© The Royal Hashemite Court

Feest in Jordaanse hoofdstad Amman voor huwelijk van kroonprins Hoessein: ook koning Filip en prinses Elisabeth zijn aanwezig

Honderden vooraanstaande gasten, onder wie heel wat royals, zijn in de Jordaanse hoofdstad voor het huwelijk van kroonprins Hoessein bin Abdullah met Rajwa al-Saif, een Saudische architecte. De verbintenis tussen de Jordaanse troonopvolger en zijn Saudische bruid kan de banden versterken tussen het arme Jordanië en zijn olie- en invloedrijke buur Saudi-Arabië. 

Al dagenlang is het feest voor Hoessein bin Abdullah en Rajwa al-Saif, de 28-jarige Jordaanse kroonprins en zijn bruid, een 29-jarige architecte. Het hoogtepunt is vandaag, met de huwelijksceremonie in het Zahran Paleis in de hoofdstad Amman, gevolgd door een parade, receptie, diner en feest.

Deze namiddag hebben koning Abdullah en koningin Rania, de ouders van de bruidegom, de hoge gasten verwelkomd. Daarbij waren ook koning Filip en kroonprinses Elisabeth, die voor het eerst als vertegenwoordiger van ons land een prinselijke bruiloft bijwoont. Ze kwamen aan in het paleis in het gezelschap van de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima. 

Ook de Britse kroonprins William en zijn vrouw Catherine zijn op het huwelijksfeest aanwezig. Hun komst werd pas enkele uren van tevoren aangekondigd. Jill Biden, First Lady van de Verenigde Staten, is ook van de partij.

BEKIJK - Koning Filip woont groot huwelijksfeest van Jordaanse kroonprins bij in Amman:

Videospeler inladen...

Hoessein voor het voetlicht

Met zijn huwelijk treedt de Jordaanse kroonprins Hoessein bin Abdullah meer dan ooit voor het voetlicht. De voorbije jaren was hij al nadrukkelijker naar voren geschoven. Hij verscheen vaker aan de zijde van zijn vader bij publieke aangelegenheden en gaf ook al een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Zijn huwelijk is een nieuwe stap op weg naar zijn nieuwe rol: die van toekomstige koning van Jordanië. 

Hoessein, de oudste zoon van koning Abdullah en koningin Rania, werd in 2009 aangewezen als kroonprins. Voordien was die rol even weggelegd voor een andere prins: Hamza, de jongere halfbroer van de koning. Na de dood van de vroegere koning Hoessein, vader van Abdullah en Hamza, werd Hamza in 1999 aangewezen als kroonprins. Maar vijf jaar later, in 2004, ontnam Abdullah zijn halfbroer de titel.

Twee jaar geleden viel Hamza helemaal in ongenade: zowel hij als zijn gezin kregen huisarrest, omdat Hamza tegen zijn halfbroer zou hebben gecomplotteerd. 

Banden met Saudi-Arabië verstevigd

Het incident veroorzaakte destijds grote beroering in Jordanië, dat bekendstaat als een van de meest stabiele landen in het instabiele Midden-Oosten. Temeer omdat er aanwijzingen waren dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (of althans een van zijn adviseurs) bij de mogelijke samenzwering betrokken zou zijn geweest.

De verhoudingen tussen Jordanië en zijn machtige buurland bekoelden, terwijl Jordanië juist sterk afhankelijk is van Saudische investeringen. Economisch welvarend is het land immers niet. In tegenstelling tot de meeste andere landen in de regio heeft het zo goed als geen natuurlijke rijkdommen. De jeugdwerkloosheid is er met zo'n 40 procent ontzettend hoog. 

Dat de kroonprins nu trouwt met een vrouw uit een vooraanstaande Saudische familie (haar vader staat aan het hoofd van een van de grootste bouwbedrijven van het land, haar moeder is zelfs een lid van het Saudische koningshuis), komt Jordanië dus niet slecht uit. De voorbije jaren had het de banden met zijn olie- en invloedrijke buur al aangehaald, en met het prinselijke huwelijk kunnen die alleen maar extra verstevigen.  

Meest gelezen