Al vijftig jaar geven docenten de passie voor koken door aan jonge talenten

Horecaschool in Leuven viert halve eeuw culinaire topkwaliteit. "We leveren al 50 jaar sterrenchefs af en dat moeten we blijven doen"

De horecaopleiding van het Vrij Technisch Instituut (VTI) in Leuven bestaat vijftig jaar. De Leuvense school stoomt al generaties lang sommeliers en chef-koks klaar voor de horecawereld. "Sommige van onze oud-leerlingen hebben nu een zaak met een Michelinster, daar zijn we heel trots op."

Vijftig kaarsjes mocht de horecaopleiding van het VTI in Leuven uitblazen. Met een feest voor (oud-)leerlingen, (oud-)leerkrachten, sponsors, directieteam en de raad van bestuur, werd het jubileum sfeervol bezegeld. Al vijf decennia lang kunnen leerlingen in de school terecht voor secundair onderwijs met specialisatie horeca. 

Doorheen die vijftig jaar, is er wel wat veranderd in de horecawereld. Niet alleen kwamen er diverse nieuwe keukenmachines, van combi-oven tot thermomixer bij waarmee de VTI-keukens volledig werden uitgerust. Ook de evolutie in de eetcultuur en ingrediënten is merkbaar in de samenstelling van de menu's. "Vroeger was het varkenshaasje met erwtjes, worteltjes en mosterdsaus. Nu is het vegan, veggie en er komen ook nieuwe horecaconcepten zoals de Poké Bowls. Hierin meegaan en continu flexibel blijven is de uitdaging van een horecaschool", licht Nathalie Ruttens, leerkracht in zaal en keuken, toe. "Nu zijn er ook gele, paarse en groene worteltjes of denk maar aan romanesco, die we nu naast bloemkool en broccoli ook kennen", vult Koen Jansen, docent restaurant en keuken, aan.

Meer dan alleen goed koken

Een opleiding horecaschool gaat tegenwoordig om meer dan alleen goed leren koken of een verfijnde neus voor kwaliteitswijnen ontwikkelen. Het gaat ook om personeelsmanagement, teambuilding en met mensen leren omgaan. Ook op bedrijfseconomisch vlak worden de scholieren klaargestoomd. "We leren onze leerlingen al vanaf het vierde middelbaar alles over kostenbepaling, prijszetting, budgettering en zelfs vennootschapsstructuren met het oog op het runnen van een eigen zaak", zegt Domien Joris, leerkracht zaalpraktijk en drankenkennis. 

Gunther Gielen, zaakvoerder Voltaire in Leuven, geeft masterclass in de school

Discipline en focus

De tijd van de autoritaire chef-kok die alleen maar roept in de keuken, die ligt achter ons. "Ik kom uit de tijd dat als de chef in colère was, er wel eens een pot jouw richting kon uitvliegen, maar dat is nu niet meer. Er is veel rust in de keuken", aldus Jansen. De school wil dan ook inzetten op een cultuur waarin er veel wederzijds feedback kan gegeven worden. "We creëren hier een warm klimaat, waar de leerlingen en leerkrachten echt een team zijn. Als leerkracht willen we ook naar de leerlingen luisteren", zegt Ruttens. "Maar vergis je niet, met alleen maar te fluisteren bereik je hier niks. In de keuken, maar ook in de zaal, moet er orde en focus zijn. Als de chef zegt dat het zo is, dan is het zo. Die discipline willen we de leerlingen bijbrengen."

Memorabel staatsbanket

Werkplekleren aan de hand van onder andere stages of gastlessen staan in het leerplan en wordt in de school ook sterk ondersteund. Zo geven onder andere Tom Dillemans, beste sommelier van Vlaams-Brabant van het jaar, of Gunther Gielen, zaakvoerder van restaurant Voltaire in Heverlee, er masterclasses. Omgekeerd stuurt de school leerlingen uit, zelfs tot in de keukens van sterrenzaken zoals Nuance in Duffel of Boury in Roeselare. Meest memorabele gedurende het vijftigjarig bestaan is toch wel dat de school gevraagd werd om grote banketten te ondersteunen, zoals bij de G8-top of andere staatsbezoeken op het Koninklijk Paleis. 

De school wil zich verder profileren als een hoogstaande horecaschool. "We hebben echt toppers in wording in onze school. We leveren al 50 jaar sterrenchefs af en dat moeten we blijven doen in de toekomst. We zijn heel trots op onze leerlingen en ons team", aldus Joris. 

Een goede mise en place zorgt voor rust tijdens de service

Meest gelezen