De Watergroep heeft aan de Nijvelsesteenweg in Halle een tijdelijke waterbehandelingsinstallatie geplaatst.
Foto: Ingrid Depraetere

De Watergroep dringt PFAS-waarde in kraantjeswater in Halle terug

In Halle wordt vandaag een installatie in gebruik genomen die de kwaliteit van het kraantjeswater moet verbeteren. De Watergroep wil zo de PFAS-vervuiling in het water verminderen. Momenteel zitten er minder PFAS in het drinkwater dan de toekomstige Europese norm dicteert, maar de waarden liggen toch hoger dan het bedrijf zou willen.

Wat zijn PFAS?

PFAS zijn chemische stoffen die zich kunnen opstapelen in het menselijk lichaam wanneer ze in te hoge concentraties voorkomen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn. Deze "forever chemicals" staan in de belangstelling sinds het schandaal rond 3M.

Officieel geldt voor kraantjeswater nog de huidige Europese richtlijn, die stelt dat tegen 2026 maximaal 100 nanogram per liter toe­gelaten is voor de som van 20 verschillende PFAS. "In het water dat De Watergroep levert in Sint-Rochus, Essenbeek en Buizingen (Halle) meten we tussen de 70 en 80 nanogram per liter", zegt Kathleen De Schepper van De Watergroep.

Het drinkwater voldoet dus aan de huidige Europese normen, maar niet aan de meest recente - en strengere - aanbevelingen die de Vlaamse Milieumaatschappij nu al hanteert. "Er is dus geen gevaar. Toch willen we het water zuiveren, want we proberen met De Watergroep onder de 50 nanogram per liter te blijven", zegt De Schepper.

Daarom heeft het waterbedrijf langs de Nijvelsesteenweg in Halle een tijdelijke waterbehandelingsinstallatie geplaatst. Die wordt vandaag in gebruik genomen. "Na de extra waterbehandeling verwachten we ruim onder de 50 nanogram te zitten."

3 kilometer extra leiding

De extra waterbehandelingsinstallatie is een tijdelijke oplossing om de PFAS-concentraties terug te dringen. Op langere termijn doet De Watergroep enkele grotere aanpassingen in het leidingnetwerk van Halle. "Vanaf 2025 wordt het water voor Halle via een andere weg toegeleverd. Dat water heeft een lagere PFAS20-concentratie van ongeveer 30-40 nanogram per liter.

Hiervoor moet het waterbedrijf in totaal iets meer dan 3 kilometer extra leiding aanleggen. Ook moeten er nog aanpassingen gebeuren aan de pompinstallatie van het waterreservoir Malheide in Halle. De Watergroep plant om de nieuwe waterleiding ten laatste tegen einde 2025 in dienst te nemen.

Meest gelezen