Groot-Brittannië heeft de nationaliteit van een jonge IS-vrouw in Syrië afgenomen

De regering in Londen heeft de Britse nationaliteit afgenomen van een jonge vrouw die zich in 2015 had aangesloten bij de terreurgroep IS in Syrië. De vrouw is net bevallen en wil terugkeren naar haar land, maar de Britten zitten daar niet op te wachten.

Shamima Begum is nu 19 en groeide op in Londen. In 2015 is ze daar onder invloed gekomen van een aantal vrouwen die rekruteerden voor de moslimterreurgroep IS. Samen met twee vriendinnen is ze daarna naar Turkije gereisd en hebben ze de grens met Syrië overgestoken om zich bij IS te voegen (midden op de foto bovenaan op de Londense luchthaven van Gatwick). Ze is daar getrouwd met een IS-strijder en is onlangs bevallen.

Nu IS verslagen lijkt, is Begum ontsnapt en in een interview met de Britse krant The Times zei ze dat ze met haar kind wou terugkeren naar haar thuisland, een probleem dat zich ook stelt met Belgische en andere Europese IS-gangers. Probleem is wel dat Begum een aantal ongelukkige uitspraken heeft gedaan zoals dat "ze zich in Syrië wel geamuseerd heeft" en dat de bomaanslag op een concert van Ariana Grande in Manchester een "gerechtvaardigde reactie" was op westerse bombardementen op IS.

Wordt de vrouw nu statenloos?

"Ik zal er alles aan doen om de terugkeer van Shamima Begum te verhinderen", zo zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. De Britse regering heeft intussen de daad bij het woord gevoegd en de nationaliteit van de vrouw afgenomen.

Dat kan als mensen ook nog een andere nationaliteit hebben en dat is niet het geval bij Shamima Begum, die dan statenloos zou worden en dus nergens welkom zou zijn. Javid zegt dat hij dat toch kan doen op basis van een wet van 1981. Die bepaalt dat de Britse nationaliteit kan worden ingetrokken als een persoon een gevaar is voor de vitale belangen van het land en als "er ernstige redenen zijn om te geloven dat die persoon de nationaliteit van een ander land of territorium zou kunnen krijgen". 

De minister baseert zich op de afkomst van de ouders van Begum die uit Bangladesh afkomstig zijn. Ze zou dus de nationaliteit van dat land kunnen aanvragen, ook al is ze er nog nooit geweest. De regering van Bangladesh kaatst de bal evenwel terug: "Shamima Begum is geen burger van Bangladesh, er is geen sprake van dat ze in het land wordt toegelaten", klinkt het.

De advocaat van Begum heeft laten weten dat de familie onderzoekt of ze de beslissing juridisch kunnen aanvechten. Zelf zei de vrouw dat ze het verdict "hartverscheurend" vond, en dat ze misschien zou proberen om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen, via haar man.

De regering is alleszins niet van plan om ambtenaren of militairen in te zetten om haar terug te halen en ze zal wellicht gearresteerd worden als ze op eigen houtje naar het land komt.

Meest gelezen