Wim Van Goethem

Geen schadelijke stoffen vrijgekomen na brand in Sint-Pieters-Leeuw

Bij de zware brand van in een loods in Sint-Pieters-Leeuw zijn géén gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen van de civiele bescherming. Bij de brand raakte de uitbater van het getroffen bedrijf bevangen door de rook, maar hij heeft intussen het ziekenhuis mogen verlaten. Dankzij een preventieve controle van de brandweer enkele jaren geleden, konden drie andere bedrijven gered worden.

De zwarte rookpluim was gisteren van kilometers afstand te zien. Maar de rook heeft geen giftige stoffen in het milieu gebracht. "Dat blijkt uit metingen van de civiele bescherming", zegt Wouter Jeanfils van de brandweer. "Eigenlijk is rook altijd schadelijk, maar uit de metingen blijkt dat er geen extra gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Er zijn dus geen bijkomende maatregelen nodig." Ook de uitbater van het autodemontagebedrijf, dat getroffen werd door de brand, heeft intussen het ziekenhuis kunnen verlaten. Hij had te veel rook ingeademd, maar is intussen dus aan de beterhand.

"De brandweer had een stevige klus aan de brand", vertelt burgemeester Jan Desmeth (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw. "Gisteravond was nog een bijzondere interventie nodig in de loods om een container gevuld met autobanden en airbags te blussen. Om de container veilig te kunnen afvoeren moest de brandweer gaten boren in de wanden. Zo kon er onder hoge druk water in de container gepompt worden om de inhoud te blussen. Pas rond half 2 vannacht is de interventie beëindigd."

Preventieve controle van de brandweer heeft waarschijnlijk de andere bedrijven gered.

Jan Desmeth - burgemeester Sint-Pieters-Leeuw

Door de brand is het deel van de loods waarin het autodemontagebedrijf was gevestigd, volledig verloren gegaan. Drie andere bedrijven die ook in hetzelfde gebouw gevestigd zijn, kunnen vandaag wel gewoon aan de slag. "Dat is waarschijnlijk te danken aan een preventief onderzoek van de brandweer 2 jaar geleden", aldus burgemeester Desmeth. "Toen stelde de brandweer dat in 1 van de loodsen te veel brandbaar materiaal was opgeslagen. Dat werd daarop verwijderd en de loods bleef leeg staan. Hoewel ook dat deel door de brand werd vernield, is op die manier voorkomen dat het vuur extra brandstof kreeg. Zo kon de brandweer dat deel afscheiden en de andere bedrijven redden."

Meest gelezen