Last Post Ieper

Vrijdag 11 november

10.50u LAST POST IEPER  één

Op 11 november is het precies 93 jaar geleden dat Wereldoorlog I, De Grote Oorlog, beëindigd werd. In aanwezigheid van nationale en internationale prominenten en delegaties uit onder andere Groot-Brittannië, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, India en Duitsland worden de gesneuvelden en vermisten van de Eerste Wereldoorlog op passende wijze herdacht.

In het kader van de Olympische Spelen van Londen 2012 is er dit jaar een uitgebreide delegatie Britse, Franse, Duitse en Belgische Olympische medaillewinnaars bij de plechtigheid aanwezig. Naast IOC-voorzitter Jacques Rogge zullen van Belgische zijde o.m. Eddy Merckx, Gaston Roelants, Robert Van de Walle, Frederik Deburghgraeve en ook Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het BOIC, aanwezig zijn. De Britse delegatie zal bestaan uit een 20-tal personen.
 

De Olympische vrede

De link tussen sport en vrede is een heel oude gedachte. Tijdens de oude Olympische Spelen waren er strikte regels voorzien om schermutselingen te voorkomen : het was verboden om de "heilige" arena waar de sportwedstrijden gehouden werden, te betreden met wapens. Als er steden tijdens de spelen in oorlog lagen met elkaar, werd er een Olympische vrede uitgeroepen tijdens de duur van de spelen. Vanuit Olympia reisden boodschappers naar de uithoeken van Griekenland om een tijdelijke wapenstilstand af te kondigen zodat spelers en toeschouwers veilig naar de spelen konden reizen. Daarna ging men weer ongehinderd verder met vechten.

Onder impuls van Pierre de Coubertin – de stichter van de moderne Olympische Spelen – bleef het vredesideaal sterk verankerd in de Olympische Beweging. Hij koesterde de overtuiging dat internationale sportcompetities gebruikt moesten worden om vrede te bewerkstelligen. Hij zag sport als een belangrijkste vredestichter en riep sportmensen op om zich in te zetten als ambassadeurs van de vrede.

Aan het begin van de jaren negentig werd het streven naar vrede geconcretiseerd. Op aandringen van de toenmalige voorzitter Juan Antonio Samaranch begon het IOC een internationale lobby waarmee het aandrong op een wereldwijde wapenstilstand voor de duur van de Olympische Spelen. In 1993 werd een UN-resolutie getekend over de Olympische vrede. De resolutie heet 'Ekecheiria' naar de Olympische vredesgeschriften van het oude Griekenland.

In 2000 werd een Internationaal Olympisch Vredescentrum opgericht dat als enige geschreven wet heeft: " Wij vragen met aandrang aan de leden om de Olympische Vrede, individueel en collectief, nu en in de toekomst, te respecteren; en dit om het IOC te steunen in zijn moeite om vrede te promoten langsheen menselijk begrip en via sport om zo het Olympische Ideaal te bewaren."

Op die manier is de Olympische Beweging uitgegroeid tot een invloedrijke speler op het internationale diplomatieke podium.
 

De Meensepoort

Toen op 11 november 1918 de Wapenstilstand werd gesloten lag de stad Ieper volledig in puin. Als middelpunt van de zgn. Ypres Salient – of Ieperboog – was de stad vier jaar lang door het Duitse geschut bestookt. Van de middeleeuwse lakenhallen bleven slechts enkele brokstukken over. Straten en huizen waren volledig in puin geschoten. Winston Churchill stelde voor de stad onaangeroerd te laten, en te bewaren als oorlogsmonument. Maar de gevluchte bevolking keerde terug, en de stad werd met veel inspanningen volledig heropgebouwd. Die heropbouw werd grotendeels gefinancierd met Duitse herstelbetalingen.
Op de plaats waar ooit de Meensepoort stond – en langs waar duizenden Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog de stad verlieten op weg naar het front – verrees een groots monument ter nagedachtenis van de vermiste gesneuvelde Britse militairen.
In juni 1923 werden de werken aangevat, naar een ontwerp van Sir Reginald Bloomfield, die o.m. ook Tyne Cot Cemetery – het grootste Britse oorlogskerkhof – ontwierp. Oorspronkelijk was het monument voorzien om de namen van 60.000 vermiste Britten te dragen. Maar al snel bleek dat het aantal vermiste Britten veel hoger was. Daarop besloot men alleen de vermisten van voor 15 augustus 1917 op de poort te vermelden. Zo werden 54.896 namen op de wanden van de poort aangebracht. De 34.957 namen van het laatste jaar werden vermeld op het Tyne Cot Memorial bij Passendale en op een gedenkteken bij Ploegsteert.
 

De Last Post

De Meensepoort werd onthuld op 24 juli 1927 door veldmaarschalk Plumer in aanwezigheid van Koning Albert. De plechtigheid werd rechtstreeks door de BBC uitgezonden. Klaroenspelers van de Somerset Light Infantry speelden de Last Post. Die melodie zou vanaf 11 november 1929 dagelijks stipt om 20 u onder de gewelven van de Meensepoort worden geblazen, nu door de klaroeners van de Stedelijke Brandweer van Ieper. Enkel gedurende de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een onderbreking, maar dan werd de traditie in ere gehouden in het kleine plaatsje Brookwood net buiten Londen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht Adolf Hitler een bezoek aan Ieper en de Meensepoort. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij als korporaal in de streek gevochten. Nu voerde zijn bezoek hem o.m. langs het Duitse oorlogskerkhof in Langemark, en ook naar de Meensepoort in Ieper.
 

links

website The Last Post Association

 

Meest gelezen