Een volwassen kievit met een pasgeboren kuikentje
Foto: Alex Boogaerts

Vrijwilligers speuren naar bedreigde kieviten in Kiewit met drones 

In Hasselt en Zonhoven proberen vrijwilligers van de werkgroep 'Vanellus' om kieviten te beschermen met drones. Het aantal kieviten wordt elk jaar kleiner en de vogelsoort is met uitsterven bedreigd. Met de drones kunnen de vrijwilligers met behulp van warmtebeeldcamera's de vogels spotten en aanduiden, waardoor landbouwers er rekening mee kunnen houden. 

De werkgroep 'Vanellus' is al ruim 2 jaar bezig met het opsporen van kieviten. Dat is een weide- en akkervogel die vooral te herkennen is aan zijn kuifje en zijn kenmerkende roep. De vogel is met uitsterven bedreigd en daar willen de 20 vrijwilligers van 'Vanellus' iets aan doen.

"De kievit is enorm achteruitgegaan in Kiewit, dus in de buurt van Hasselt en Zonhoven", vertelt Freddy Vandebergh van de werkgroep. "De vogel is gezakt tot de voorlaatste plaats van de rode lijstsoorten, soorten die met uitsterven bedreigd worden. Niet enkel bij ons is dat zo, ook in andere landen zijn er steeds minder kieviten. Daar wordt op geschoten voor het vlees of ze worden gevangen genomen."

De vrijwilligers gebruiken de kievit ook als indicatie voor andere bedreigde vogelsoorten. De vrijwilligers vermoeden dat het aantal akker- en weidevogels afneemt door de nieuwe landbouwmethoden.

"Als je een kievit spot, zul je er ook nog andere akkervogels aantreffen die ook bedreigd zijn. De akkers en de weiden worden tegenwoordig veel vaker gemaaid, dus hebben nesten van akker- en weidevogels veel minder kans op overleven. Ook de kievit is oorspronkelijk een akkervogel en heeft het dus moeilijk", zegt Vandebergh.

Vogels spotten met warmtebeeldcamera's

Oorspronkelijk gingen de vrijwilligers zelf op pad om kieviten te spotten, maar nu zetten ze drones in die met warmtebeeldcamera's de vogels kunnen opsporen. De groep schakelt daarbij de hulp in van een dronepiloot.

Als de camera oplicht met rode of oranje kleuren, zit er een vogel
Foto: Alex Boogaerts

"Dat opsporen moet vroeg gebeuren en de zon mag nog niet tevoorschijn komen, want anders zijn de kleuren niet duidelijk. Wanneer de warmtebeeldcamera oplicht met rode en oranje kleuren, zoomen we in zodat we de vogel kunnen verifiëren. We kunnen dan exact zeggen waar er nesten zijn, hoeveel eieren erin liggen en of de kuikens er al zijn uit gekropen. We schrikken ervan hoeveel soorten vogels we al zijn tegengekomen met deze methode", legt Vandebergh uit.

De resultaten voor dit jaar zijn nog niet goed. Het gaat om 4 nesten en dus maximaal 16 jonge kuikens. "Het weer is de afgelopen maanden wel goed geweest met veel natte akkers, wat in het voordeel speelt van de broedende nesten. Dus ik hoop dat het nog verbetert. De nesten zijn nu al aan het uitkomen en we hebben ook al een aantal kuikens kunnen spotten."

Er worden steeds minder jonge kieviten gevonden
Foto: Alex Boogaerts

Wanneer de vrijwilligers nesten spotten, gaan ze ter plaatse om die aan te duiden met stokjes. "We plaatsen een drietal meter van het nest stokjes van 1 meter hoog om voor de landbouwers aan te duiden waar de nesten zijn. Met de drone kunnen we ook coördinaten opnemen die we kunnen delen zodat de landbouwers rekening kunnen houden met de nesten. We hopen dat dit systeem werkt om de akkervogels, met bijzonder de kievit, te redden", zegt Vandebergh nog.

Meest gelezen