Videospeler inladen...

Uitgelegd: hoe worden de ministerposten verdeeld in een nieuwe federale regering?

Hoe gaat de verdeling van de ministerposten in de federale regering in zijn werk? Pieterjan De Smedt van "Terzake" legt het uit. 

Welke partij krijgt welke bevoegdheid? Daarover wordt nu nog onderhandeld tussen de zogenoemde Vivaldi-partijen: de socialisten (PS en SP.A), de liberalen (Open VLD en MR), de groenen (Ecolo en Groen) en de christendemocraten van CD&V.

Bekijk en/of ga verder: Politiek journalist Pieterjan De Smedt legt de verdeling van de ministerposten uit in 2 minuten. Noot: deze video werd op 18 september, in volle onderhandelingen gemaakt, maar is nog steeds relevant.

Videospeler inladen...

Puntensysteem

De verdeling is gebaseerd op een puntensysteem -het systeem D'Hondt- waarbij iedere partij een “budget” krijgt om posten op te “kopen”: hoe meer zetels een partij gekregen heeft bij de verkiezingen, hoe meer posten een partij kan claimen.

Niet alleen de partijen hebben een waarde, ook aan de verschillende posten hangt een prijskaartje: hoe belangrijker de functie, hoe meer die waard is.

Zo is de post van de premier 1,5 punt waard binnen het systeem. Ook de vicepremiers en de eurocommissaris zijn zoveel waard. Een “gewone” ministerpost telt voor 1 punt, net als het zitje van de Kamervoorzitter. Dat van de Senaatsvoorzitter is maar een half puntje waard. Hetzelfde geldt voor de posten van staatssecretarissen. Bij de verdeling telt ook de inhoud van de bevoegdheden mee. Zo is Volksgezondheid populairder dan de Regie der Gebouwen.

Ondanks het puntensysteem is de verdeling geen absolute wiskunde; er kan nog onderhandeld worden. Stel dat Paul Magnette als kopstuk van de grootste partij in de regering het premierschap zou afstaan aan Alexander De Croo (Open VLD), dan kan dat gecompenseerd worden met andere belangrijke bevoegdheden. 

Meest gelezen