als er een motie van wantrouwen is goedgekeurd of een motie van vertrouwen is afgekeurd, als men de grondwet in herziening stelt of als de Kamer dit uitdrukkelijk zou beslissen." 

Volgens Vande Lanotte kan de Kamer in theorie beslissen dat er vervroegde verkiezingen moeten komen, maar hij denkt niet dat dit nu zal gebeuren. Ook de kans dat de Kamer de grondwet in herziening zal stellen acht hij zeer klein.

Dat betekent óók dat er de komende jaren géén herziening van de grondwet komt. Nochtans was dat een wens van de N-VA, de partij die een 10-tal dagen geleden uit de regering is gestapt. "Het zijn paradoxale tijden", zegt Johan Vande Lanotte. "Men denkt iets te halen - het migratiepact afwijzen - maar het resultaat is dat uw eerste punt - namelijk het communautaire - niet meer kán." 

De coalitie is verantwoordelijk voor haar eigen malheuren

Rik Van Cauwelaert

Dat de N-VA wel degelijk de grondwet voor herziening vatbaar wilde verklaren, zou staan in de beruchte atoma-schriftjes: een geheime afspraak buiten het regeerakkoord van de regering-Michel. "Als de inhoud van die atoma-schriftjes naar buitenkomt, is dat het ergste wat Charles Michel kan overkomen", denkt Vande Lanotte. Dan zou de premier moeten toegeven dat hij inderdaad heeft ingestemd met een eis van de N-VA, en dat zou hem wel eens erg zuur kunnen opbreken in het Franstalige politieke landschap.

Hoe dan ook: de regering-Michel is niet meer. "Een regering die geen vertrouwen durft te vragen, bestaat niet. De regering is eigenlijk al gevallen na de ruzie over het migratiepact", aldus Johan Vande Lanotte. "De coalitie is verantwoordelijk voor haar eigen malheuren", voegt Rik Van Cauwelaert er nog aan toe. 

Er is ook geen parlement tussen kerst en nieuwjaar

Johan Vande Lanotte (SP.A)

De koning houdt het ontslag van de regering-Michel in beraad. "Er is ook geen parlement tussen kerst en nieuwjaar", weet Vande Lanotte. Met andere woorden: de koning heeft wat tijd om gesprekken te houden en na te denken. Als het stof van de laatste woelige weken wat is neergedaald, zien we wellicht na Nieuwjaar wel hoe het verder moet/kan.

Meest gelezen