De boeken van de week: de moeder van Bart Moeyaert, een biografie voor de jarige Marc de Bel en een kinderboek over Europa

Een driedaagse citytrip met zijn moeder naar Parijs vormt de leidraad in een zeer persoonlijk boek van Bart Moeyaert. Jasper Van Loy verrast zijn jeugdidool Marc de Bel met een biografie. 'Monsieur Hawarden' van Filip De Pillecyn verschijnt opnieuw met een voorwoord van Tom Lanoye en met historisch onderzoek van Annick Lesage naar het waargebeurde verhaal. Voor jonge lezers brengt Europakenner Rob Heirbaut samen met zijn jeugdvriend Danny De Vos spannende verhalen over Europa. Dit zijn de boeken die VRT NWS deze week tipt. 

1. Bart Moeyaert schetst het portret van zijn moeder in 'Een ander leven'’

Bart Moeyaert staat stil bij wie zijn moeder was in het autobiografische 'Een ander leven' (Privé-domein - uitgeverij De Arbeiderspers).  De citytrip naar Parijs die hij samen met haar maakte in 1996 vormt de leidraad in zijn meest persoonlijke boek tot nu toe en dat ondertussen al aan een tweede druk toe is. 

Een vrouw tussen 8 mannen

Drie dagen Parijs was een cadeautje van Moeyaert voor de 70ste verjaardag van zijn moeder. Ze lopen er arm in arm - er staan foto's van in het boek - en hij voelt zich heel erg verbonden met zijn moeder. "Vanuit die drie dagen heb ik ons verhaal proberen te vertellen", licht hij toe op Klara.

De titel heeft verschillende lagen: het verwijst enerzijds naar het andere leven van Moeyaert waar zijn moeder niets vanaf wist en anderzijds naar hoe weinig hij wist van haar: de ontmoeting met een Amerikaanse toeriste die de hele wereld heeft gezien en waarmee zijn moeder aan de praat geraakt, ontglipt haar de opmerking dat ook zij zo'n leven had kunnen gehad hebben. 

Het is een wake-up call voor wie het leest om zolang je ouders leven nog veel te vragen en te praten 

Katelijne Boon, Klara-presentator

Voor dit boek dook Moeyaert in het familiearchief met foto's, briefwisseling en heel veel mappen. Op twee jaar tijd verloor Moeyaert zowel zijn vader als moeder, na een periode van dementie. In het boek probeert hij vorm te geven aan zijn rouw door het leven van zijn vader en moeder te schetsen. "Ik heb huilend voor de computer gezeten."

Op 21 mei brengt VRT Canvas de documentaire 'De vier seizoenen van Bart Moeyaert' waarin de auteur gedurende twaalf maanden wordt gevolgd: een intimistisch portret van de schrijver in het jaar waarin hij 40 jaar auteurschap viert. 

2.Fan Jasper Van Loy schrijft met 'Belhamel' de biografie van zijn jeugdidool Marc de Bel"

Jasper Van Loy, journalist bij De Morgen en Humo, schreef de biografie van zijn jeugdidool Marc de Bel: 'Belhamel. Hoe Marc de Bel de populairste jeugdschrijver van Vlaanderen werd' (uitgeverij Houtekiet). Het waren de boeken van De Bel die de liefde voor taal en literatuur bij Van Loy hebben aangewakkerd. 

Een jongensdroom die uitkomt

De kiem voor de biografie werd gelegd tijdens een bezoek van de kleine Jasper, geboren in 1994, aan de boekenbeurs in Antwerpen. De Bel had er een voorstelling voor een volle zaal en hij had Jasper, samen met zijn familie uitgenodigd. Hij riep Jasper op het podium. "Het was voor hem een complete verrassing. Hij wist veel meer over mezelf dan ikzelf en ik benoemde hem tot mij biograaf, als grap", vertelt De Bel hierover in De Afspraak.  

Daarna hielden Van Loy en De Bel contact. Op zijn twaalfde schreef hij samen met De Bel het kinderboek 'Het superkinddrankje'. Ondertussen heeft Van Loy als journalist van schrijven zijn beroep gemaakt. En nu is er de biografie. "Zo'n drietal jaren geleden dacht ik: Marc wordt er 70 en dat moet mij genoeg tijd geven om de biografie te schrijven", licht Van Loy toe.

3 generaties lezers

Ondertussen zijn al 3 generaties opgegroeid met de avonturen uit de succesvolle reeksen van 'Blinker', 'De zusjes Kriegel' en 'De Boeboeks'. Zelf ontdekte Van Loy heel wat interessante weetjes over zijn idool, die hij deelt in 'Belhamel': "Ik heb nooit beseft hoe revolutionair het was om begin de jaren 90 van je uitgever te eisen dat het boek op milieuvriendelijk papier gedrukt moest worden."

Bekijk: "Je moet je iconen eren als ze nog leven" - Jasper Van Loy in Laat op VRT 1

Videospeler inladen...
3.In 'Monsieur Hawarden' van Filip De Pillecyn verschijnt opnieuw met historisch onderzoek van Annick Lesage

In 1935 schreef Filip De Pillecyn de novelle 'Monsieur Hawarden'. Het verhaal is nu opnieuw uitgegeven (bij Tzara) met een voorwoord van Tom Lanoye en historisch onderzoek van Annick Lesage naar de identiteit van de mysterieuze Hawarden uit het boek.  

De zoektocht naar de echte 'Monsieur Hawarden'

Klara-podcastmaker Annick Lesage is al lang in de ban van het verhaal van 'Monsieur Hawarden'. De Hawarden uit de novelle van De Pillecyn is een pseudoniem en niet de naam van de persoon die echt heeft bestaan. Hawarden is een elegante man die op een dag met een koets aankomt in het Waalse dorp Ligneuville. "Gaandeweg ontdek je in het boek dat het helemaal geen man is, maar een vrouw zou zijn geweest", vertelt Lesage op Klara. Pas op het doodsbed is het duidelijk dat het om een vrouw gaat. 

Aangenomen werd dat 'Monsieur Hawarden' ondergedoken leefde en zich verkleedde als man om te ontsnappen aan het gerecht. Maar volgens Lesage wist De Pillecyn meer, maar kon hij in het katholieke Vlaanderen in 1935 niet met de theorie van een transman op de proppen komen. 

Mysterie opgelost?

In Ligneuville kan je het graf van 'Monsieur Hawarden' nog bezoeken. 'Hij' ligt er begraven onder de naam Meriora GillibrandLesage vertelt dat de steenkapper een fout heeft gemaakt en dat de echte naam Mary Megliora Gillibrand is. Ze was een Engelse en geen Française uit Parijs, zoals in de roman wordt beweerd. 

Maar het mysterie blijft. De zoektocht die Lesage begon in 2013 gaat door: "Ik wil de echte waarheid boven water krijgen", vertelt ze en nodigt de lezers uit mee te speuren. De nieuwe uitgave van 'Monsieur Hawarden', met illustraties van Reinhart Croon, ligt vanaf 15 mei in de winkel.

4.Rob Heirbaut brengt spannende verhalen over Europa in kinderboek 'Het geheim van Europa'

Europakenner en VRT NWS-journalist schreef samen met zijn schoolkameraad en jeugdauteur Danny De Vos een kinderboek met verhalen die de complexe werking van Europa eenvoudig duidelijk maken. De tekeningen in 'Het geheim van Europa' (uitgeverij Infodok) zijn van Leslie Saurus.  

Dagelijks in het nieuws

"Kinderen horen vaak in het nieuws de naam Europa vallen als het gaat over migratie, defensie, de boerenprotesten en de verkiezingen die eraan komen", vertelt Heirbaut op Radio 1. Er moet heel veel en er mag ook heel veel niet van Europa. Wie is dat Europa? Het lijkt wel een geheim, dat Heirbaut samen met zijn goede vriend en jeugdauteur Danny De Vos ontrafelt in een boek met spannende verhalen en boeiende weetjes over Europa. 

Fragment uit 'Het geheim van Europa' - Tekening van Leslie Saurus

LUISTER: Rob Heirbaut in De ochtend op Radio 1

Meest gelezen