Herbeleef liveblog staking ACOD: "Actiedag is geslaagd", zegt de vakbond 

De socialistische overheidsvakbond ACOD houdt een zogeheten "reactiedag" tegen de regeringsplannen voor besparingen op onder meer pensioenen en investeringen. Er is heel wat hinder voor het openbaar vervoer en op de weg was het vanmorgen uitzonderlijk druk. De ACOD zelf beschouwt de actie is als geslaagd.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

"De avondspits zal vroeger beginnen"

Videospeler inladen...

Premier Michel: "Is deze staking relevant?"

Videospeler inladen...

100 ACOD-militanten voeren actie aan woning Waalse minister Di Antonio

Een honderdtal militanten van ACOD Mons-Borinage heeft actiegevoerd voor de privéwoning van Waals minister van Transport, Milieu en Ruimtelijke Ordening Carlo Di Antonio (CDH) in Dour.

De minister was niet thuis toen de manifestanten rollen toiletpapier naar de woning gooiden en borden neerzetten bij de woning, met opschriften als "de MR en CDH moeten meteen stoppen met hun beleid van enorme verwoestingen binnen onze openbare diensten".

"De maatregelen die de Waalse regering aan het nemen is, zijn niet beter dan die van de federale regering. Daarom hebben we hem als doelwit gekozen", aldus Laurent Dufrasne van ACOD.

De woordvoerder van Di Antonio laat weten dat de vakbonden ervan op de hoogte werden gebracht dat de minister sinds zondag niet thuis was. "De minister betreurt deze onaangekondigde actie, die nodeloos de politie heeft gemobiliseerd", klinkt het.

Liveblog staking ACOD: Treinverkeer "matig tot zwaar verstoord"

Ook stakerspost aan Wetstraat 16

Een veertigtal ACOD-militanten heeft een stakerspost opgezet aan Wetstraat 16, waar de ambtswoning van premier Charles Michel (MR) gevestigd is. Dat meldt federaal secretaris van ACOD Brussel, Rudy Janssens.

De manifestanten staken een bord in brand met de gezichten van verschillende leden van de regering, waaronder dat van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in het midden van een loterijwiel. Ze deden dat om de politieke keuzes van de regering aan te klagen. Op het bord stond de boodschap "Met hen  verlies je".

"We willen dat de regering de bloeding stopt die ze heeft veroorzaakt binnen de openbare diensten", aldus Janssens. "De burgers gaan een hoge prijs betalen."

Pendelaars nemen voorzorgen, hinder op het spoor beperkt

Videospeler inladen...

ACOD-voorzitster Chris Reniers: "Actie is geslaagd"

De vakbondsactie is geslaagd, zegt voorzitster Chris Reniers van ACOD. "Hoewel we de enige vakbond zijn die staakt, ligt het aantal deelnemers in een aantal diensten hoger dan we hadden verwacht", zegt ze. De reactie van de werkgevers vindt de vakbondsvrouw "heel erg overdreven" en ook de N-VA krijgt een veeg uit de pan.

"In de gevangenissen is de opvolging bijna unaniem. Bij De Lijn zie ik een aantal depots waar 60 à 70 procent van de bussen niet rijdt. Bij het spoor is de actie eveneens een succes, ook al rijden er wel wat treinen. In de havens zijn er ook acties, waardoor er bijvoorbeeld genoeg volk is voor één sluis maar niet voor twee. En ook in de administratie, de zorgcentra en de crèches wordt de actie goed opgevolgd, vooral in de grote steden."

De boodschap van Reniers aan de regering is dat ze terug moet inzetten op openbare diensten. "Dat betekent: voldoende financiële middelen en een goede dienstverlening aan de burger. Men moet weer respect hebben voor het personeel, genoeg mensen inzetten en zorgen voor een waardig pensioen", klinkt het. Verder moet de regering volgens de vakbondsvrouw niet langer praten over een minimale dienstverlening, maar in de plaats proactief werken en inzetten op onderhandelingen en sociale dialoog.

Werkgeversfederatie VBO noemde de ACOD-actie "een politieke staking" en becijferde de economische schade van de spoorstaking op 40 miljoen euro. "Ik zit al vele jaren in het vak en telkens als er een dag staking is, doet men alsof wij verantwoordelijk zijn voor het failliet van België", reageert Reniers. "Ik begrijp dat het niet leuk is om in de file te staan, maar ik sta vaker in de file door ongevallen en overladen vrachtwagens dan door een staking. In de reactie van de werkgevers zit heel veel overdrijving."

Ook de N-VA krijgt slechte punten van ACOD. Die partij wil snoeien in de subsidies aan de spoorbonden. "Ze richten zich weer enkel op de NMBS en Infrabel, terwijl dezelfde situatie ook bestaat bij grote en middelgrote bedrijven in de privésector. Dit is opnieuw een gebrek aan respect voor het personeel van de NMBS", zegt Reniers. Ze wijst erop dat de vakbonden met het geld ook vorming en opleiding regelen en zorgen voor de doorstroming van informatie. "Dat is de gewoonste zaak ter wereld", besluit ze.

Recordfile op snelwegen en gewestwegen

De staking van de socialistische vakbond was goed voelbaar op de weg. We hebben de drukste ochtendspits van het jaar achter de rug.

Videospeler inladen...

Beperkte gevolgen voor werking openbare diensten in Vlaams-Brabant

Op enkele uitzonderingen na heeft de reactiedag weinig gevolgen voor de werking van de openbare diensten in Vlaams-Brabant. De impact is het meest voelbaar in het openbaar vervoer, Leuven-Centraal en de trafiek op het kanaal Brussel-Schelde en in mindere mate ook in de stadsdiensten in Leuven.

"We hebben dinsdag stakingsposten georganiseerd aan de gevangenis van Leuven-Centraal, het stadskantoor in Leuven en de sluis in Zemst. In Leuven-Centraal gingen slechts drie van de 35 cipiers aan het werk. Door de blokkade van de sluis ligt de trafiek op het kanaal Brussel-Schelde plat. Ook in het Leuvense stadskantoor ging een deel van het personeel niet aan het werk. Wat het openbaar vervoer betreft rijdt slechts 50 procent van de chauffeurs in Leuven", aldus vakbondssecretaris Willy Peeters (ACOD).

Musea, scholen en vuilnisophaling in Brussel ondervinden hinder

De reactiedag van de ACOD beïnvloedt ook de werking van verschillende Brusselse instellingen. Zo zijn er vier musea gesloten vanwege een personeelstekort. De dienstverlening bij Net Brussel is eveneens aangetast door de staking en in de scholen van het Brusselse GO-onderwijs blijven vooral de leerlingen thuis.

Binnen de groep van Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis blijven dinsdag het Jubelparkmuseum en de Hallepoort gesloten. Al het aanwezige personeel wordt in het Muziekinstrumentenmuseum ingezet. Door personeelsgebrek is binnen de Belgische Musea voor Schone Kunsten ook beslist het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum uitzonderlijk te sluiten. Het Magritte Museum, het Old Masters Museum en het Fin-de-Siècle Museum zijn wel open. De Bozar en het MIMA laat weten dat de enkelingen die afwezig zijn geen invloed hebben op hun werking. In het Museum voor Natuurwetenschappen kon de opening van de nieuwe tentoonstellingen Apenstreken gewoon doorgaan.

Bij Net Brussel is de vuilnisophaling gedeeltelijk verstoord in zo goed als het hele Brusselse gewest. Er wordt aan de inwoners gevraagd om hun witte, blauwe en oranje zak bij de volgende ophaling buiten te zetten. De containerparken Noord en Zuid zullen vanaf 13.30 uur volledig gesloten zijn. Na een eerste rondvraag bij een kwart van de zestig scholen van het Brusselse gemeenschapsonderwijs GO! blijkt dat slechts helft van de leerlingen naar school is gekomen. De leerkrachten zijn wel voor 80 à 90 procent aanwezig.

Ook bij Audi staking tegen regeringsbeleid

Bij Audi Vorst ligt de productie stil door een actie van de socialistische vakbond. De ingang voor het personeel is geblokkeerd. De vakbond beklemtoont dat de actie niet gericht is tegen de directie van Audi. 

Videospeler inladen...

ACOD deelt snoep en soep uit in Gent

In Gent heeft een honderdtal actievoerders van de ACOD zich verzameld onder de stadshal om actie te voeren tegen het besparingsbeleid van de regering-Michel. "De oproep is gevolgd bij de lokale en regionale besturen in Gent, Sint-Niklaas en Ronse", zegt bestendig secretaris Dirk Van Himste van ACOD. De actievoerders trekken ook naar het stadhuis om het stadsbestuur 508 lolly's te overhandigen. "Om de bittere pil weg te slikken", klinkt het.

Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans vernietigde in augustus de statutaire benoeming van zo'n 508 Gentse stadsambtenaren omdat de procedure niet wettelijk zou verlopen. "Met deze zoete lolly's willen we het Gentse stadsbestuur een hart onder de riem steken", zegt Van Himste. De actie staat in het teken van sterke openbare diensten, met een belangrijke klemtoon op het pensioendossier.

"De collega's van ACV Openbare Diensten en VSOA doen helaas niet mee. De dossiers die op tafel liggen, zoals de berekening van pensioenen voor mensen met een gemengde loopbaan, zijn dan ook erg moeilijk", zegt Van Himste. "Op een of andere manier zijn ze akkoord gegaan met de hervorming." De vakbond deelt onder de slogan "de regering verarmt, het ACOD verwarmt" ook nog soep uit aan voorbijgangers en militanten.

Vooral in Wallonië hinder bij bpost

Bij bpost veroorzaakt de staking van ACOD vooral in het zuiden van het land hinder. Dat blijkt uit cijfers van bpost. In Vlaanderen zijn een stuk meer postkantoren open en deden de postbodes ook meer bedelingsrondes. De krantenbedeling verliep grotendeels zoals normaal.

Ruim vier op de vijf postkantoren zijn open, zegt bpost. In de Vlaamse provincies zijn er weinig gesloten kantoren. In Wallonië is dat anders: in Waals-Brabant zijn alle kantoren open, maar in Henegouwen, Luik en Namen gaat het maar op 60 à 70 procent. Dat geldt ook voor Brussel.

De vakbond zegt dat de actie goed opgevolgd wordt bij bpost. Maar het bedrijf ziet nog een reden voor de sluitingen: vooral in landelijke gebieden kan het zijn dat een postkantoor dicht is omdat het personeel er niet geraakt door problemen bij het openbaar vervoer, stelt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Ook bij de postbedeling is de hinder het grootste in het zuiden van het land. In Namen is 60 procent van de rondes niet gedaan, in Luik en Luxemburg 50 procent. In Vlaanderen is de hinder het grootst in Limburg, waar 33 procent van de postrondes niet gebeurd is. Bpost geeft prioriteit aan pakjes.
   

"Veel treinen rijden omdat ze leden van andere vakbonden hebben ingezet"

De hinder op het spoor valt mee, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "Als we kijken naar heel het land, reden 6 op de 10 treinen. In Vlaanderen was de hinder het grootst in Kortrijk." Dat de treinen relatief vlot rijden, komt volgens Michel Abdissi, van de Franstalige socialistische vakbond CGSP, doordat leden van andere vakbonden het werk hebben overgenomen.

Videospeler inladen...

Weinig hinder in rechtbank van Brugge, geen impact in Tongeren en Hasselt

De staking in de gevangenissen heeft in de rechtbank van Brugge voor weinig hinder gezorgd. Geen enkele gedetineerde werd naar de rechtbank overgebracht, maar slechts enkele advocaten vroegen om de zaak van hun cliënt uit te stellen. In de rechtbank van Tongeren is niets te merken van een staking. Er zijn geen stakende rechters, en er waren dinsdag sowieso geen overbrengingen van gevangenen voorzien. En ook in Hasselt heeft de zitting van de correctionele rechtbank niet te lijden onder de vakbondsactie. Ze begon enkel later omdat een advocaat uit het Antwerpse vertraging had opgelopen in het verkeer.

Stakingspost en alternatieve acties bij VRT

Bij de VRT staat aan de ingang een stakingspost van een twintigtal mensen. "De mensen die willen werken, worden niet tegengehouden, maar wel via folders geïnformeerd over de reden waarom we actie voeren", zegt secretaris van ACOD-VRT Wies Descheemaeker. De vakbond voert ook alternatieve acties. Zo worden verschillende grote poppen verspreid over andere stakingsposten.

"We hebben 77 poppen gemaakt, die de 77 mensen symboliseren die er tekort zijn bij de VRT, maar ook bij alle andere openbare diensten", aldus Descheemaeker. De poppen werden de voorbije maanden al meegenomen bij verschillende acties, en vandaag worden ze verspreid over de verschillende posten. De VRT liet eerder al weten dat er onderling afspraken gemaakt zijn dat de uitzendingen niet in het gedrang zullen komen door de acties. Volgens woordvoerder Hans Van Goethem zijn er geen signalen dat er wel een impact zou zijn.

Volgens Descheemaecker zal het pas in de loop van de namiddag en avond, wanneer de programma's worden opgenomen, duidelijk worden of er een impact is. "Het is altijd mogelijk dat er bijvoorbeeld onvoldoende cameramensen zijn door de staking", zegt hij.

NMBS: "Het gaat minder goed dan vanmorgen"

Bij de NMBS rijden nog ongeveer de helft van de treinen. De hinder is dus wat groter geworden, erkent woordvoerder Dimitri Temmerman. Bij De Lijn in Vlaanderen is er nog altijd vooral hinder op de stadsnetten. In Brussel rijden er geen stadsbussen, en daar is ook maar 1 metrolijn en 6 tramlijnen.

Station Gent Sint-Pieters: beperkte hinder

Treinreizigers in Gent reageren gelaten. Voor sommigen is het zoeken naar een manier om op hun bestemming te geraken. Anderen ondervinden weinig hinder van de vakbondsactie.

Videospeler inladen...

Liveblog staking ACOD: Treinverkeer "matig tot zwaar verstoord"

Dat we tot 67 jaar moeten werken, dat is niet meer houdbaar. Ik ben zelf 54 jaar en al 34 jaar bezig.  

Eenv vakbondsmilitant op de bijeenkomst van de ACOD in Hasselt

Men gijzelt mensen die gewoon de trein willen nemen om naar hun werk of naar school te gaan, voor een puur politieke discussie.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Beperkte hinder door stakers op het spoor in 's Gravenbrakel, Hamoir en Vorst

Er zijn vanmorgen mensen op de sporen gesignaleerd in 's Gravenbrakel (provincie Henegouwen), Hamoir (Luik) en Vorst (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Dat meldt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. De acties hadden weinig of geen gevolgen voor het treinverkeer.

"Vanaf dat we op de hoogte zijn dat er stakers op de sporen staan, spelen we kort op de bal en reageren we adequaat",  zegt Baeken. Hij benadrukt dat Infrabel daarmee het recht op staken niet wil afnemen, maar wel ingrijpt om de veiligheid op het spoor te garanderen. Vorige week raakte bekend dat stakers die spoorwegen of seinhuizen bezetten, een dwangsom van 1.000 euro opgelegd kunnen krijgen. Infrabel had daarvoor een verzoekschrift ingediend bij het gerecht en een positief antwoord gekregen.

Een opvallende tweet van de ACOD:

"Qua volk valt het mee, op de weg is het erg druk"

Op de bussen van De Lijn is het niet direct drummen aan het station van Leuven. Bij het binnenrijden van de stad is er wel veel file.

Videospeler inladen...

Update NMBS: Twee derde van de treinen rijdt in Vlaanderen

De situatie voor het treinverkeer blijft stabiel. Zowat twee op de drie treinen rijden in Vlaanderen. Alle lijnen worden bediend, al moeten reizigers dus wel rekening houden met vertragingen en afgeschafte treinen. Vooral van en naar Kortrijk is de hinder groot.

Geen gedetineerden overgebracht naar raadkamer in Turnhout

Door de stakingsdag zijn er geen gedetineerden overgebracht naar het gerechtsgebouw in Turnhout. Normaal had een vijftiental gedetineerden overgebracht moeten worden omdat ze voor de raadkamer moesten verschijnen met het oog op hun verdere aanhouding of voorwaardelijke vrijlating. De aanwezigheid van verdachten is normaal vereist voor de raadkamer. Door de stakingsactie werden de dossiers uitzonderlijk behandeld zonder dat de verdachten aanwezig waren. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten.

Stakingspiket aan de sluis van Wijnegem

Aan de sluis in Wijnegem in de provincie Antwerpen worden geen binnenschepen versast. De sluiswachters protesteren tegen de besparingen. In Limburg liggen ook de sluizen van Ham en Hasselt stil door de staking.

Videospeler inladen...

FOTO: Vertragingen op het grote scherm in Brussel-Centraal

Geen productie bij Audi in Brussel

De staking door de socialistische vakbond in de openbare sector krijgt in Wallonië en Brussel her en der ook navolging in de privésector. Zo ligt de productie bij Audi in Brussel lam, meldt de socialistische vakbond. De directie bevestigt het bericht. "Sommige ingangen van de fabriek zijn door de vakbonden volledig afgesloten, aan andere ingangen worden mensen binnengelaten", zegt een woordvoerder.
   

FOTO: ACOD-militanten verzamelen in Hasselt

Een grote betoging in Brussel is er niet, maar de  ACOD en de Limburgse afdeling van het ABVV verzamelen wel in Hasselt voor een korte betoging en enkele toespraken. Er zijn zo'n 300 aanwezigen.

Ik snap niet dat ACV en VSOA hier niet zijn.

Preben Verniers, ACOD

 

Aan de stakerspost aan de gevangenis van Gent is er weinig begrip voor de christelijke en de liberale vakbond, die afwezig zijn.

Videospeler inladen...

Het VBO pakt op Twitter uit met de campagne #hadik40miljoen, een verwijzing naar hun berekening van de kostprijs van de staking voor de Belgische economie:

Drukte neemt af: nog 140 kilometer file

Op de meeste plaatsen is de verkeersdrukte intussen afgenomen.  Op dit moment staat er nog zo'n 140 kilometer file.  Vooral rond Brussel en Antwerpen is het nog druk. Van Lummen naar Antwerpen is het nog drie kwartier aanschuiven.

Met  het openbaar vervoer naar de VRT: zo ging dat vanmorgen

Op de weinige trein-, tram- en metrolijnen die bediend werden in Brussel, was het vanmorgen rustiger dan normaal. Het was ook langer wachten.

Videospeler inladen...

Weinig hinder voor Antwerpse haven, wel voor binnenvaart

De Antwerpse haven ondervindt weinig hinder van de actiedag van de socialistische overheidsvakbond.  "De Kieldrecht-, Berendrecht- en Zandvlietsluis zijn operationeel, maar andere sluizen liggen er momenteel uit. Dat leidt tot beperkte hinder. We horen dat er twee schepen voor anker liggen door de beperkte sluiscapaciteit. Dat lijkt al bij al redelijk mee te vallen. Laten we hopen dat het zo blijft", zegt Stephan Vanfraechem, directeur van Alfaport-Voka.

De beloodsing naar de haven lijkt voorlopig ook weinig of geen hinder te vinden. Enerzijds is er volgens ACOD-secretaris Eddy Hendryckx (vandaag) beperkte scheepvaart, anderzijds zijn er niet veel loodsen van socialistische signatuur aan de beurt om schepen te beloodsen. "Er zijn er een aantal en die werken volgens het boekje", aldus Hendryckx. Dat kan inhouden dat loodsen stipt hun rustperiode maximaal opnemen.
De binnenvaart heeft wel wat hinder van de actie.

Doordat er een aantal sluizen in de Antwerpse haven niet worden bediend, moet het binnenvaartverkeer rondvaren. Ook op het Albertkanaal is er hinder door acties. "Op drie sluizen, Wijnegem, Ham en Hasselt, is er geen schutting (versluizing, red.) mogelijk. We hebben er nog geen zicht op hoe lang dat gaat duren", zegt Lilianne Stinissen, woordvoerder van beheerder De Vlaamse Waterweg.

Voka: "ACOD zet zichzelf buiten spel"

 Werkgeversorganisatie Voka haalt scherp uit naar de ACOD. "Het zijn opnieuw de burgers en in eerste instantie de medewerkers van bedrijven, die het eerste slachtoffer zijn van deze staking", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. "De vakbond zet zich door haar gedrag buiten spel. In plaats van de dialoog kiezen ze ervoor heel wat gewone burgers te hinderen. Dit is onverantwoord: de burgers worden getroffen om de ambtenaren te beschermen. Het is hoog tijd dat de regering een minimale dienstverlening voor het openbaar vervoer organiseert."

Gevangenis Brugge: 90 procent van personeel niet aan het werk

Door de staking van het ACOD is deze morgen meer dan 90 procent van het personeel in de gevangenis van Brugge niet aan het werk gegaan. Dat bevestigt vakbondssecretaris Gino Hoppe. "Ik schat dat er maar een vijftiental personeelsleden aan de slag zijn gegaan", zegt hij. "Het gaat dan vooral om omkaderend personeel en niet om cipiers. Onze actie is schitterend opgevolgd. Het toont aan dat de malaise in de gevangenissen zeer groot is." Zoals wettelijk verplicht springt de lokale politie van Brugge bij om de dienstverlening in de gevangenis te garanderen. "Vandaag worden er daarvoor 24 personeelsleden ingezet. Komende nacht zijn dat er ongeveer de helft", klinkt het.

FOTO'S: In de metro van Brussel-Centraal is het een pak rustiger dan normaal. Het Brusselse openbaar vervoer is zwaar verstoord. Er is maar verkeer op één metrolijn en een 5-tal tramlijnen.

Grootste hinder voor treinverkeer van en naar Kortrijk

De grootste hinder voor het treinverkeer in Vlaanderen is er van en naar Kortrijk. Tussen Kortrijk en Gent en Kortrijk en Brussel reed tussen 7 en 8 uur minder dan de helft van de treinen, tussen Kortrijk en Brugge iets meer dan de helft, aldus Dimitri Temmerman van NMBS. Ook tussen Antwerpen en Essen rijden er minder dan de helft van de treinen. Algemeen bekeken rijden in Vlaanderen twee op de drie treinen.

Spoorwegnetbeheerder Infrabel laat nog weten dat drie van de 71 seinhuizen gesloten zijn: twee in de provincie Luik (Flémalle-Haute en Visé) en één in de provincie Henegouwen (Quévy). De andere seinhuizen zijn allemaal bemand, wat betekent dat Infrabel alle treinen die zich daar aanbieden, kan verwerken, aldus woordvoerder Thomas Baeken. In het zuiden van het land verloopt het treinverkeer moeizamer. Daar reed tussen 7 en 8 uur ongeveer 50 procent van de treinen.

Krant en normaal ook post in de brievenbus

De krantenbedeling is vanmorgen grotendeels normaal verlopen. Er zullen normaal ook brieven in de bus vallen en de meeste postkantoren zouden geopend moeten zijn. Dat zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Alleen in de regio Luik is er meer hinder.

Vanuit de sorteercentra zijn afgelopen nacht de helft van de brieven en pakjes vertrokken naar de distributiekantoren. Er ligt dus post klaar om bedeeld te worden. "We maken ons sterk dat er overal uitreiking zal zijn", aldus de bpost-woordvoerster. Zij verwacht voorts dat de meeste postkantoren ook de deuren zullen openen. Van Speybroeck voegt nog toe dat geen enkele bpost-site geblokkeerd is geworden. Aan vakbondszijde zegt ACOD'er Jacques Lespagnard dat de "reactiedag" goed opgevolgd wordt bij bpost.

Drukste ochtendspits in Vlaanderen voor 2017

Vanochtend is de drukste ochtendspits voor Vlaanderen van het jaar. Dat bevestigt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. Er staat momenteel nog meer dan 370 kilometer file. Op het drukste moment was dat bijna 400 kilometer.

N-VA wil dotatie van spoorbonden verlagen

De N-VA legt net vandaag een voorstel op tafel om de dotatie van de vakbonden bij het spoor te verlagen. De drie spoorbonden krijgen vandaag samen een dotatie van 10 miljoen euro per jaar. De socialistische vakbond ACOD-CGSP neemt de grootste hap uit dat budget. De rest vloeit naar de christelijke vakbond ACV Transcom en de liberale vakbond VSOA. De helft van het budget gebruiken zij om de vrijgestelde personeelsleden te betalen. De andere helft gaat naar de syndicale premies en de vorming van hun leden.

Omdat het spoor geen zicht heeft op het aantal leden die aangesloten zijn bij de vakbond, krijgen de vakbonden een dotatie op basis van het totaal aantal werknemers van het spoor, zowat 32.000 man, wat neerkomt op 125 euro per personeelslid. N-VA eist nu een nieuw, transparant systeem, gebaseerd op het aantal effectief aangesloten leden. In "De ochtend" wijst Kamerlid Inez De Coninck erop dat de hoge dotatie een middel was om de sociale vrede te bewaren, "maar daar is vandaag weinig van te zien".

ACOD-voorzitter Ludo Sempels benadrukt in De Morgen dat nog altijd 85 procent van de werknemers is aangesloten bij een vakbond. "De huidige berekening zit er dus niet ver naast." Regeringspartij CD&V vindt dat de financiering van de vakbonden ooit op tafel moet komen, maar niet nu. "Laten we eerst zorgen dat de sociale rust terugkeert", zegt Jef Van den Bergh. Open VLD wil het debat na de volgende sociale verkiezingen aangaan.

Update NMBS: situatie voor treinverkeer stabiel

De meeste treinen rijden in Vlaanderen, maar je moet er wel rekening met vertragingen en geschrapte treinen. Richting Brussel is de situatie als volgt:

  • Vanuit Gent: 3 op de 5 treinen rijden
  • Vanuit Antwerpen: 3 op de 4 treinen rijden
  • Vanuit Leuven: 2 op de 3 treinen rijden

Uitzonderlijk druk op de weg: 385 kilometer file

De combinatie van de stakingsdag en enkele ongevallen leidt tot lange files. Er staat iets na 8 uur al meer dan 385 kilometer file. "Veel pendelaars hebben het zekere voor het onzekere genomen en zijn al extra vroeg met de auto vertrokken", zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

Volg de actuele verkeersinformatie en reistijden op onze verkeerspagina.

Infrabel: Stakers op de sporen in 's Gravenbrakel en Hamois

Er zijn mensen op de sporen gesignaleerd in 's Gravenbrakel en Hamois. Dat meldt Thomas Baeken van spoorwegnetbeheerder Infrabel. De spoorwegnetbeheerder heeft daarop een deurwaarder en de politie gestuurd om hen te verwijderen. "Vanaf dat we op de hoogte zijn dat er stakers op de sporen staan, spelen we kort op de bal en reageren we adequaat", aldus Baeken.

Hij benadrukt dat Infrabel daarmee het recht op staken niet wil afnemen, maar wel ingrijpt om de veiligheid op het spoor te garanderen.  Vorige maand raakte bekend dat stakers die spoorwegen of seinhuizen bezetten, een dwangsom van 1.000 euro opgelegd kunnen krijgen. Infrabel had daarvoor een verzoekschrift ingediend bij het gerecht en een positief antwoord gekregen.

Het is hier normaal gezien heel druk, maar het is erg rustig nu. Brussel-Noord is een knooppunt voor het openbaar vervoer (van de MIVB) en dat ligt grotendeels plat.

VRT-journalist Ton Van Lierop in Brussel-Noord

Politie neemt taken over van stakende cipiers

Zoals aangekondigd wordt gestaakt in de meeste gevangenissen, onder meer in Gent, Brugge, Antwerpen en Oudenaarde is dat het geval. De politie neemt er de taken van de cipiers over.

Ongevallen in Antwerpen en op E19 in Kontich veroorzaken extra verkeershinder

In Antwerpen veroorzaken twee ongevallen extra hinder voor het verkeer. Iets voor 6 uur was er een ongeval in Antwerpen-Zuid op de lus van de Antwerpse ring naar de Craeybeckxtunnel. Daardoor was één rijstrook versperd, wat tot extra files heeft geleid. Daarnaast was er op de E19 een kettingbotsing met acht wagens, waardoor twee rijstroken versperd zijn.  

Bijzonder druk verkeer op de Ring en in het centrum van Brussel

Wij steunen de oproep voor meer investeringen in de openbare diensten. Maar een staking moet het allerlaatste middel zijn. Ik begrijp dat het irritaties met zich meebrengt voor de pendelaars.

Meryame Kitir, SP.A-fractieleider in de Kamer

OVERZICHT 7.30 uur

  • NMBS: De meeste treinen rijden in Vlaanderen, maar je moet wel rekening houden met geschrapte treinen en vertragingen. In Wallonië is het treinverkeer zwaar verstoord.
  • DE LIJN: 70 procent van de chauffeurs is uitgereden vanmorgen. De hinder is het grootst op de stadsnetten, bijvoorbeeld in Antwerpen.
  • MIVB: Zwaar verstoord verkeer. Er rijdt maar één metrolijn en enkele tramlijnen.
  • WEG: Het is opvallend drukker. Omstreeks 7.30 uur staat er al zo'n 250 kilometer file.

Te laat op het werk? Attest voor werkgever op de site van De Lijn

"Licht verstoord" en "verstoord" op NMBS-netwerk in Vlaanderen

FOTO: Stakingspost bij De Lijn in Antwerpen

Overzicht De Lijn: 70 procent van bestuurders aan het werk

Ongeveer 70 procent van de chauffeurs van De Lijn is aan het werk gegaan, zo meldt de maatschappij. De hinder is het grootst  op de stadsnetten.

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer de helft van de trams en een kwart van de stadslijnen. Over de hele provincie is zowat 60 procent van de chauffeurs uitgereden. Ook in de regio's Mechelen en Turnhout is er hinder.

In Limburg is zowat 70 procent van de bussen uitgereden. Er rijden overal bussen, maar het aanbod is beperkter dan op een normale dag. Hinder is er op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Tongeren en Sint-Truiden.

Ook in Oost-Vlaanderen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan de slag gegaan. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas. In de regio Vlaamse Ardennen rijdt 90 procent, in het Waasland 75 procent en op de streeklijnen rond Gent 50 procent.

In Vlaams-Brabant is ongeveer drie kwart van de chauffeurs uitgereden. In het oosten van de provincie wordt 75 à 80 procent van de ritten uitgevoerd. De hinder is het grootst in het Pajottenland en de zuidrand van de provincie: daar wordt twee derde van het aanbod uitgevoerd.

In West-Vlaanderen is 70 procent van de chauffeurs aan het werk gegaan. Bij de Kusttram is dat de helft. Op de streeklijnen rijdt driekwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn.

In Vlaanderen rijdt het merendeel van de treinen. Het heeft zeker zin om naar het station te gaan, maar informeer je goed voor je vertrekt. 

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman

Ook in de gevangenis van Antwerpen wordt gestaakt

De Lijn in Antwerpen: Helft van trams en bussen rijdt

Hoeveel bussen en trams van De Lijn er rijden, is nog onduidelijk. In Antwerpen gaat het om de helft, zo laat de vervoersmaatschappij weten op Twitter.

Van zodra er meer informatie is vind je die per provincie op verstoring.delijn.be.

Grote hinder voor openbaar vervoer in Brussel

 In Brussel rijden er alleen metro's op lijn 1, dat is de lijn tussen Stokkel en Weststation. Ook op zes tramlijnen is er verkeer en op twee buslijnen. Dat meldt de MIVB. De metro's op lijn 1 rijden slechts om de 10 minuten. De andere metrolijnen (2, 5 en 6) liggen stil. Je kan de tram nemen op de lijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94 en de bus op de lijnen 21 en 87. Ook hier rijden er minder voertuigen dan normaal. Meer informatie op de website van de MIVB.

Treinverkeer verstoord: "Informeer je voor je vertrekt"

Het treinverkeer in Vlaanderen is verstoord, maar er blijven wel treinen rijden op alle grote lijnen voorlopig. Tussen 5 en 6 uur reden tussen Gent en Brussel twee op de vijf treinen niet, op de lijn Leuven-Brussel was een op de drie geschrapt en tussen Sint-Niklaas en Antwerpen reed de helft van de treinen. Tussen Antwerpen en Brussel en Antwerpen en Gent reed het treinverkeer tussen 5 en 6 uur normaal.

"Reizigers blijven best rekening houden met hinder", zegt Temmerman. "Wij blijven reizigers ook aanraden om zich nog vóór hun vertrek naar het station goed te informeren via onze kanalen en routeplanner."

"In Wallonië veroorzaakt de actie van de socialistische vakbond meer hinder. Vanuit Luik vertrekt slechts een op de vijf treinen en vanuit Charleroi een op de drie richting de hoofdstad. De as Aarlen-Namen-Brussel wordt voorlopig nog relatief gespaard: drie op de vier treinen rijden er. Ook tussen Bergen en Brussel is een kwart van de treinen geschrapt.

ACOD-militanten bij de start van de actiedag in station Gent-Sint-Pieters

Woordvoerder NMBS: "Treinverkeer matig tot zwaar verstoord"

De hinder door de staking bij ACOD spoor, die om 22 uur begon, bleef gisteravond al bij al beperkt. Maar vanmorgen laat de staking zich wel al voelen. "Het treinverkeer is matig tot zwaar verstoord", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "In Vlaanderen is er wel nog treinverkeer op alle grote lijnen, maar de reizigers moeten wel rekening houden met geschrapte treinen."

FOTO: Wachtende reizigers in Sint-Niklaas

Meest gelezen